Nordmenn er velkommen til Sverige, men må da følge de samme restriksjonene i julen som gjelder i Norge, sier statsminister Magdalena Andersson (S).

– Vi ser en økende smittespredning i Europa, men også i våre naboland. I Sverige har vi nå krav om koronapass med innreise fra alle land unntatt Norden. I dag vil regjeringen fatte et slikt vedtak at det blir et slikt krav også for de nordiske landene, sa hun på en pressekonferanse torsdag.

Oppfordring til nordmenn

I Norge gjelder anbefalinger om ikke å være mer enn ti personer på feiringen i jul og nyttår, i tillegg til skjenkestopp på utesteder.

Andersson forventer at nordmenn som reiser over grensen følger disse rådene også i Sverige.

– Jeg har en forventning om at nordmenn, som er hjertelig velkommen til Sverige, følger anbefalingene, sa hun.

Norge har en mye høyere smittespredning enn Sverige, påpekte statsministeren, og dermed høyere helsebelastning.

– Ikke flytt festen over grensen, la hun til.

Også reisende fra de andre nordiske landene må vise vaksinepass.

Må være forberedt på å avlyse

Når det gjelder julefeiringen i Sverige sa sosialminister Lena Hallengren (S) at folk må være forberedt på å avlyse juleplanene dersom de får symptomer.

Ellers får fullvaksinerte feire med familie og venner. Uvaksinerte bør derimot bare feire med sine nærmeste, men ikke eldre eller folk i risikogruppen, sa hun.

Regjeringen har også kommet med forslag om å bruke koronapass på treningssentre og restauranter, som kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.