I september 2021 ble en bedriftsleder i Steinkjer pågrepet og siktet for medvirkning til voldtekt av barn ved kjøp av direkteoverførte bestillingsovergrep.

Han ble i etterkant av dette varetektsfengslet, men ble løslatt nesten en måned etter pågripelsen.

Nå har politiet vært ferdig med etterforskningen en periode. Saken har vært innom statsadvokaten, før den ble sendt tilbake til politiet for påtaleavgjørelse.

Ble underrettet

Til Steinkjer24 bekrefter politiadvokat Marte Myre Linberg at saken er henlagt som intet straffbart forhold.

– Jeg har påtaleavgjort saken nå for en liten stund siden. Han som er siktet og forsvarer er underrettet om påtaleavgjørelsen, sier hun.

– Hva er årsaken til henleggelsen?

– Saken er henlagt da politiet ved endt etterforskning mener at bevisene taler med særlig styrke for at han ikke har begått det konkrete forholdet han har vært siktet for.

Den siktede har hele tiden nektet straffskyld. Politiet mente derimot at de hadde et sterkt mistankegrunnlag i etterkant av pågripelsen.

– Hvorfor ville dere ikke henlagt av mangel på bevis ettersom dere tidligere har ment å ha et sterkt mistankegrunnlag?

– En etterforskning er, og skal være, dynamisk. Ved inngangen i etterforskningen hadde vi et sterkt mistankegrunnlag, og under bevisinnhentingen har vi fortløpende vurdert dette frem mot ferdigstillelse av etterforskningen.

Ser ikke hva de kunne gjort annerledes

Hun forklarer videre at det er vesentlig for en rettferdig etterforskning at de legger til grunn at en person er uskyldig inntil hen er bevist skyldig.

– Hadde man kun innhentet og vektlagt bevis som underbygget hypotesen om skyld, hadde det vært en trussel mot befolkningens rettssikkerhetsgaranti. Politiet ønske og trenger en høy grad av tillit fra borgerne, og håpet er at vi blant annet ved å besvare de henvendelsene media måtte ha knyttet til denne påtaleavgjørelsen bidrar til at folk får en forståelse for hvordan en politietterforskning kan forløpe.

– Har politiet gjort noe kritikkverdig i etterforskningen av denne saken?

– Jeg skal ikke påstå at denne type spørsmål impliserer at en endt etterforskning som renvasker noen fra en siktelse betyr at politiet på et punkt har forsømt jobben sin, men jeg ser ikke at politiet i denne saken skulle ha gjort noe annerledes. Vår vurdering var at vi på et punkt forserte grensen for at vår plikt til å etterforske slo inn, og at vi under en lang og omfattende etterforskning har gjort det vi kan for å komme til bunns i forholdet omtalt i siktelsen – med et håp om å slippe å la saken bli hengende på bevisets stilling