I en landsomfattende undersøkelse som Norstat har gjort for forsikringsselskapet Frende, kommer det fram at sjåfører i Nordland og Innlandet er de som hisser seg mest opp bak rattet.

– Jeg vet ikke hvorfor innbyggerne i disse to fylkene er mer hissige enn andre, men det er tydelige forskjeller mellom fylkene. Det er nesten 20 prosent forskjell mellom første- og sisteplass på lista, sier fagsjef for motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

I motsatt ende finner man de minst hissige i Rogaland og Møre og Romsdal, ifølge undersøkelsen.

Sjåførene har blitt spurt de noen ganger blir hissig eller stresset i trafikken. I Innlandet har 11 prosent av sjåførene svart «Ja, ofte», mens 61 prosent har svart «av og til». I Nordland svart 74 prosent «av og til».

Oppfordrer folk til å være rause

Pressesjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk mener at det å hisse seg opp i trafikken kan føre til farlige situasjoner.

– Man tar seg kanskje ikke den tiden man trenger til å få fullstendig oversikt over trafikkbildet og kan ende med å ta dårlige beslutninger, sier han til NTB.

Det er lite hensiktsmessig å hisse seg opp, for det er sjeldent det hjelper. Steen vil heller oppfordre bilister til å være rause med hverandre.

– Når man er ute og kjører, må man avfinne seg med at man er i et system hvor alle er avhengige av hverandre. Så vær rause med hverandre i trafikken.

I alt 118 personer mistet livet på norske veier i 2022. Det er 38 flere enn i 2021. Pilen peker likevel nedover. I 2008 døde 255 personer i trafikken, i 2014 var tallet på 147.

Her bor de hissigste ifølge undersøkelsen:

* Nordland – 74 prosent

* Innlandet – 72 prosent

* Oslo – 71 prosent

* Troms og Finnmark – 67 prosent

* Vestland – 67 prosent

* Vestfold og Telemark – 66 prosent

* Trøndelag – 66 prosent

* Agder – 64 prosent

* Viken – 63 prosent

* Rogaland – 58 prosent

* Møre og Romsdal – 56 prosent