Torsdag utnevnte Nærings- og fiskeridepartementet et utvalg som skal gi råd om reisemålsutvikling og besøksforvaltning i norske kommuner.

Utvalget, som består av blant andre Kirsten Indgjerd Værdal, skal «vurdere handlingsrommet for lokal reiselivsutvikling og peke på nye løsninger og muligheter for å bygge fremtidens reisemål».

Det skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Miljøets tålegrense

– Gjenoppbyggingen av norsk reiseliv etter pandemien krever attraktive og bærekraftige reisemål. Vi må utvikle reisemål som skaper jobber og næringsmuligheter, og samtidig tar vare på behovene til fastboende og miljøets tålegrenser, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Utvalget skal blant annet vurdere om reisemålene har nødvendig handlingsrom til å håndtere lokale utfordringer og utnytte potensielle muligheter knyttet til reiseliv.

Departementet trekker frem eksempler som cruisetrafikk og finansiering av fellesgoder.

Solid kompetanse

– Flere av temaene i mandatet berører flere fagområder og interesser, og vil kreve grundige vurderinger. Utvalget består derfor av medlemmer med bred og variert bakgrunn, med solid kompetanse innenfor blant annet reiselivsfag, naturforvaltning, økonomi og jus, sier næringsminister Iselin Nybø.

Kirsten Indgjerd Værdal fra Inderøy er fylkesdirektør for plan og næring i Trøndelag fylkeskommune, og har tidligere vært landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Værdal har også vært daglig leder i Oi Trøndersk Mat og drikke, og leder i Norges Bondelag fra 1997-2002.

Utvalgets sammensetning

Trine Skei Grande (leder) - Stortingsrepresentant Oslo

Gro Svarstad – Daglig leder Trysil

Kari Aina Eik - Generalsekretær Ålesund

Kirsten Indgjerd Værdal - Direktør Inderøy

Ann Heidi Hansen - Prosjektleder Bodø

Trond Øverås - Adm. direktør Tromsø

Marit Vorkinn - Seniorrådgiver Øyer

Preben Falck - Daglig leder Stavanger

Richard Grov - Hotelldirektør Loen

Rolf Røtnes - Fagdirektør Nordre Follo

Truls Eric Johan Engström - Førsteamanuensis Stavanger

Foto: Morten Antonsen