KOMMENTAR:

SVs selvskudd i blinde

SV har nok en gang satt norgesrekord i å male seg inn i et hjørne.

SV er i ferd med å gi KrF gode argumenter, med sitt radikale vedtak. Foto: Christine Schefte

Det skjer i grunn hver gang SV er i ferd med å bli et stort parti. Noen kommer med en «brain-fart» av et utspill, også er man tilbake der man var. Det er nesten så man begynner å lure om det strider mot partiets natur å ta steget opp.

Nå hadde det endelig gått så mange år at de fleste hadde begynt å glemme partiets manglende slagkraft i regjering. Alt lå an til et brakvalg. Nå var det snarere Venstre og KrF som slet med å finne sin posisjon. Men da er det akkurat som de kommer med et «hold my beer»-utsagn, for å vise at det er de som kan rote det mest til på rekordtid.

Opposisjonen, eller strengt tatt bare Senterpartiet og SV, cruiset, og man skulle tro at å sitte i ro i båten og bare vente til valget var over, var den selvsagte strategi. Vi tar over regjeringsmakta. Bankers. Nå gjelder det bare å ha størst mulig oppslutning ved mållinjen, slik at vi har gode kort når regjeringskabalen skal legges.

Men, så klarer de altså ikke å la være å tulle det til.

Som ungen som ikke klarer å løpe inn til seier, uten først å snu seg og rope: «Ædda bædda», klinker SV til med det eneste forslaget som kan få Kristelig Folkepartis abortsynspunkt til å virke rimelig.

Dagens ordning er slik at kvinner har helt fritt valg fram til uke 12, men i rådføring med en nemnd, bestående av to leger, kan abort tillates fram til uke 22 i svangerskapet. Etter uke 18 bør du ha en «særlig tungtveiende grunn».

Senaborter kommer imidlertid kun om barnet er alvorlig sykt.

På landsmøtet 23.–25. april vedtok SV at partiet ønsker å tillate sjølbestemt abort helt fram til uke 22. Rødt er med på denne ideen, mens Arbeiderpartiet og MDG vil utvide retten til selvbestemt abort til uke 18.

Responsen kunne ikke blitt verre, om de så hadde foreslått å flytte den til tre år etter at ungen var født. Legene i Steinkjer Høyre, Christine Agdestein og Kristin Gisvold hevder at fosteret er så godt som en ferdig utviklet baby i uke 22, og stiller seg hoderystende til forslaget.

– Selvbestemt fram til uke 22 blir for lenge. Det kan da være snakk om helt friske foster. Det er et stort etisk problem, sier Agdestein.

– I uke 22 er fosteret så å si et ferdig utviklet lite menneske og skal bare vokse – da kan man ikke ha selvbestemmelse. Da må fagfolk inn og gjøre en vurdering.

Siv Furunes (SV) mener at høyresida melker denne saken politisk, og misforstår med vilje: – SV ønsker ikke flere aborter. Men aborter i dag skjer fram til uke 22. Det er ingen som ønsker at det skal være sånn, og det er kjempevanskelig for dem det gjelder.

Men samme hvor mye dette ikke er intensjonen, trenger en ikke være synsk for å skjønne at dette kan føre til aborter av fullstendig friske fostre. Selv hos ihuga aborttilhengere begynner argumentasjonen å lugge da.

Dette er på ingen måte første gang SV på sekunder klarer å «miste folket». På tidligere landsmøter har de vedtatt at de skal jobbe for å avkriminalisere brukerdoser med narkotika og for å få Norge ut av NATO.

Sistnevnte vedtak kom altså ikke i bølgen av velvilje etter Glasnost, men i 2017, da trusselen fra Putin var den verste på mange år.

For en politiker som Torgeir Knag Fylkesnes (SV) – som i årevis har jobbet for å gi partiet seriøsitet og tyngde, gjennom praktisk politikk rundt fiskeri og initiativ for å få Nord-Norgebanen bygd – må dette være fortærende.

SV har litt for ofte kommet med slike lite taktiske utspill, av den typen man kunne tilgi fra et ungdomsparti, men som tar seg dårlig ut når det vedtas på et landsmøte.

Nå har Audun Lysbakken bakgrunn som leder for ungdomspartiet, og kom med ditto flåsete utspill om at han ville «legge ned børsen», da han tiltrådte som partileder. Jeg tror noen voksne tok ham til siden og pratet med ham den gang. Det burde noen gjøre med SV nå også.

Som en morsom, ikke relatert, digresjon, kommer jeg i hug TV-kjendis og plateselskapssjef, Christer Falcks, kommentar til at hans tidligere artist, Lene Alexandra (kjent for sangen «My Boobs Are OK»), hadde operert ut silikonet i brystene rett før albumslipp: – Det blir omtrent som om Fernando Torres skulle bestemme seg for å amputere begge beina kvelden før EM-finalen.

SV er med sin beslutning ved å gjøre lignende karriereselvmord. Men bare nesten.