Vaksineringen går inn i en ny fase – det er særlig to ting du bør passe på

Fremover vil vaksineringen foregå på Helseberedskapshuset. Kommuneoverlegen anbefaler deg å passe på et par ting, slik at ikke din vaksinering blir forsinket.

Kommuneoverlege Sunniva Rognerud forteller at vaksinen kommer til å rulles ut kjappere i perioden som kommer. Foto: Stig Jakobsen

I en pressekonferanse på Rådhuset kl 14 torsdag, kunne kommuneoverlege Sunniva Rognerud meddele at det fremover blir noen endringer med henhold til vaksineringen.

Flytter vaksineringssted

Sammen med enhetsleder Marianne Vollen og fagkoordinator for testing, Turid Austheim, kunne de fortelle at man nå om kort tid skal i gang med vaksinering av gruppe 8, hvilket vil si gruppen under 64 år.

– Vi begynner sånn smått i uke 19, og i uke 20 vil de som har fått AstraZeneca få Pfizer som dose to, sier Rognerud.

Fremover er det Pfizer-vaksinen folk i Steinkjer vil få, forteller hun.

– Vi har et visst tidspress. Det er ikke mange dagene vi kan bruke dosene, så det er viktig at dette går etter planen, sier Rognerud.

Til nå har man blitt oppringt av fastlegen for vaksineringsavtale. Endringen fremover blir at folk blir kalt inn via varsel.

Sørg for å skru på varslingsfunksjonen

– Det er ekstremt viktig at man har skrudd på varselfunksjonen på HelseNorge.no, slik at man får beskjeden, sier Turid Austheim.

– Man får tre valg man kan svare på varselet: ja, nei eller man kan bestille ny time, sier Marianne Vollen.

Enhetsleder Marianne Vollen (f.v.) og fagkoordinator Turid Austheim. Foto: Stig Jakobsen

– Og vi oppfordrer alle arbeidsgivere om å la dem som blir kalt inn få fri fra jobben for å dra, sier Rognerud.

I starten vil vaksineringene foregå på ettermiddagene, på tirsdag, onsdag og torsdag.

– Når vi får flere doser, blir det også på dagtid, forteller Vollen.

Ferie er ingen unnskyldning for ikke å få vaksinen

– Vaksineringen foregår som vanlig i sommerferien. Og det er ikke slik at man kan ringe og booke time dagen før, i stedet. At man spiser middag på det oppgitte tidspunktet, er heller ingen god grunn til å endre, sier Rognerud.

Innkallingen er basert på oppføring i Folkeregisteret, hvilket vil si at man ikke kan få vaksine et sted man er på ferie. Arbeidsinnvandrere og pendlere får imidlertid ta dosen i kommunen.

Man har 24 timer å svare på varselet, hvis ikke havner man på en reserveliste, som gjør at man blir kalt inn senere.

Viktig å svare hvis du blir ringt fra dette nummeret

Blir du ringt opp fra mobilnummeret 4040 1589, gjør du lurt i å svare. Da hurtiginnkaller de deg nemlig til vaksinering, fordi noen andre har droppet ut av timen i siste liten.

– Hvor mange er det som har takket nei til vaksinering?

– Av dem over 85 år, har 100 prosent takket ja. I aldersgruppen 75-84 år er det 97 prosent som har latt seg vaksinere. Dette er over all forventning. Ellers forventer vi at ja-andelen blir synkende med alder, sier Rognerud.

Av dem som har alvorlige sykdommer, er det bare promiller som ikke har ønsket vaksine, forteller hun.

– Hvis du skulle gjette: når er Steinkjer fullvaksinert?

– Jeg tror at alle over 18 år har fått tilbud om dose 1 innen august. Det meste vi har fått til nå er 145 hetteglass i uka. I juni forventer vi 2-3 ganger mer enn det, sier Rognerud.

Ingen lokale bivirkninger

– Er det noen lokalt som har fått alvorlige bivirkninger av AstraZeneca?

– Nei, ingen lokale har fått alvorlige bivirkninger. Pfizer er for øvrig mye mindre vondt å få. Der er dose 2 rett nok litt mer bivirkninger på enn dose 1, men dette er bare positive bivirkninger, som er tegn på at immunsystemet jobber. Og det er ikke farlig, sier Rognerud.