Foto: Håvard Finnseth

Kommer våren? Her er den klare meldinga fra meteorologen

Vårklar? Vel, du er neppe alene. Så er spørsmålet om trønderne kan glede seg over noe som ligner vår den nærmeste uka.

Det har mildt sagt vært ustabil værtype i Trøndelag gjennom hele påsken. Og selv om han gjerne vil, så kan ikke vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt love noe særlig bedring.

– Vi har lavtrykksaktivitet over hele landet, og det ser nok ut til at det fortsetter med ustabilt vær. Selve lavtrykkssenteret ligger riktignok over Nord-Norge, men dirigerer en ganske så kjølig og frisk nordvest vind over Trøndelag. Og når den kommer har den med seg byger fra Norskehavet, og inn mot kysten, samt indre og høyre strøk. Vinden er, som dere sikkert har kjent, ganske kjølig, og det fører til snøbyger. Det er mulig at det på kysten og i lavtliggende områder kan bli sludd, men stort sett snøbyger, sier han.

Ingen bedring i sikte

Med andre ord, det blir som i dag også tirsdag og deler av onsdag.

– Lavtrykket svekkes utover onsdagen, men det blir fortsatt kjølig bygevær. Vinden blir kanskje litt mindre, og nedbøraktiviteten ser ut til å bli svekket utover onsdagen, sier han.

– Men så snur det?

– Nei, lavtrykket fortsetter utover uka. Det blir stort sett kjølig værtype og perioder med nedbør ut hele uka. Det kan være at det bedres litt til helga, og at det muligens blir litt sol siste del av helga. Men i det store og hele blir det lavtrykk og nedbør, sier han.

– Hvor høyt går grensen mellom snø og regn?

– De som bor over 200 meter får nok det meste som snø, men det er forbigående mildere luftmasser torsdag og fredag som gjør at snøgrensen kanskje strekker seg til 300–400 meter. Men sola er det altså ikke mye å se til denne uka, sier han.

– Men så snur det?

– Nei. Kaster jeg et blikk på den neste uka er det også kjølig værtype, og en del lavtrykkspreget vær. Det blir en kjølig start på den andre vårmåneden, selv om det ser litt lettere ut mot slutten av neste uke. Men venter du på våren må du smøre deg med tålmodighet, sier han.

Foto: TERJE SVAAN

Sommerdekk?

– Så sommerdekk er det ikke noe å stresse med?

– Nei, det kan du droppe. Det er den klare meldingen fra meteorologene.

– Men neste år, da blir påska fin?

– Hehe, jeg tror vi skal vente litt med den prognosen.

– Men du kan ikke utelukke det?

– Hehe, nei. Men vi tar de to ukene her først nå, sier Haga.

Farevarsel

Meteorologisk Institutt sendte i påsken ut farevarsel på gult nivå for Trøndelag.

– Fra søndag kveld til onsdag morgen ventes det mye snø. I lavlandet kan det lokalt komme 10-20 cm snø på 24 timer, i høyden enda mer, skriver Varsom.no.

De skriver at det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold, og råder reisende til å beregne ekstra tid til transport og bruke riktige dekk.

Varsom.no har også sendt ut et farevarsel om snøfokk på flere fjelloverganger.