EUROPAKART: Trøndelag er enste grønne region på det nye kartet fra EUs smittevernbyrå. Foto: EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROL

Unik i Europa:

Trøndelag eneste grønne region - redd for ny kalddusj

- Sist Trøndelag var grønt, rakk vi ikke å glede oss før det smalt skikkelig. Og det kan skje nå også, advarer kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden.

Hver torsdag publiserer EUs smittevernbyrå (ECDC) en oversikt over regioner i Europa med tanke på koronasmitte. Regionene fargelegges i enten grønn, oransje, rød eller mørkerød.

I denne ukens oversikt er Trøndelag den eneste grønne regionen i Europa.

- Godt arbeid og flaks

Fylkeslege Jan Vaage skriver i en SMS til Adresseavisen at Trøndelag har hatt veldig gunstige smittetall over flere uker.

Jan Vaage, fylkeslege Foto: ESPEN BAKKEN

- Når en først har lav smitte er det enklere å gjennomføre godt TISK arbeid på de tilfellene som dukker opp. Flere kommuner har hatt mindre utbrudd som de har klart å kontrollere, skriver han.

TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene.

- Den grønne flekken på kartet er nok en kombinasjon av godt TISK-arbeid og litt flaks. Skal vi opprettholde dette til en stor nok andel er vaksinert må vi alle være nøye med å følge råd og forskrift, skriver Vaage.

LES OGSÅ: Dette er stengt og dette er åpent i påska i Trondheim

Grønt også i desember

Også i starten av desember var Trøndelag grønt, da som nesten eneste grønne sted i Europa. Samme dag som dette ble kjent lanserte trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) ønske om lengre skjenking og flere på konsert i Trondheim.

Ottervik fikk kritikk etter at hun ønsket lemping av koronareglene en drøy uke senere, da Trondheim sto i en smittetopp.

Redd for ny kalddusj

Kommunedirektør i Trondheim Morten Wolden sier at trønderne bør være stolte av smittesituasjonen i regionen, men er redd for ny kalddusj.

Morten Wolden Foto: HÅVARD JENSEN

- Det er befolkningen som har opptrådt slik at det er grønt, men vi er nok også heldige oppe i dette. Jeg tror de lave tallene i Trondheim og Trøndelag kommer som en kombinasjon av hell og dyktighet – blant annet gjennom smittesporings-aktiviteten og at folk overholder reglene.

- Sist vi var grønne, ble vi i løpet av noen uker rødest i landet?

- Ja, sist rakk vi ikke å glede oss over at regionen var grønn, før det smalt skikkelig. Og det kan skje nå også, for det er mye mobilitet mellom landsdelene og vi får inn ny smitte hele tiden.

- Er du bekymret for en ny kalddusj?

- Jeg er alltid redd for det, og litt ekstra nå som vi har det muterte viruset. Men samtidig er vi bedre beredt denne gangen. Det er fortsatt lave tall, så jeg er litt mer optimist nå enn for to, tre uker siden, forteller Wolden.

LES OGSÅ: Astrid fikk ikke besøke hytta si

Forventer fortsatt lave tall

Han er spent på hva som skjer etter påske, da studentene og arbeidsinnvandrerne kommer tilbake etter å ha feriert i regioner alt annet enn grønne.

- Vi har styrket eks-politi-styrken for å sjekke at reglene overholdes nå over påske, så vi er godt skodd føler jeg.

- Er du overrasket over at de høye tallene på Østlandet ikke har kommet hit?

- Ja, det er toillåt, egentlig. For det er ingen transportlinjer med mer trafikk i Norge enn Oslo-Trondheim. Så det er litt uvirkelig at vi er grønne, i denne perioden.

Wolden har ingen signaler på at smittetrenden har snudd og forventer fortsatt lave tall langfredag.

- Jeg har ikke fått signaler om at noe er på gang. Jeg blir kontinuerlig oppdatert om noe skjer, så det er fremdeles lavt, men eksakt tall vet vi ikke før i morgen tidlig, sier Wolden.

LES OGSÅ: Tre nye smittet av koronaviruset i Trondheim

- Grunn til å stille spørsmål

Fylkesordfører Tore O. Sandvik kommenterer dette slik i en SMS til Adresseavisen:

Tore O. Sandvik Foto: CHRISTINE SCHEFTE

- Det er all grunn til å berømme smittesporere, kommunale myndigheter og innbyggerne i Trøndelag med innsatsen. Men all erfaring tilsier at vi ikke kan senke skuldrene. Nå i påsken er det større bevegelser mellom folk internt i hele Norge, det kommer til å medføre spredning av smitte. Vi er heller ikke garantert mot importsmitte og vaksineringen går tregt, så vi trøndere må fortsette den gode innsatsen fortsatt en stund.

- Når det er sagt, er det all grunn til å stille spørsmål ved regjeringens prioriteringer når hele landet stenges ned som føre var, også i områder med lav smitte. Vi trenger både motivasjon og logiske forklaringer til fornyet innsats når/om smitten blusser opp igjen. Vi er alle med på dugnaden, men nå bærer enkelte mye større bører enn andre - både frontlinjen på sykehusene der regjeringen har sviktet oppbygging av tilstrekkelig intensivkapasitet og serveringsbransjen som nok en gang stenges ned uten tilstrekkelig kompensasjon for tapte inntekter, skriver Sandvik.