Det er meldt mildvær fremover, og termostaten viser varmegrader.  Foto: Silje Olsen Engenes

Finn frem badedrakten – nesten

Mildvær i overskuelig fremtid.

Værmeldingen for Steinkjer og omegn viser varmegrader, nedbør og mer skyer.

Vakthavende meteorolog i Storm Geo, Mariann Aabrekk forklarer at mildværet og fukt fra tåke fører til smelting og mye glatte veier lokalt i hele sør-delen av landet. I Steinkjer er det variert vær i vente.

– Tirsdag er det glatt og det er en utfordring, men sola kan titte frem, det skal være en glippe i skydekket. Dette vil være en av de finere dagene denne uka.

Temperaturen skal opp

Temperaturen varierer og har vært helt nede på 0 grader. Ifølge Aabrekk viser trenden at temperaturen skal opp, det blir mer skyer og nedbør fremover.

– Tirsdag kveld er det kanskje en mulighet for at skyene sprekker opp. Steinkjer er et fuktig område hvor vann kan fryse hvis temperaturen går ned til 0 grader. Fra og med onsdag og gjennom førstkommende helg snakker vi mildt, vått og tidvis kraftig vind. Temperaturen vil stige til syv-åtte grader midt i uka, sier meteorologen.

På det jevne vil temperaturen være mellom fem og syv grader. Hun oppfordrer til å være forsiktig når man er ute og går, da det er store områder dekket av is.

– Helt til vannet og mildværet har tatt tak så bør man kle på seg riktig skotøy. Pass på til du ser asfalten, der det kan se ut som svart asfalt kan det være et tynt og glatt islag.

I høyden vil det også være mildt, det er ikke de beste skiforholdene.

– Mildværet som kommer vil være regn også i høyden.

Veiene er dekket av is, denne vil smelte i løpet av de neste dagene. Foto: Silje Olsen Engenes

Mer vann i elvene

Forsker i NVE, Kjetil Melvold legger til at mildvær generelt fører til mer vann i elvene, og at små bekker som er full av is kan lage små lokale oversvømmelser.

– Man må være forsiktig når man ferdes rundt elver og bekker, vannstanden øker når det er mildvær. Kulde tærer på isen, forskjellen er når det et stabil temperatur så holder kulden vannet i sjakk, nå smelter det og elver er spesielt skumle nå.

Han forklarer at hvis man ferdes på store elver kan man bli trukket under isen dersom det er strøm i elven. Ved små vann er isen fortsatt god, men man bør være obs på at det kan være strøm i vann også.