Kommuneoverlege i Steinkjer, Sunniva Rognerud skryter av steinkjerbyggen. Men anbefaler at alle som reiser vekk i vinterferien overholder de gjeldende smittevernreglene. Foto: LEIF ARNE HOLME

Kommuneoverlegen ber folk være forberedt på karantene etter vinterferien

Mandag 22. februar starter vinterferieuka, og flere velger sannsynligvis å reise utenfor hjemkommunen sin. Kommuneoverlegen i Steinkjer ber folk tenke over konsekvensene.

Vinterferien vil være et etterlengtet avbrekk for mange.

– Vi følger regjeringens råd, hvor det er sagt at man kan reise på hytta eller være på hotell i vinterferien, sier kommuneoverlege i Steinkjer, Sunniva Rognerud.

Være forberedt på eventuelle konsekvenser

Hun påpeker at de som har tenkt seg på ferie til andre kommuner må opprettholde avstanden og være forberedt hvis det skulle oppstå en situasjon der man må gå i karantene eller isolasjon.

– Får man symptomer må man i karantene. Det er viktig å tenke på hvordan man kan løse dette hvis man da befinner seg på et hotell.

– Det er også anbefalt at du tar med deg de gjeldende smittevernreglene fra kommunen du drar fra, samtidig som du også følger de reglene som gjelder i den kommunen du besøker. Blant annet med tanke på munnbindråd, fortsetter Rognerud.

Hun håper steinkjerbyggen tester seg hvis de har besøkt områder med utsatt smitte.

– Kommer du fra et område med enten mutert virus eller høyt smittepress anbefaler vi at man tester seg før man kommer tilbake til Steinkjer.

Ikke samme risiko som andre ferier

Selv om kanskje flere reiser utenbys tror ikke kommuneoverlegen at vinterferieuka vil ha samme risiko som juleferien og andre ferier.

– Det at vi fikk mer smitte etter juleferien var jo ikke uventa. Vinterferien tenker jeg er litt annerledes, men jo mer folk reiser jo større risiko er det. Igjen vil jeg anbefale rådene til regjeringen.

I anbefalingene til regjeringen ligger det også en anmodning til befolkningen om å holde seg mest mulig utendørs.

– Det har ikke vært noe smitte i Steinkjer siden 27. januar. Kan man si at Steinkjerbyggen har vært flinke?

– Det er jo et tegn på det, og derfor gikk både jeg og ordføreren ut og takker steinkjerbyggen for den gode innsatsen. Selvfølgelig er det nok også litt flaks.