Lasse Austgarden, vinner av Femundløpet i 2016. Foto: Tine Mathea Harstad Johansen/ Femundløpet

Femundløpet avlyses

Nedslående nyheter for hundekjøringsentusiaster. Helsedirektoratet har besluttet at årets Femundløp ikke kan avholdes som planlagt. 

– Helsedirektoratet ønsker ikke store arrangementer, eller arrangementer i det hele tatt der folk må reise og flytte seg, og hvor det samles folk fra ulike kommuner, og årets løp anbefales derfor avlyst, opplyser kommunelege i Røros og Holtålen, Anne-Lajla Westerfjell Kalstad. Hun sier Folkehelseinstituttet også var enige i at smittevernarbeidet som er gjort er godt og forenlig med en gjennomføring, ifølge Femundsløpets hjemmeside.

– Vi som er kommuneleger har gjort mange vurderinger i forhold til det smittevernmessige, og mener det skal være mulig å gjennomføre. Det kom nye nasjonale føringer forrige mandag, og etter det har vi måttet jobbe oss inn i det juridiske i det. Vi sendte en henvendelse til Fylkeslegen, om hvordan de nye retningslinjene skal tolkes, hvorpå disse ble sendt videre til Helsedirektoratet. Helsedirektoratet sier at de ikke ønsker at arrangementer avholdes, da det ses en økende tendens til mutert virus i Norge. Pandemien er i en god utvikling, og tallene synker for hver dag, men det er veldig usikkert med de muterte virusene. Får disse grep, kan pandemien løpe løpsk. Anne-Lajla Westerfjell Kalstad.

– Beslutningen er vond

Daglig leder Jon Anders Kokkvoll sier at beslutningen er vond, men at styret og organisasjonen tar Helsedirektoratets beslutning til etterretning.

– For oss som organisasjon er dette en stor nedtur, men det er det også for alle deltakerne som har brukt utallige timer på trening og forberedelser. Det er lagt ned enormt mye ressurser for deltakerne gjennom mange år, og særlig det siste året mot det som skulle blir det råeste hundeløpet i Europa på lang tid, sier Kokkvoll.