Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg. Foto: Vidar Ruud

FHI:

Endrede tiltak i 15 kommuner som følge av den nye mutasjonen

Tiltak innføres i 15 nye kommuner, i randsonen til de ti som allerede har innført dem.

Det er i dag påvist 11 nye tilfeller av den engelske mutasjonen av viruset. Til sammen er det påvist 17 tilfeller av denne typen, opplyser FHI.

De vet foreløpig ikke om denne mutasjonen har spredd seg fra Nordre Follo, men de har innført tiltak i randkommunene, for å forhindre at denne sprer seg til resten av landet.

Det er derfor disse nye tiltakene settes i verk.

De nye kommunene som blir pålagt disse restriksjonene er: Asker, Råde, Aurskog-Høland, Skiptvet, Marker, Rakkestad, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Drammen, Lier, Horten.

Det bor til sammen 597.000 personer i disse kommunene.

Dette er de nye reglene som gjelder i disse kommunene

  • Offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs skal stenges: Kjøpesentre (men ikke butikker), treningssentre, svømmehaller, badeanlegg, spa-anlegg, hotellbasseng og lignende, fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter, museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
  • Påbud om hjemmekontor
  • Skjenkestopp
  • Plikt til å bruke munnbind
  • Idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år tillates, men det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller fritidsaktiviteter for voksne som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.
  • Rødt nivå på videregående skole
  • De anbefaler at universiteter, høyskoler og fagskoler skal undervisningen gjennomføres digitalt. Barnehage og grunnskole anbefaler de at fortsetter på gult nivå.

Tiltakene skal i første omgang vare fra midnatt til og med 31. januar.

Vinmonopolet åpnes

De ti kommunene som lørdag innførte strenge tiltak frem til 31. januar, er Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

Blant tiltakene som ble innført i de ti kommunene, var at Vinmonopolet måtte holde stengt. Nå snur regjeringen, og Vinmonopolet kan holde åpent.

Vinmonopol holdes åpent for å hindre reising ut av kommunen, som vi opplevde ved forrige stengning.

De som allerede er på fritidsboligen blir ikke bedt om å dra hjem. Kan ikke ha besøk. Kan ikke oppsøke serveringssteder, men gå på butikk, men unngå travle perioder.

Folk som er hjemme anbefales å ikke dra til fritidsboliger.

Butikker som selger dyrefor og optikere får holde åpent, og kiosker er definert som matbutikker og trenger ikke stenge.

Nytt krav

Det er nå innført krav til negativ test før reise til Norge må være tatt 24 timer før avreise. Tidligere var det 72 timer før ankomst.