Biblioteksjef i Steinkjer, Marianne Vanem. Foto: Silje Olsen Engenes

«Full spredning» – også på biblioteket

2020 ble et annerledes år også for Steinkjer bibliotek, som måtte holde stengt nærmere én femtedel av de normale åpningstidene. Dette ga samtidig rom for å tenke nytt.

Besøkstallene gikk ned fra 90.245 i 2019 til 53.980, en nedgang på rundt 40 prosent.

– Nedgangen skyldes jo at biblioteket holdt helt stengt fra 12. mars og fram til 4. mai. I mai begynte vi med hentebibliotek tre dager i uka, og mange opplevde det som kjærkomment tilbud, sier biblioteksjef Marianne Vanem i en pressemelding.

– Etter pinse åpnet biblioteket dørene for publikum igjen, men med begrensede åpningstider. Det var først fra 24. august at biblioteket gikk tilbake til normale åpningstider, men likevel med et begrenset tjenestetilbud.

E-utlånet eksploderte

Utlånstallene fra den fysiske samlingen gikk ned fra 87.235 i førstegangsutlån i 2019 til 62.645 i 2020. Derimot økte det digitale utlånet. 10.341 e-bøker og e-lydbøker ble lånt ut, en økning på 136 prosent fra 2019.

– For oss i Steinkjer har vi omfordelt en andel av mediebudsjettet vårt til å ta høyde for det nye e-boktilbudet. Vi opplever at mange har oppdaget e-bøker og e-lydbøker, og dette tror vi bare vil øke i tiden fremover også.

Koronapandemien førte til at flere av bøkene på Steinkjer bibliotek ble stående på hylleplassen lenger enn normalt. Foto: Tea Eline Skarpjordet

– I 2021 vil vi også bruke mer av mediebudsjettet vårt på den digitale samlingen.

Også digitale arrangementer ble satt på dagsorden

På arrangementsfronten startet året med fullsatt sal da Nina Lykke besøkte biblioteket. «Alle» ville høre brageprisvinneren snakke om den kritikerroste romanen «Full spredning», som toppet utlånslistene i 2019. Legeromanen er også den tredje mest utlånte fra biblioteket i 2020 i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

Dessverre var det en annen form for full spredning som skulle prege 2020. Koronapandemien inntok Norge, og da landet stengte ned i mars måtte biblioteket tenke nytt.

– Vi måtte snu oss rundt og være kreative. Siden lånerne ikke kunne komme til oss, måtte vi nå ut til dem. Blant annet ved egne digitale produksjoner av forskjellig slag. Personalet på biblioteket har vist en utrolig innsatsvilje, engasjement og ikke minst kreativitet i denne annerledestiden, forteller biblioteksjefen.

PÅ UTLÅN: Et arrangement biblioteket fikk gjennomført var «Levende bibliotek», hvor man kunne «låne» mennesker, som for eksempel Odd Birger Grønli. Foto: Håvard Finnseth

– Selv om det fortsatt er usikre tider nå på nyåret, planlegger vi flere digitale arrangementer fremover også. Vi satser enda mer på aktiv formidling via hjemmeside og sosiale medier nå, og hele personalet bidrar på dette området. Og rett før jul kom vi oss endelig på TikTok også, sier Vanem.

Folkeverksted kom i gang – til slutt

Helt på tampen av året kunne biblioteket endelig åpne folkeverkstedtilbudet. Det var noe de hadde sett fram til helt siden de mottok tilskudd fra Trøndelag fylkeskommune i 2019.

Bibliotekar Kristin Sundal har hovedansvaret for folkeverkstedet og barne- og ungdomsavdelingen ved biblioteket. Foto: Silje Olsen Engenes

– Fra 7. desember hadde vi et åpent drop-in-tilbud mandager og onsdager før jul, hvor ungdommer kunne komme og lage julekort og sy munnbind med julemotiv. Vi opplevde at de unge satte pris på det nye tilbudet og det var god stemning i lokalet, sier Vanem.

– På grunn av smittesituasjonen i kommunen på nyåret er det foreløpig uvisst når folkeverkstedet kan starte opp igjen. Vi har mange kreative ideer for dette verkstedstilbudet i 2021 som vi ser fram til.