Innehaver av Kings Corner, Bente Utheim Foto: Stig Jakobsen

Utelivet fortviler:

– Bedrift uten inntekt er trasige greier

Både Madam Brix og Kings Corner er oppgitte over fortsatt skjenkestopp, som følge av covid-19.

Madam Brix hadde bare så vidt fått kommet i gang etter overtagelsen, da smittesituasjonen i landet gjorde at alkoholserveringen ble stengt. Merete Haug, som er en av innehaverne, er fortvilet:

– Dette er kjedelig for oss som driver utested, sier hun.

– Vi hadde åpning etter overtagelsen 13. november, så vi fikk halvannen måned med drift, før det stengte. Selv om det var veldig stille til desember å være, fikk vi i alle fall det lille som var av julerush, sier Haug.

Café Madam Brix. Foto: Morten Enger

Jeg leste at en del utesteder i Oslo må helle øl som blir for gammelt i do. Er det slik for dere også?

– Ikke ennå, i hvert fall. Vi berger oss unna foreløpig. Det er verre for dem som har de største tankene, sier Haug.

– Det burde vært opp til hver enkelt kommune

Hva synes du om at dere pålegges de samme reglene som byer hvor det er langt høyere smittetall?

– Det føles litt urettferdig at vi her er pålagt det samme som i Oslo. Smittesituasjonen er jo en helt annen der. Det burde kanskje vært opp til hver enkelt kommune, sier Haug.

Hun betegner det som «negativt for bedriften, men positivt for samfunnet at folk ikke går ut», og velger heller å se fremover, enn å irritere seg over dette.

– Hvordan bruker dere tida frem til dere får åpne igjen? Pusses det opp?

– Vi prøver å bruke den fornuftig, så vi holder på med et lite prosjekt mens det er stengt, men ikke noe kundene kommer til å merke så mye til, sier Haug.

– Frykter du at korona kan stikke kjepper i hjulene på kulturarrangementene dere planleggere utover?

– Nei, forhåpentligvis vil det gå bra. Vi fikk til å arrangere innenfor smitteforskriftene i 2020, så da håper og tror vi at vi skal klare det i år igjen, sier Madam Brix-innehaveren.

Håper folk er ordentlig sugne på å gå ut

Innehaveren på Kings Corner ryster også på hodet over at skjenkestoppet mandag ble forlenget.

– Hva tenkte du da du hørte at smittetiltaket ble utvidet enda en periode?

– Jeg tenker at vi ikke har noen inntekt. Det sier i grunn alt. Bedrift uten inntekt er trasige greier. Vi har hatt stengt lenge nå, og håper å komme i gang igjen når restriksjonene letter, sier innehaver på Kings Corner, Bente Utheim.

Bente Utheim. Foto: Stig Jakobsen

Hun forteller at alle ansatte er permittert, og at det har vært lite forefallende arbeid å ta seg til i stengningsperioden.

– Vi pusset opp for to år siden, så her er det bare stengt. Må bare takke de greie folkene som jobber hos oss, som har klart å omstille seg med alle omskiftningene, sier Utheim

– Har den usikre situasjonen påvirket hvordan dere planlegger året, med henhold til arrangementer?

– Vi planlegger ingenting for tiden. Må bare se hvordan det blir. Vi trår vannet foreløpig, det har vært så mye frem og tilbake, sier Utheim.

– Hvordan vurderer du påleggene som gjøres nå?

– Jeg synes det er urettferdig. Her har det vært lite smittepress, stort sett hele tida. Det virker urettferdig å måtte stenge på steder hvor smittesituasjonen er så mye bedre. Selv steder som er totalt uten smitte må stenge, de også. Men vi har ikke annet å gjøre enn å følge reglene, sukker hun.

– Hvordan tror du det blir når det omsider åpnes igjen?

– Jeg håper folk er ordentlig sugne på å gå ut, når vi en gang åpner igjen. Men med stengning så lenge, er det selvsagt en fare at folk har fått permanent adferdsendring. Vi får bare krysse fingrene, sier Kings Corner-innehaver, Bente Utheim.

Kings Corner. Foto: Håvard Finnseth