Steinkjer bibliotek. Foto: Tea Eline Skarpjordet

Massiv nedgang for bibliotekene under korona – men sjefen har latt seg imponere

Som følge av ulike koronatiltak holdt folkebibliotekene Trøndelag stengt i omtrent 20 prosent av den planlagte åpningstiden i 2020. Bibliotekbesøket ble nesten halvert, og utlånet sank med 20 prosent.

Det melder Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding.

Tross nedadgående tall er hovedinntrykket fylkeskommunen sitter igjen med at bibliotekene var raske til å tilpasse seg endringene, og gi tjenester som passet i smittesituasjonen.

– Vi er imponert over kreativiteten og viljen til å prestere under nye forhold, sier fylkesbiblioteksjef Hildegunn Hestnes.

Andre løsninger

De aller fleste bibliotekene hadde en periode med «hentebibliotek» i overgangen fra helt stengt til ny åpning i juni. Hentebibliotek innebærer at låneren bestiller bøker på e-post eller telefon, og henter en ferdig klargjort bokpose i døra. «Hentebibliotek» utgjorde 8 prosent av åpningstiden i 2020. Noen bibliotek leverte også bøker hjem på trappa til de som trengte det mest.

Da bibliotekene ble stengt i mars, satte de inn ekstra midler og ekstra innsats på tilbudet av e-bøker og e-lydbøker gjennom appen Bookbites, opplyser fylkeskommunen. Det førte til at e-utlånet ble fordoblet til 165.000. E-bøker utgjorde i 2020 hele 13,5 prosent av bibliotekenes utlån.

Bøker og andre fysiske medier utgjorde 1,27 millioner utlån i 2020, en nedgang på 500.000 fra året før.

Podkast og strømming

Det ble holdt 1050 arrangement i bibliotekene. Dette var en nedgang på 475 arrangement fra 2019. Til gjengjeld tilbød bibliotekene 376 ulike digitale arrangement til sitt publikum. Deriblant podkast, opplesninger, forfattersamtaler og strømming. Ekstrainnsatsen med e-bøker og digitale arrangement var støttet av Nasjonalbiblioteket.

Bibliotekene hadde 1,53 millioner besøk i 2020, noe som utgjør 3,3 besøk av hver trønder. Til sammenligning var det 2,8 millioner bibliotekbesøk i 2019.