Foto: Marius Rua

Serveringsbransjen i Trøndelag sliter

Åtte av ti i trøndersk serveringsbransje forventer nye permisjoner etter de siste korona-tiltakene.

Det melder Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding onsdag.

– Vi ser nok en bransje som er hardt presset, sier en bekymret fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Fylkeskommunen har gjennomført en undersøkelse i trøndersk serveringsbransje hvor 24 bedrifter ble intervjuet. Disse representerer åtte prosent av bransjeomsetningen i Trøndelag i 2019, og 10,1 prosent av driftsresultatet, heter det videre i pressemeldingen.

Fylkeskommunen understreker at dette ikke er en statistisk undersøkelse, men en temperaturmåling.

Bedriftene som er intervjuet er fra hele fylket, men utvalget har en overvekt av bedrifter fra Trondheim.

- Klare funn

Ifølge fylkeskommunen undersøkelse, har temperaturmålingen av de 24 bedriftene klare funn.

Her er funnene:

  • Ni av ti bedrifter har permittert ansatte under pandemien. Omtrent like mange forventer nye permitteringer av ansatte i januar/februar, etter de siste smitteverntiltakene.
  • Alle opplever lavere omsetning under pandemien. En av tre bedrifter har mer enn halvert omsetningen. Nær halvparten melder om en reduksjon på mellom 26-50 prosent
  • Omtrent alle forventer ytterligere redusert omsetning. To av tre bedrifter forventer så mye som 51-100 prosent reduksjon.
  • En av tre bedrifter har ikke likviditet til å tåle omsetningssvikten de opplever.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik, uttaler i pressemeldingen at han er bekymret, men ikke overrasket over tallene.

- Serveringsbransjen har blitt særlig hardt rammet under pandemien. Med de siste smitteverntiltakene ser vi at flere gir opp å holde åpent. Jeg er bekymret for næringa. Gjennom intervjuene vi gjorde i denne temperaturmålingen har vi fått tilbakemeldinger på tiltakspakkene. Noe fungerer, andre ting treffer ikke like godt. Dette er innspill vi som fylkeskommune vil se på, og også bringe videre til regjeringen.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik. Foto: Christine Schefte

Oppfordrer regjeringen til å gi ut feriepenger

Fylkesordfører Sandvik mener at regjeringen nå bør anerkjenne at de som har havnet på dagpenger, også må få feriepenger.

I tillegg er Sandvik imponert over bedriftenes pågangsmot og omstillingsevne.

- De signaliserer viktigheten av smitteverntiltak og uttrykker forståelse for dem. I en svært krevende situasjon bidrar de tyngre enn de fleste av oss til dugnaden. Det er også viktig at regjeringen endelig ga etter og forlenget permitteringsperioden for de ansatte. Nå bør regjeringen også anerkjenne at de som har havnet på dagpenger må få feriepenger. Det er både rettferdig for de det gjelder, men også for de bransjene som trenger at folk har råd til ferie når landet åpner opp igjen, avslutter han.