Mosvik sett fra lufta Foto: Grethe Belsvik Myrabakk

Nakstad kåret til Årets navn i 2020 – men gården i Mosvik har aner helt tilbake til vikingtiden

Espen Nakstad har satt Nakstad ved Mosvik på kartet, gjennom å bli kåret til Årets navn i fjor. Gårdens historie kan spores fra korona-panemien helt tilbake til den opprinnelige pesten – Svartedauden.

Vi var på jakt etter «Nakstad-effekten» og tok kontakt med leder i Mosvik museum og historielag, Morten Olsen Haugen, for å høre mer om hva stedet har å by på.

– Nakstad har blitt kåret til årets navn i 2020, det må da være stas, der hvor stedet har sin opprinnelse?

– Ja, vi tenker at det er fint. Det er nesten 200 år siden familien flyttet fra Mosvik. De som heter Nakstad i Trondheim og Skjetten stammer fra Mosvik, sier Haugen.

Morten Olsen Haugen, leder Mosvik museum historielag Foto: Tea Eline Skarpjordet

– Nils Andersen dro fra Nakstad til Trondheim på 1820-tallet. Det er den slekta Espen kommer fra. Alle som heter Nakstad er etterkommere av de som flyttet da, legger han til

– Er det noen i Mosvik som fortsatt heter Nakstad?

– Ja, vi har noen få ekte Nakstad'er igjen i Mosvik også. Paul Asbjørn Nakstad bor i den samme grenda, og det er også noen damer her som hadde Nakstad som pikenavn. Veien forbi gården heter nå Øverbygdvegen, men navnet Nakstadvegen' var også foreslått, i sin tid. Der gikk vi glippet av en sjanse. De som bor på Nakstad gård i dag heter for øvrig Kilen til etternavn.

Nakstad gård, slik den så ut i 1961. Foto: Privat

– Hvordan vil du betegne Nakstad gård historisk?

– Nakstad var i sin tid en av gårdene som var selveid, i motsetning til mange av de andre gårdene, som var eid av Vinje bruk, sier Haugen.

– Vet man noe om hvor lenge gården har eksistert?

– Det tidligste jeg har funnet nedtegnet om Nakstad, er i en bok fra 1430. Det var en slags jordebok biskop Aslak Bolt førte. Jordebøker var en slags skattemanntall. Der var Nakstad nevnt. Dette var jo 80 år etter Svartedauen, så gården er nok 2-300 år eldre, sikkert en viking som bodde der opprinnelig. Gjetter at navnet kommer av at det var en knaus der. Nak betyr jo knaus, sier Morten Olsen Haugen.

– Forventer du at koronaturister vil valfarte dit i årene som kommer?

– Det er en fantastisk mulighet. Selvfølgelig kan vi ordne guidede turer, hvis interessen skulle komme. Men folk burde ikke bruke bare én dag her. De burde sette av en hel uke, hvor de også kan få med seg tur til Northug og Martin Kvennavika, ler han.

– Vi kan servere både elg og ekorn.