Verdal kommune opplyser søndag kveld at det er seks nye smittetilfeller i Verdal i løpet av dagen. Fem har tilknytning til julekonserten 6. juledag.

Seks nye smittetilfeller i Verdal – fem knyttes til samme julekonsert

Totalt 13 tilfeller registrert i helga.

I løpet av søndagen har det blitt påvist seks positive koronatester. Fem av de har tilknytning til konsertarrangementet 30. desember. I tillegg ble det bekreftet et koronatilfelle sent lørdag kveld - hvilket betyr at totalt 13 tilfeller er meldt lørdag og søndag. Tre av disse har uklar smittevei, opplyser Verdal kommune på sine hjemmesider.

Bedre oversikt i dag enn i går

Torsdag kveld ble det besluttet å holde Vinne barnehage stengt fredag på grunn av sterk mistanke om et smittetilfelle i barnehagen.

– Det er gjennomført hurtigtest på samtlige barnehagebarn som ble hjemsendt fredag. Så langt er alle prøver negative, opplyser kommunen.

Kommuneoverlege Aunsmo opplyser til Innherred at Vinne barnehage vil holdes åpen innenfor de gjeldende restriksjonene for rødt nivå i morgen og videre utover uka.

– De som er i karantene holder seg naturligvis hjemme, men utover det holdes barnehagen åpen innenfor de samme restriksjonene som resten av kommunen, sier Aunsmo.

– Alt i alt vurderer vi situasjonen som noe bedre i dag enn i går. Det er likevel slik at mye fortsatt er usikkert, spesielt rundt konsertarrangementet i slutten av desember. Det kan fortsatt være noen som har vært på konsert som ennå ikke har merket noen symptomer. Så det er fortsatt grunn til å være på vakt, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo, som understreker at det er svært viktig at alle som opplever symptomer bestiller time for testing.

Innfører ukentlig hurtigtesting

Kommunens kriseledelse besluttet søndag kveld (10. januar) at alle ansatte i kommunens institusjonstjeneste skal hurtigtestes en gang i uken. Varigheten på dette tiltaket vurderes fortløpende, opplyser kommunen.

I tillegg innføres bruk av munnbind i institusjon når det ikke er mulig å holde minimum en meters avstand.

Kommuneoverlegen mener det foreløpig ikke er nødvendig å stenge ned dagtilbudene. Det er heller ikke nødvendig å innføre ukentlig hurtigtesting av ansatte i hjemmetjenesten. Målt mot smittetall per 100.000 (og det faktum at ingen verdalinger er innlagt på sykehus på grunn av Covid-19) er vi fortsatt på risikonivå 3.

Munnbind

Kommunen har fått flere spørsmål rundt bruk av munnbind. Enkelte undrer seg over at det ikke innføres et generelt munnbindpåbud, skriver kommunen på sine hjemmesider.

For oppvekstsektoren er logikken følgende: Med innføring av rødt nivå i skole/barnehage reduseres gruppestørrelsene (kohortene), noe som igjen reduserer behovet for bruk av munnbind. Kommunikasjonen med små barn hemmes betraktelig ved bruk av munnbind, og dette må også veies opp mot risikoen for smitte.

– Det må dessuten presiseres at de nasjonale retningslinjene tilsier at barn under 12 år hverken skal eller kan pålegges bruk av munnbind, heter det i kommunen oppdatering.

– Begrunnelsen for munnbind er at om lag 30 prosent av de smittede er asymptomatiske. Det vil si at de ikke har symptomer, og ikke vet om de er smittet eller ei. Bruk av munnbind er altså ikke hovedsakelig for å unngå å bli smittet, men for å unngå å smitte andre, avslutter kommunen.