Victor fra Steinkjer kåret til Årets trønder 2020. – Dette er en utrolig stor ære

Han er steinkjerbyggen som ble mobbet, utestengt og forlatt. Fredag kveld ble han kåret til Årets trønder.

– Dette er en utrolig stor ære. Det føles både fantastisk og fint, forteller en rørt Victor Sotberg (29) etter å ha mottatt prisen som Årets trønder.

Han har blitt nominert til prisen to år på rad, men det er for digitalåret 2020 at Youtube-profilen skal stikke av med seieren – og det på en digital prisutdeling.

Steinkjergutten har imidlertid vært aktiv på digitale flater i mange år: Helt siden han var ung har TV- og dataspill vært hans hemmelige – og viktigste – univers. Siden 2015 har han laget Youtube-filmer både med og for barn og unge. Spesielt kjent er han for TV-suksessen FlippKlipp på NRK, som forklarer barn og unge om gaming, fiksjon og andre utfordringer de kan delta i.

Selv om han deler mang et gamingtips, er det langt fra det han er mest kjent for. Mellom gaming og fiksjon, latter og humor, har han de seneste årene vært åpen rundt egen mobbehistorikk, og han har hatt sentral betydning for ufarliggjøring av seksuell legning. De mange livsutfordringene han har opplevd har han delt på digitale plattformer.

Åpenheten har gjort ham til et kjent – og viktig – fjes for barn, unge og voksne.

Å være

– Jeg har kjempet hele livet for aksept og likeverd uansett om det gjelder annen seksuell legning, eller hva som helst. Min historie er ikke særegen, det er mobbing, flytting, skilsmisse. Mange opplever sånne ting, uten at de har lyst til å dele det. Men jeg har lyst til å fortelle. For selv om man må gjennom mye vanskelig, og jeg vet at mange står i dritten akkurat nå, så gjør det en forskjell å vite at man er flere.

Hele tiden med et klart budskap i baklommen: Barn og unge må tørre å akseptere seg selv.

– Folk skal være stolte av seg selv, vi skal akseptere hverandre for hvem vi er. Det er dette budskapet jeg har kjempet for siden jeg begynte med dette, både i NRK og via Youtube. Det er viktig for meg at vi alle ser hverandre og respekterer hverandre.

I år har han dessuten gitt ut bok. Budskapet er det samme.

Trøndergutt

IKKE ALENE: Victor Sotberg er alene om å vinne Årets trønder-pris, men budskapet hans til unge er at en aldri er alene. Foto: RUNE PETTER NESS

I boken sin, «Bare Victor», deler han opplevelser og følelser fra en oppvekst med mobbing og utestenging på en liten skole i Trøndelag. Han skriver: «Jeg har følt meg ensom, og jeg har følt meg mislykka. Jeg har gruet meg til å gå på skolen. Altfor ofte har jeg vært redd.»Nå har han omgjort Trøndelag til en viktig del av identiteten. Også steinkjerdialekten er godt bevart:

– Jeg har ikke bodd i Trøndelag på en stund, men jeg er like fullt en stolt trønder. Hele familien min er jo der. Trøndelag betyr mye for meg. Dessuten er det et varmt Trøndelag som nå har stemt meg frem i denne konkurransen.

Ensomhet

Nå er Norge nedstengt for andre gang.

– Har du noen gode råd til barn, unge og voksne som sliter med ensomhet i pandemien vi nå er inne i?

Vi lever i en vanskelig tid synes jeg, men samtidig er det viktig å ta i bruk digitale flater. Tenk at vi kan se på serier og film sammen digitalt, eller vi kan game og samtidig snakke sammen. Det er viktig å være kreativ! Til sist er det viktig å være tålmodig, og huske på at du ikke er alene.

TEKNOLOGISK HELT: Victor Sotberg deler sine budskap til barn og unge på digitale plattformer. Foto: KRISTIN SVORTE