Nytt treningskonsept

Slik skal den tidligere landslagsspilleren skape Steinkjers neste fotballstjerner

Granit Buzuku har tre landskamper for Sverige som 17-18-åring, og har spilt syv sesonger på øverste nivå for Sundsvall – nå vil han lære de ivrigste, unge talentene i Steinkjer triksene for å nå helt til toppen, gjennom et individuelt, spesialtilpasset treningstilbud.

Granit Buzuku er toppspilleren som dro til Steinkjer FK for å løfte klubben opp til gamle høyder igjen – både som spiller og ved å gi unge talenter treninger på profesjonelt nivå. Foto: Stig Jakobsen

Vanligvis er det fullt med spillere på fotballtreningene til guttene. Denne fredagen er det imidlertid bare Arvid Høin (14), Niklas Sjaastad (14), Kasper Aune (12) og Jonas Lagestad (11) på banen ved Steinkjer Cageball.

De får kjappe, nærmest militærlignende, instruksjoner fra en energisk svenske. Øvelsene skifter i kjapt tempo – stort sett uten pauser – og guttene rekker ikke trekke pusten før neste teknikkdrilling er i gang.

Granit coacher Niklas i øvelse på balansebrettet. Foto: Stig Jakobsen

– Utfordringen med en vanlig trening er at man som regel får for få ballberøringer. Det blir for få skudd og for lite tid til å jobbe med detaljer. Da jeg var i Sundsvall, lagde jeg et treningsopplegg som gjorde at man fikk jobbet mer med disse. Jeg har kjørt det både på voksne og barn, og resultatene så man veldig raskt. Det var svært populært i Sundsvall, sier Buzuku.

Niklas Sjaastad (14, t.v.) og Arvid Høin (14) jobber med ballkontroll og balanse. Foto: Stig Jakobsen

Granit ønsker nå å se om de mest ambisiøse i Steinkjer-området er interessert, og tenker å sette i gang med denne typen trening fast fra og med januar. Tilbudet blir arrangert i samarbeid med Steinkjer Cageball, og treningene vil også foregå der.

– Mye av grunnlaget for å bli toppspiller handler om teknikk. Selv fløt jeg mye på at jeg hadde god grunnteknikk. Hvis man trener mye teknikk i ung alder, har man store fordeler senere, sier han.

Skjønte med en gang at hun var på toppnivå

Granit har testet treningsopplegget på forskjellige aldersgrupper i Steinkjer – både blant gutter og jenter. Han har særlig latt seg imponere av det høye nivået blant jentespillerne i byen.

Synne Brønstad, Steinkjer FKs landslagsspiller på J17. Foto: LEIF ARNE HOLME Leif A Holme

– Jeg hadde aldri sett Synne Brønstad spille kamp, men skjønte med en gang at hun var på toppnivå, da jeg så hvilken teknikk hun hadde, sier han.

Granit mener at hemmeligheten bak 17-åringens enorme suksess ligger her. Hun har skjønt viktigheten av å kjøre egentrening, ifølge ham. Brønstad er for øvrig landslagsspiller og fremholdes som en av de største talentene i landet.

Gruppene må være små

Buzuku er klar på at han ikke vil ha flere enn fire av gangen, ettersom han mener det bør være fullt fokus på de som gjør denne treningen, for at det skal være effektivt – og da kan man ikke være for mange.

Noen av Granits metoder er utradisjonelle – sånn som å legges inn vanskelighetsmomenter som balansebrett eller strikk som holder en tilbake, i øvelsene. Det er viktig at man er vant til å mestre ballen, selv om man er ute av balanse eller blir holdt i trøya, mener han.

Foto: Stig Jakobsen

– Samtlige av de som når toppnivået i dag er nøye med både hva man spiser, hvor mye man sover, og at man trener nok og riktig. Og felles for alle er at de har hatt gode trenere tidlig, sier han.

Granit instruerer Kasper Aune (12, t.v.) og Jonas Lagestad i en øvelse hvor man må få kontroll på ballen mens et strikk holder dem tilbake. Foto: Stig Jakobsen

Selv om A-laget til Steinkjer FK har vært inne i en bølgedal, mener Granit Buzuku at klubben har et enormt potensial.

– Jeg hadde aldri kommet hit hvis jeg ikke hadde troen på at man kunne få til noe. Det er proff satsning på mange nivåer, og da er det muligheter, både for A-laget og de unge talentene, sier han.

Nøyaktighet i tilslaget er sentralt hvis man vil nå helt opp, mener Granit Buzuku. Foto: Stig Jakobsen