Daglig leder ved Malmo Sport, Trond Hjelmseth har gode tips til hvilke utstyr man bør bytte ut når vinteren kommer. Piggdekk på sykkel er blant dem. Foto: Silje Olsen Engenes

Ekspertens beste tips til treningsutstyr på glatt vinterføre

Daglig leder ved Malmo Sport, Trond Hjelmseth kommer med de beste tipsene til hvordan utstyr man bør ha på trening om vinteren.

Fortsetter turtrenden i Steinkjer også i vinter, bør man finne frem riktig utstyr til riktig årstid. Daglig leder ved den lokale sportsbutikken Malmo Sport, Trond Hjelmseth deler de beste tipsene til hvilket utstyr det er på tide å bytte til.

– Det viktigste plagget hvis du skal på tur er fottøy, det gjelder uansett årstid. Dårlig fottøy vil si dårlig tur, uansett hvor fint vær det er, sier Hjelmseth.

Riktig fottøy

Om man ønsker å løpe ute om vinteren, kan det være lurt å bytte skotøy. Hjelmseth sier at veldig mange går over fra vanlige løpesko til sko med pigg mot vinteren.

– Det finnes egen vinterløpesko der skoen har pigger, men alternativet er å bruke sine vanlige joggesko og sette på brodder med pigger, det gjelder både for de som løper og de som går. Så det skal være muligheter til å komme seg ut.

Hos Malmo Sport har de tre skomerker, Icebug, Asics og Salomon som passer til nettopp dette.

Løpesko med pigger kan være et lurt innkjøp hvis man vil løpe ute om vinteren. Dette er sko av merkene Icebug og Asics. Foto: Silje Olsen Engenes
Skoene har pigger som gjør det tryggere å løpe ute om vinteren. Foto: Silje Olsen Engenes

Han forteller at det samme gjelder vintersko, som også er foret.

Vintersko i merke Salomon. Foto: Silje Olsen Engenes

– Disse skoene er elsket av de som går tur med hund, for da må man ut uansett hvilket vær det er.

Videre forteller han om en annen type vintersko som er en god vintersko.

– Vi har GaitLine, det er en snill sko til kroppen fra et norsk merke med en spesiell såle.

Hold deg varm på lår og rumpe

– Mange damer bytter ut vanlig løpetights til vinterløpetights. Da er det ofte en tights med en vindbeskyttelse i front og på rumpa, og som også har en stretch bak som en vanlig tights. Det kan bli varmt hvis man løper med en hel vindtett bukse. Denne sitter også veldig fint, opplyser Hjelmseth.

Tights til løp om vinteren i merket Craft. Foto: Silje Olsen Engenes

Det er også vanlig å bytte ut løpejakken når det blir kaldere ute.

Mange bytter ut tynne løpejakker til jakker som er mer vatterte. Foto: Silje Olsen Engenes

– Man bytter gjerne ut med en som er mer vatterte, og med refleksdetaljer. Det er faktisk plagg som må kombineres med skigåing. Mange som løper bruker også samme klær til skigåing. Det er et allsidig plagg som også kan brukes til tur om sommeren, passer til all slags vær.

Han sier det er samme konseptet gjelder for dame og herre.

– Men damer er mye flinkere til å kle seg, uten tvil. Vi menn løper i det vi har, det er ofte sånn, sier han og ler.

Klær til tur både høst og vinter

Ofte har man med seg ekstra klær på tur, spesielt om høst og vinter da det er kaldt i lufta. Hjelmseth trekker frem noen produkter som ofte er med som ekstra tøy.

Enkle bukser som gir varme under pause på tur. Denne er lett å rulle sammen og ha med i sekken. Foto: Silje Olsen Engenes

– Det er spesielt isolasjonsjakker og bukser som er med. Denne buksa er veldig lett, god og varm. Dette er et plagg som ikke tar så mye plass i sekken, enkelt å rulle sammen og behagelig å ta på seg når man skal ha pause.

Han nevner også en trend som er hentet fra Sverige, spesielt for damer.

Bobleskjørt er en trend hentet fra svenskene. Kvinner fryser ofte på baken og over lårene sier Trond Hjelmseth. Foto: Silje Olsen Engenes

– Det er bobleskjørt. Mange tenker at man ikke kan ha skjørt på tur, men er det en plass damer fryser mye på tur så er det på baken og over lårene. Dette kan man også rulle sammen, det blir veldig lite når du pakker ned. Tenk deg å ta dette opp av sekken når du skal ta en pause, det er en helt annen verden. Bobleshorts er også en variant, forteller han.

Sykkel på helårsbasis

Hjelmseth går videre til fremkomstmiddelet som blir brukt gjennom hele året, den tradisjonelle sykkelen og el-sykkel.

– Vi ser at el-syklisten har blitt en helårssyklist. Så der sykles det med piggdekk i alle slags dimensjoner om vinteren. De fleste vi har her kalles en hybrid-versjon som er beregnet for grus og asfalt. Brukes som transportmiddel fremfor bil, til og fra jobb blant annet.

Han sier at de ser en klar økning fra år til år at det er flere som legger om til piggdekk på syklene.

Trond forklarer at dekk med mange pigger er viktig hvis man vil føle seg trygg på sykkelen om vinteren. Foto: Silje Olsen Engenes

– Det er omtrent 100 jobbsyklister som har dekkhotell hos oss og som kommer hit for å legge om hvert år. Det som er viktig når man skal velge piggdekk, det er at man velger et dekk med nok pigg. Et godt piggdekk koster noen kroner, men da får man pigg i alle banene, både på sidene og på midten.

Han minner om at det er viktig med varme klær, og sier at de fleste vintersyklistene er flinke til å bruke lykt foran og bak, og fargerike klær på toppen.

– Refleks er også særdeles viktig, understreker den daglige lederen.