Spår rekordmange pakker under juletreet i år

Nordmenn kommer til å handle julegaver for 120 milliarder kroner

Årets julehandelsprognose, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke (Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen), anslår at nordmenn kommer til å handle for 57 milliarder kroner i november og 63 milliarder i desember. Det tilsvarer en økning på 10,5 prosent fra i fjor.

I snitt vil hver og en bruke 11.760 kroner på julehandelen i år, over 1.100 kroner mer enn i fjor.

– Dette er annerledesåret, og julehandelen er intet unntak, slår direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke handel fast.

Julegavehandelen spås å gå mot rekord Foto: Gorm Kallestad

Pandemi og stengte grenser

For det er koronapandemien og stengte grenser som trolig vil føre til at kortleserne går varme i norsk butikker. På grunn av pandemien vil nordmenn bruke om lag 20 milliarder kroner mindre på reiser, opplevelser og andre tjenester i november og desember enn på samme tid i fjor. Dette er penger som i år i stor grad vil bli brukt på varer, tror analytikerne.

I tillegg fører stengte grenser til at om lag 3 milliarder kroner som normalt brukes på mat og drikke over grensa, vil bli lagt igjen i Norge.

Omsetningen i november og desember utgjør en stor andel av årsomsetningen i detaljhandelen. Vinnerne i årets julehandel vil i stor grad være de samme som har gjort det bra tidligere i år også, som mat og drikke, elektronikk, lavprisbutikker med bredt vareutvalg og netthandel.

– En god julehandel er derfor viktig for norsk økonomi, og i år kan det redde mange av virksomhetene som sliter, mener Virke.

Næringsminister Iselin Nybø (V) oppfordret torsdag folk til å starte julehandelen tidlig og slik unngå for store ansamlinger i butikkene.

– Vi har fått en global pandemi til jul, og da gjelder det å ta forholdsregler, sa Nybø til NTB.

– Sentrumshandel kan få det tøft

Men ikke alle kjøpmenn kan gni seg i hendene.

– Det er store forskjeller på tvers av bransjer og geografi, og en del virksomheter sliter tungt nå som smitteverntiltakene er strammet inn, påpeker Andersen.

Blant annet kan sentrumshandelen i de største byene, hvor bransjer som klær, sko og mote utgjør en stor del av bildet, få det tøft fordi så mange sitter på hjemmekontor.

– De som lever av det vi putter i kroppen og i hjemmene våre, gjør det godt, mens de som lever av det vi putter på kroppen, sliter. Klær, sko og mote har vært hardest rammet av koronakrisen til nå og hadde virkelig trengt tidenes julehandel, sier Andersen.

Samtidig preges landet i stor grad av en rekke skjerpede koronatiltak, og nordmenn er bedt om å holde seg mest mulig hjemme for å unngå økt smitte i samfunnet.