Advarer båtfolket etter høyvann

Dagens høye vannstand i fjorden kan skape trøbbel for båtfolket. Greiner og drivved følger lett med når vannet trekker seg tilbake.

Med en maksimal vannstand på 371 centimeter, defineres dagens høyvann som det vi kan oppleve en gang i året.

Floa nådde nivå for ett års gjentagsintervall Foto: kartverket.no/sehavniva

Dette kan være like skummelt for båtfolket som vårflommen eller skikkelig springflo, sier Redningsselskapet. Når vannet trekker seg tilbake, tar det ofte med rusk og rask som vanligvis ligger tørt i fjæra.

– Folk som ferdes på fjorden må være ekstra på vakt nå, sier opplæringsansvarlig i RSRK Levanger, Jan Johansen.

Opplæringsansvarlig i RSRK Levanger Jan Johansen Foto: Redningsselskapet

– Når vannet "snur" og trekker seg tilbake, kan det ta med seg mye drivved som fort kan bli en fare for båttrafikken. Johansen har mange års erfaring fra fjorden, og har opplevd at ikke alle båtførere er like oppmerksomme i forhold til denne typen høyvann.

Mindre greiner kan også gjøre stor skade på båt og motor Foto: Redningsselskapet

Stort sett alle er klar over at det om våren – med snøsmelting og nedbør – ofte kan havne greiner og større stokker i fjorden. Men når vannstanden ikke er på nivå med en skikkelig springflo, er det ikke alle som tenker over at det likevel kan bli trukket med grener og kvister fra fjæra. Denne drivveden kan være vanskelig å få øye på, så det gjelder å være på vakt.

Vannet nådde ikke kritisk høyde under denne floa Foto: Morten Eger