Liv Gjetvik har de siste årene vært både styreleder og daglig leder i lavterskeltilbudet Varmestua på Steinkjer. De har hatt stengte dører siden mars, og vet ikke når de kan åpne igjen. Foto: Tea Eline Skarpjordet

Varmestua har vært stengt siden mars: – Vi får nesten bare vente og se

Varmestua er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere, enslige og andre som trenger et sted å besøke. Nå har stedet holdt stengt i åtte måneder. Det har ikke skjedd siden åpningsåret 1999.

Liv Gjetvik er i dag både styreleder og daglig leder i Varmestua. Hun forteller om en tøff tid for alle involverte.

– Jeg synes virkelig synd på de som til vanlig er innom oss. Det er en fryktelig trist tid.

Holdt åpent i over 20 år

Da Varmestua først åpnet dørene for 21 år siden var det Anne Natland og Signy Steen som holdt fortet. I dag består styret av Svein Melhus, Trond Sakshaug, Solveig Sæther og Jorun Egge. Mens den daglige driften gjennomføres av Liv Gjetvik, Magnhild Brattberg, Åse Jønnum, Anne Ingvaldsen og Lillian Fornes.

I 2019 kunne varmestua feire 20-års jubileum. Foto: Tea Eline Skarpjordet

–Jeg startet her i 2004, og har vært med siden den tid, forteller styre- og daglig leder Gjetvik.

Varmestua har siden oppstarten holdt åpent tre dager i uken. Tilbudet er privateid og dermed avhengig av frivillighet.

Alt fra kommunale midler til innsamlinger i bursdager må til for å holde driften gående. Penger de får fra enkeltpersoner er også en stor del av driftsgrunnlaget.

Vanligvis avholdes det en konsert i Steinkjer kirke hvor all inntekt går uavkortet til Varmestua. Dette er mer eller mindre hovedsponsoren til organisasjonen. I år ble konserten avholdt i februar, men det er ennå usikkert hvordan det blir neste år. De ser likevel ikke mørkt på fremtiden.

– Hver en krone vi får inn hjelper. Vi har jo opparbeidet oss et ganske stort nettverk, og mange tar kontakt for å høre om vi trenger noe.

Håper de snart kan åpne dørene igjen

Selv om besøkstallene kan variere veldig, har Varmestua vanligvis mellom ti til femten personer innom på en vanlig dag. Stort sett er det både voksne og unge menn med en fortid innen rus som trenger et sted hvor de kan samles og prate.

Oppholdsrommet i varmestua er vanligvis fylt av folk. Men her har det stått tomt siden mars. Foto: Tea Eline Skarpjordet

– Her spiser og lager vi både frokost og middag sammen. Ofte er det to og to som får ansvaret med å stå på kjøkkenet for å lage ulike måltider til de andre, forteller Gjetvik.

Hele styret i Varmestua gleder seg stort til de kan åpne igjen. Selv om de ikke vet når dette blir.

– Det har kommet mange spørsmål om når det skjer. En av brukerne spurte om vi ikke kunne prøve å holde åpent én dag i uken. Det er en utfordrende situasjon vi står i nå, og mye man må tenke på.

– Vi savner å ha folk innom her, og skal åpne så fort vi får det til, lover Gjetvik.