Grillmaten kan brukes i mye god høstmat. Innen sommeren er det meste harskt. Foto: SYNNE HELLUM MARSCHHÄUSER

Har du mye grillmat etter sommeren i fryseren?

Ukens grønne tips: Fet mat kan harskne om den ligger for lenge i fryseren. Både kjøtt og fisk. Årets grillmat er ikke dårlig neste sommer hvis du fryste ned før den gikk ut på dato, men smaken kan være forringet.

Mette Nygård Havre, driver Instagram-kontoen @spisoppmaten med nesten 80.000 følgere og har skrevet boken Spis opp maten.

Vi kaster 390.000 tonn mat i Norge hvert år, ifølge Matvett. Det er vanlige forbrukere som kaster mest: Hver åttende handlepose eller 42,6 kilo pr. person hvert eneste år. Matbransjen står for en tredjedel.

Grillsesongen er forbi for de fleste. Men hva skjedde med alt det vi ikke rakk å spise? Hvor lenge holder sommerkoteletter, burgere, pølser og grillribber i fryseren?

Matredder Mette Nygård Havre oppfordrer folk til å spise seg gjennom fryseren to ganger i året. Foto: Christin Eide

Mye rimelig grillmat

– Folk har en tendens til å kjøpe litt mye grillmat. Gjerne til en billig pris. Og så blir det liggende i fryseren. Ikke alle har kontroll på hva de har i fryseren, sier matredder Mette Havre.

Fet mat kan harskne om den ligger for lenge i fryseren. Både kjøtt og fisk. Årets grillmat er ikke dårlig neste sommer hvis du fryste ned før den gikk ut på dato, men smaken kan være forringet.

Redd grillmaten, oppfordrer Havre. Det betyr ikke at du må ut i hagen, fyre opp grillen og servere grillribbe med potetsalat. Det finnes gode alternativer.

– Nå kan det være greit å ta en titt i frysen og spise opp sommerkotelettene, svinekjøttet eller kyllingen som ble kjøpt billig i sommer. Dette passer perfekt i en høstgryte, sier Havre.

Hun anbefaler å ha to faste «spis deg ut av fryseren»-rutiner i året. En rundt sommeren og en til nyttår.

– Da får du også kontroll på det du har. Og du vet for eksempel at grillmat fra sommeren bør spises i løpet av høsten, sier Havre.

Bruk fantasien. Grillmat kan brukes i det meste, ifølge Havre:

  • Stek kjøttet, kutt opp i biter og bruk det i en deilig høstgryte.
  • Eller stek kjøttet til tacomiddagen og få en litt annerledes vri på den.
  • Hva med å toppe gulrot- eller blomkålsuppen med små biter av grillribbe? Nam.
  • Lag en stor porsjon potetmos. Fyll den med sommerens rester av grillmat.
  • Eller hva med en omelett med et dryss sommerkotelett-biter?
Storfekjøtt holder 10–12 måneder i fryseren. Magert svinekjøtt holder i seks måneder, og fett svinekjøtt klarer seg cirka tre måneder. Foto: Geir Amundsen

Umettet fett har kort holdbarhet

Fryseren har mye å si for hvor lenge maten holder seg. Den bør ha en temperatur på −18 grader, ifølge Havre.

Kjøttets holdbarhet begrenses av salt- og fettmengden, forklarer hun. Fett harskner og oksiderer. Det skjer ved alle slags temperaturer. Maten smaker altså harskt. Noen ganger kan man lukte det.

– Det umettede fettet oksiderer raskest. Derfor har matvarer med mye umettet fett relativt kort holdbarhet også i fryseren. Det er ikke alle klar over, sier Havre.

Fisk, svin, kylling

Fisk holder cirka tre måneder i fryseren, ifølge Havre. Mager fisk cirka seks måneder. Noen vil oppleve at fisken kan fryses lenger.

Svin, kylling, kalkun, fet og halvfet mat har kortest holdbarhet på grunn av umettet fett, ifølge Matprat. Det samme med salte svinekjøttprodukter, for salt fremmer harskning av fett. Se oversikten i faktaboksen.

Bakteriene går i dvale når de fryses ned, men de forsvinner ikke. Derfor bør produkter fryses ned før de når utløpsdatoen, ifølge Matprat.

Vis fakta ↓
HVOR LENGE HOLDER KJØTT OG FISK I FRYSEREN?

Svinekjøtt, magert 6 måneder, med fett 3 måneder

Storfekjøtt, 10–12 måneder

Kalvekjøtt, 6 måneder

Lammekjøtt, 10–12 måneder

Reinsdyr- og viltkjøtt, over 12 måneder

Saltet kjøtt med mye fett, 2 måneder

Kylling, 4 måneder

Kalkun, 1–2 år

Kjøttdeig/ karbonadedeig, 4 måneder

Pølser, 3 måneder

Spekemat, 6 måneder

Mager fisk (torsk, sei, lyr, kolje, breiflabb, rødspette, hvitting, hyse og brosme), cirka 6 måneder

Halvfet fisk (uer, steinbit, røye, kveite og sjøørret), 3–4 måneder

Fet fisk (makrell, laks, sild, ål), ca. 3 måneder

Skalldyr, 3–6 måneder

Kilde: Matprat