Forrykende start: Dag Erlend solgte 100 middager på to timer

35 kilo bacalao forsvant på rekordtid, da Kjerknesvågen Kai hadde sin åpningsdag på torsdag. Nå håper endelig Dag Erlend Følstad at det vanskelige året kan ende med en opptur.

Dag Erlend Følstad opplevde en formidabel start på pop-up-restauranten ved Kjerknesvågen Kai. Dag Erlend Følstad opplevde en formidabel start på pop-up-restauranten ved Kjerknesvågen Kai. Foto: LEIF ARNE HOLME

Steinkjer24 møter den engasjerte innehaveren dagen etter premieren, hvor han var travelt opptatt med å fylle kjøleskapet igjen, etter at så godt som alt ble tømt på åpningsdagen.

– Hvordan har mottakelsen vært?

– Det har vært kjempebra. Vi åpnet klokka 15, og det var folk som ville ha mat helt med en gang. Men så døde det ut ei lita stund, og vi begynte å bli nervøs for at det ikke skulle komme så mange. Etter en halvtime, tre kvarter rydde det inn folk, og vi solgte rundt 100 middager mellom fire og seks, sier innehaver Dag Erlend Følstad.

Måtte hente nye forsyninger med bacalao

– Det var ikke slik at dere gikk tom?

– Vi gikk tom for bacalao. Solgte vel en 25 kg bacalao, før vi gikk tom. Også fikk vi nye 10 kg etterpå, hvor mesteparten også gikk med. Men vi hadde plenty fiskeburgere, lapskaus og speketallerkener, så alle fikk mat, sier han.

Følstad er spesielt fornøyd med at de klarte dette uten kø og misfornøyde kunder.

– Ventetida var mellom ett og sju minutter, så vi tror ikke det skal bli mye klage på at folk ventet på maten, i hvert fall. Konseptet vårt er også at det skal være det jeg kaller «ause-opp-mat», og at de skal få maten mens de får drikken og betaler. Dette, for at vi skal få rullert køen så godt som mulig, slik at bordene ikke blir okkupert lengre enn nødvendig.

Kjerknesvågen Kai serverer «ause-opp-mat», som gjør at ventetiden for å få maten blir minimal. Foto: LEIF ARNE HOLME

– Det er fornuftig, også med tanke på smittevernregler, at folk ikke blir sittende for lenge, og at det blir kø.

– Jeg antar at starten på alle måter har innfridd?

– Joda, det må sies å være en knallstart, og vi er veldig spente på hvordan det utvikler seg videre. Det er ingen tvil om at dette blir veldig væravhengig. Vi må nesten forberede oss fra dag til dag, når det gjelder mat. Så får vi se etter hvert.

Pubkvelder på fredager og lørdager

– Hvilke dager tenker dere å holde åpent?

– Vi skal ha åpent på torsdager, fredager og søndager.

– Men ikke lørdager?

– I utgangspunktet ikke lørdager, men vi har et håp om å kjøre i gang pubkvelder på fredager og lørdager fremover. Vi må se det litt an. Det er oppstart nå, og bemanning og vær å ta hensyn til, så vi skal prøve å få i gang pubkvelder utover sommeren. Det er planen.

– Hvor mange blir det som skal jobbe på Kjerknesvågen Kai?

– Det blir litt avhengig av trykket. Det blir minst to hele tida. Så kjører vi på med folk etter hvert, hvis det blir nødvendig. 2-3 stykker vil jeg tro er naturlig, sier Følstad.

Noen tilpasninger har de blitt nødt til å gjøre.

– Vi har avgrenset skjenkeområdet, slik at vi skal ha god kontroll på gjestene som er her. Det vil si at vi har god sikt til alle sitteplassene. Det er avklart med kommunen og Securitas, slik at vi skal ha best mulig kontroll med skjenkingen, forklarer han.

– Hva er forventningene for resten av helga?

– Det blir veldig spennende å se om vi klarer å holde trykket fra første dagen oppe, eller om det blir en gedigen nedtur. Det er både nervepirrende og utfordrende at vi aldri vet på forhånd hvordan det blir, i forhold til hvor mye mat du skal forberede. Lager vi for mye, blir det svinn, og lager vi for lite, kan kundene bli sure når vi går tom.

Fryktelig koronaår

Når Dag Erlend ikke driver pop-up-restaurant, er han daglig leder i Inderøy Catering, et selskap han eier og driver sammen med kona, Rita Helen Følstad

– Hvordan har koronaåret vært for deg?

– Det har vært helt fryktelig, for å si det enkelt. Vi pleide å ligge mellom 100 og 250 tusen i pluss hele tida, men plutselig var det 400.000 kroner i minus på 12 måneder. Det svir.

Noen hjelp fra Staten fikk de heller ikke.

– Min bedrift er så liten at den går litt under radaren i forhold til støtteordningene. Det er litt komplisert å få støtte, når det er så stort og bredt regelverk, at man går seg litt bort. Det blir sånn at man gir opp. Til slutt prøver du bare å komme deg gjennom det, og holde deg på beina og klare deg sjøl, sier Følstad.

Han håper imidlertid den positive starten vil gjøre at året ikke ender så altfor ille.

– Nå satser vi på en frisk start. Det er kjempefine lokaliteter. Mye positivitet knyttet til området. Lokalbefolkninga er også flinke til å bruke stedet, og snakker godt om pop-up-restauranten. Og turistsesongen har jo ikke startet ennå. Jeg har tro på at vi kan få mye ut av turismen i området også.