Anne Haga fra Visit Innherred (t.v.), Priyanka Norum, Sonrun Giulia Weie og bussjåfør Terje Austad. Foto: STIG JAKOBSEN

Presis kl. 10.00 går bussen fra Saga Badehotell. Turistene har ikke vist seg på start-lokasjonen, men forhåpentligvis dukker de opp på noen av de mange stoppestedene.

– Du får i alle fall være med på vår verdenspremiere, fleiper Anne Haga fra Visit Innherred, som er en av dem som har fått tiltaket i stand.

Bussjåfør Terje Austad svinger inn til Straumen sentrum, som også er folketomt.

Fullbooket på Jegtvolden

Vi ankommer Jegtvolden Fjordhotell kl. 10.15, hvor ivrige turister leker i hagen eller pakker sakene for en dag på stranda. Jegtvolden er fullbooket for tiden, blir vi fortalt.

Ingen vil imidlertid være med «shuttle»-bussen. Og hvorfor skulle man egentlig det, når man har bade- og spisemuligheter, «paddle board» og hageidyll på rekke og rad?

Sakshaug kirke, rett ved Husfrua og Øyna kulturlandskapshotell. Foto: STIG JAKOBSEN

Dikter-inspirasjon

Heller ikke ved Sakshaug kirke er det liv, når vi ankommer kl 10.23. Stoppet er rett nok et stykke unna Øyna og Husfrua, som kanskje har noe å si.

På grunn av trang vei og fare for å bli stående, kjører «shuttle»-bussen kun helt opp på slutten av dagen, slik at turistene skal slippe å bære det de måtte ha kjøpt med seg.

Den flotte utsikten fra Husfrua og Øyna har opp gjennom historien inspirert både dikteren Aasmund Olavsson Vinje og musikeren Ole Bull. Foto: STIG JAKOBSEN

Går tre ganger daglig

«Shuttle»-bussen er ny av året, og har kommet i stand med støtte fra Sparebanken Midt-Norge. Den vil være priset til 220 kroner for hele turen for voksne, mens barna betaler 110 kroner.

Bussen går tre ganger daglig, kl 10.00, 12.30 og 15.00. De som reiser, har også muligheten for å hoppe av et sted, ta seg et måltid eller en dukkert der, og hoppe på en senere «shuttle»-buss videre.

Foto: STIG JAKOBSEN

Økende interesse for øl-turisme

Neste stopp er Inderøy Gårdsbryggeri, som lokalt er godt etablert, men som stadig flere tilreisende oppsøker. Sommeren 2020 hadde de rekordbesøk.

– I år regner vi med enda mer, sier bryggherre Per Morten Kvam selvsikkert.

Som en bonus til dem som kommer på ølsmaking, har de begynt med matservering, «slik at folk får prøvd ølet i den rette konteksten».

Per Morten Kvam utenfor Inderøy Gårdsbryggeri. Foto: STIG JAKOBSEN
Foto: STIG JAKOBSEN

177 år gamle sprit-tradisjoner

Inderøy har alkoholtradisjoner som strekker seg 177 år tilbake i tid. Sundnes gård, som opprinnelig drev med akevittproduksjon, la ned den delen av driften for få år siden, men på Inderøy Brenneri har de tatt opp stafettpinnen. Dette er også neste stopp for «shuttle»-bussen.

Inderøy Brenneri lanserte for litt siden Gjefsjø-akevitt, og begynte i mai også med gin-produksjon. På Berg gård produseres for øvrig også spekepølse og pinnekjøtt.

Kjerknesvågen kai har pop-up-restaurant denne sommeren. Foto: LEIF ARNE HOLME

Kjempepopulær pop-up-restaurant

Det oppstår en aldri så liten trafikkork ved Berg, ettersom en søppelbil og en traktor med gravemaskin på henger skal passere samtidig på den smale landeveien. Vi rekker imidlertid å komme oss til Kjerknesvågen kai kl. 10.56.

For halvannen uke siden startet de opp pop-up-restaurant der, til formidabel respons fra de lokale. 100 middager solgt på to timer, var fasiten på åpningsdagen.

Stoppestedet for bussen er kanskje ikke det mest pittoreske, på parkeringen ved Gausen Transport, men den som tar turen ned, blir svært positivt overrasket.

Badeharmoni i Skjelvågen

Turen bærer videre til pop-up-restaurant nummer to, nemlig Skjelvågen kai. Noen unger bader harmonisk fra badeflåten, og stedet viser seg værmessig fra sin beste side.

Restauranten er ikke åpen før på kvelden, men en kiosk tilbyr is og brus – som vel er akkurat det de badende ser for seg.

På åpningsdagen for pop-up-restauranten ble det furore også her, med 130 solgte middager, noe som må sies å være svært imponerende på en torsdag.

Skjelvågen kai, en rolig formiddag. Foto: STIG JAKOBSEN

Gangstad-rapper

Gangstad Gårdsysteri befinner seg like ved. Den eldste og mest etablerte matprodusenten på Inderøy har fått seg fanskare langt utenfor Nord-Trøndelag.

Når vi ankommer kl. 11.15, er det allerede fullparkert med biler samt en turistbuss utenfor. I forrige uke kunne vi lese at Magdi fra Carpe hadde lagt ferien til Inderøy, fordi han var stor «fan av Surf Kombucha og ost fra Gangstad».

Gangstad-rapper – tenkte vi det ikke?

Gangstad Gårdsysteri er et populært stoppested for «foodiene» blant oss. Foto: STIG JAKOBSEN

Gult er kult

Klokka 11.28 ankommer vi Gulburet, den koseligste kafeen på Inderøy.

I tillegg til kunstutstilling på Galleri Landlig, kan de friste med svært god, hjemmelagd mat, både varm og kald, utsøkt teutvalg og nybakte brød på urkorn.

Foto: STIG JAKOBSEN

En Saga blott

Kl. 11.38 svinger vi inn på Saga Badehotell igjen.

Bussvertene Sonrun Giulia Weie og Priyanka Norum fikk dessverre ikke brukt noe av materialet de hadde forberedt for turistene. Klokka 12.30 og 15.00 byr det seg nye muligheter.

Anne Haga fra Visit Innherred sier at det, som med det meste annet, må gå seg til. Utvalget av ting å ta seg til på Inderøy, ser det i alle fall ikke ut til å stå på.

Saga Badehotell Foto: Privat