Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), her under et besøk ved Trøndersk Matfestival. Foto: MICHAEL SCHULT ULRIKSEN

Ny undersøkelse

Nordmenn vil betale mer for lokal mat og drikke

Nye tall fra Stiftelsen Matmerk viser at syv av ti forbrukere er villige til å betale ekstra for lokal mat og drikke.

Stiftelsen Matmerk årlige forbrukerundersøkelse om merkeordninger for norsk mat, viser at 84 prosent av forbrukerne sier de interessert i å prøve lokalmat. 69 prosent sier altså at de er villig til å betale noe ekstra for lokal mat og drikke skriver MN24.no.

- Disse tallene viser tydelig at norske forbrukere ønsker å kjøpe lokalmat og betale litt ekstra for slik kvalitetsmat. I år er dette kanskje enda viktigere enn ellers, ettersom mange av disse produsentene har opplevd radikale endringer av markedene sine som følge av den pågående pandemien, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.

LES MER: (+)Inderøyning satser på egen julegløgg

Uavhengig stiftelse

Spesialitet er en merkeordning for norsk lokalmat og drikke. Ordningen forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Matmerk, og det er en egen jury som avgjør hvem som får bruke merket. Kriteriet er at produktet skal ligge over gjennomsnittet i sin kategori og skille seg ut som lokalmat eller drikke i særklasse. Det er i dag 116 produsenter i Norge som får bruke merket.

LES MER: (+)Nå er kaffebrenning blitt så lønnsom at de har lagt gården ut for salg

Opptatt av mat

Undersøkelsen fra Stiftelsen Matmerk er utført hos den delen av befolkningen som sier de er matinteresserte. Den viser at 34,8 prosent kjenner til merket Spesialitet i 2020. Det er det høyeste nivået som er målt siden merket ble opprettet, ifølge departementet.

Andelen i hele befolkningen som sier de gjerne prøver produkter fra lokale matprodusenter, er altså på 84 prosent i 2020, og den har ligget over 80 prosent de siste fem årene.