Vi har alle sett fullstappede feriebiler på vei til hytter i Norge eller på vei nedover i Europa. Her får du gode råd om hvordan du pakker smart og trygt, hvordan du bør håndtere en fullpakket bil, gode tips til barn i bil og nyttige tips for bilferien utenlands.

– Pakkingen starter hjemme før du skal pakke bilen. Selv om du i utgangspunktet har en romslig bil, er det ikke ubegrenset med plass. Tenk gjennom hva du og dere virkelig trenger til ferien. De fleste av oss pakker for mye, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Ta med all bagasje ut, slik at du får et overblikk og kan pakke smart og sikkert.

– Vi nordmenn er et stasjonsvogn- og SUV-folk, og i bagasjerommet på slike biler er det som oftest fester for stropper. Klargjør stroppene før du starter pakkingen, sier Sødal.

Slik bør du gå frem:

  • Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst inn i bagasjerommet. Da ligger den stabilt i tilfelle bråstopp eller kollisjon.

  • Prøv å utnytte bagasjerommet best mulig.

  • Når alt er pakket, så stropper du fast med de stroppene du klargjorde før pakkingen startet. Fastspent bagasje ligger stabilt.

SIKKERHET: – Husk å sette deg inn i reglene i forskjellige land i Europa om du skal kjøre nedover, råder kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: Erik Norrud

Vær obs på løse gjenstander

Selv mindre ting kan gjøre stor skade ved en bråstopp eller kollisjon. Sødal understreker at det ikke skal være løse, harde gjenstander i selve bilkupeen.

– En Ipad som veier ca. en halv kilo vil komme med en kraft gjennom kupeen tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp eller kollisjon i bare 50 km/t. En mobiltelefon som veier ca. 200 gram vil komme med en kraft tilsvarende nesten fem kilo i samme hastighet. Derfor skal harde ting ikke ligge løst i kupeen. Vil man bruke nettbrettet til underholdning, må den være fastmontert, sier han.

Tom bil vs. full bil

En full, feriepakket bil oppfører seg annerledes på veien enn den gjør i hverdagen.

– En bil full av bagasje og folk har en annen tyngde og et annet tyngdepunkt. Kjør derfor roligere enn du gjør i hverdagen med tom bil, sier Sødal.

Mange stresser av sted for å komme seg så fort som mulig til hytte, campingvogn eller annet. Men ferien starter allerede når en setter seg bilen, minner Sødal om.

– Ta det med ro, ikke ta farlige forbikjøringer og blir du stående i kø er det viktig å være rolig og følge køen. I kø er det også viktig å være årvåken og følge med slik at du ikke lager store luker. Hvis 100 biler i en kø alltid har en luke på 50 meter til bilen foran, vil det gjøre at køen blir 5000 meter lenger enn nødvendig, sier han.

GIR RÅD: Charlotte Edøy driver nettstedet reismedbarn.no hvor hun og en kollega gir tips og råd til hvordan ferien med barna kan bli en suksess. Foto: Privat

Barn i bil – forberedelser er nøkkelen

Charlotte Edøy står bak nettstedet reismedbarn.no, og mener det aller viktigste er å planlegge reisen godt og forberede barna på at det blir mye tid i bil.

Husk at ferien har startet med bilturen. Det er ikke noe poeng i å haste av sted for å komme fortest mulig frem.

– Finn ut hvor mange timer det er fra start til mål og beregn ekstra tid til stopp både de planlagte og de uventede. Rastløse kropper, toalettbesøk eller raserianfall krever kanskje et stopp eller to, sier Edøy.

For de aller minste barna kan det være lurt å legge reisen til sovetid, da har dere slått ihjel noen timer. Og:

– Er barna så store at du kan involvere dem i planleggingen, gjør det! Legg opp ruten sammen, kanskje det kan være noe av interesse som er verdt å stoppe for langs veien, kanskje dette kan bli noen lyspunkter under reisen, legger hun til.

BARN I BIL: God planlegging, gjerne sammen med barna, er lurt i forkant av bilferien. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Organisere bilen godt

Å planlegge reisen godt betyr også å organisere bilen godt, mener reiseeksperten.

– Jo mer ryddig det er i bilen, desto større er sjansen for at alle trives. Pakk håndbagasjesekker eller nakkestøttevesker til barna. Disse kan inneholde følgende: tegnesaker, oppgavehefter, enkle spill som kortstokk, svarteper, eller juniorgeni (holder å ta med seg kortstokken), nettbrett med favorittserien eller noen lydbøker som er lastet ned på forhånd, headset og en minijack splitter. Veldig kjekt å ha hvis barna vil høre på samme musikkliste og du er lei av at den samme låten går på repeat i bilen for ente gang, det er faktisk godt med litt voksentid i forsetet også, sier Edøy.

Inne i bilen:

  • Organiser pakkingen i bagasjerommet slik at det du kanskje måtte trenge langs veien ligger ytterst og lett tilgjengelig.

  • Det er bedre å ha med seg litt for mye enn for lite på tur: Tørkepapir, ekstra poser, håndklær, våtservietter, vann og noe salt potetgull eller kjeks og annet spiselig er til god hjelp i kø og ikke minst ved kvalme eller tidsfordriv.

Tips!

  • IKKE del ut alle godsakene før turen har startet, kjekt å ha noen lokkemidler på lur.

  • Sovemaske er et must, genialt for barn, i så å si alle aldre hvis du vil at barna skal ta seg en lur i bilen når det fortsatt er dagslys.

  • Vær sparsom med søtsakene, se an aktivitetsnivå og kvalme.

Husk fastmontert utstyr

Sikkerhet i bilen er selvsagt alltid viktig, og ekstra viktig er det å ta hensyn til de minste. Barn opp til fire år skal sitte i bakovervendt barnesete, det vil si med ryggen mot kjøreretningen.

Nils Sødal i NAF minner om at om man lar barna se film eller lignende i bilen er det viktig at utstyret er fastmontert med skikkelige fester. Det går det an å få kjøpt både i bilrekvisitabutikker og elektronikkbutikker.

– Grunnen er at løse harde gjenstander i bilens kupé er livsfarlige, sier han.

Skal du utenlands?

Landene nedover i Europa har ulike regler, ifølge Sødal. De kan det være lurt å sette seg inn i før en reiser:

– Noen land krever at du har med slepetau, andre krever en ekstra refleksvest, ekstra lyspærer og lignende. Sjekk også regler for bruk av lys, oppfordrer han.

Sødal trekker også frem to vanlige bilferieland hvor en må ta ekstra hensyn:

– I Tyskland er det flere byer med miljøsoner en må ta hensyn til – for å ferdes der trengs det egne oblat. Det kan en kjøpe hos Dekra i Sverige. Italia har lavutslippssoner, sett deg inn i hvilke før du kjører.