Det er bare forsommer, men det blomstrer i veikanten. Ole Petter Thomasrud (40) og Charlotta Svensson (42) kjører den korte strekningen fra Holmestrand til Sem utenfor Tønsberg. På Askjems Camping Center står bobilen som snart skal bli deres.

– Det har vel egentlig aldri passet bedre med bobilferie enn i disse tider, sier Thomasrud.

De hadde tenkt til å vente til sønnen på åtte måneder hadde blitt minst to-tre år gammel. Men så kom korona. Plutselig lå de varme månedene åpne og planløse foran Holmestrand-familien.

Kunne bobilferie med baby faktisk fungere?

Thomasrud og Svensson fikk hjelp av forhandleren til å kartlegge behovene sine og endte opp med å kjøpe en brukt bobil fra merket Knaus (2015), med en prislapp på rundt 700.000 kr. Foto: Dan P. Neegaard
Som førstegangskjøper var det mye å sette seg inn i. Her får familien en omvisning av bilens funksjoner før overrekkelsen. Foto: Dan P. Neegaard

Et hjem på hjul

– Vi startet med å gå inn på Finn.no og se på forskjellige typer biler og familieløsninger, forteller Thomasrud.

De lette etter et hjem på hjul. Det skulle være sengeplasser til to voksne, ett barn, samt en Staffordshire bull terrier. Kjørekomforten var også avgjørende for valget.

– Jeg ville ha en sterk motor som ikke sliter opp alle bakkene. Dessuten ønsket jeg at det skulle føles litt som å kjøre en vanlig personbil.

Det var mye å sette seg inn i. Derfor dro de etter hvert til en forhandler som hjalp dem med å kartlegge behovene sine. Det er de glade for nå.

– Vi endte opp med en helt annen type bil enn vi hadde sett for oss.

Interiøret er lyst og moderne, og på veggen henger det en flatskjerm. Bilen er utstyrt med toalett, dusj, kjøkken, varme og vann. Alt går på gass og strøm.

På taket har de festet solceller. Det gir nok strøm til å lade elektrisk utstyr, om de skulle få lyst til å fricampe i naturen.

Bilen er utstyrt med toalett/dusj, kjøkken, varme og vann. Alt går på gass og strøm. På taket har de solceller som gir ekstra strøm. Interiøret er lyst og moderne, og på veggen henger det en flatskjerm. Foto: Dan P. Neegaard
Her skal William August på åtte måneder sove når han blir eldre. Inntil videre sover han sammen med Charlotta i en seng på bakkeplan. Foto: Privat

Bobilbonanza i Norge

Mens resten av reiselivsnæringen sliter, har etterspørselen etter å leie bobil eksplodert. Det melder VG. Antallet som jakter bobil til leie på Finn.no, har økt med 276,2 prosent om man ser på april 2020, sammenlignet med samme periode året før.

Magnus Frøshaug Ryhjell, forretningsutvikler i Finn Motor, mener vi ser en tydelig bobil boom i markedet. Foto: Finn Motor

– Interessen er helt enorm, forteller Magnus Frøshaug Ryhjell, forretningsutvikler i Finn Motor.

Det er ikke bare sidevisninger på annonsene som er høye. Antall henvendelser øker også, noe som tyder på at nordmenn ikke bare er inne og kikker.

– Bobil eller campingvogn er, etter vårt skjønn, ferieformer som ligger godt an hvis man ser det opp imot hva man antar blir tillatt i sommer.

Flere førstegangskjøpere

Mina Kleppan, markedsansvarlig hos Askjems Camping Center, bekrefter økt etterspørsel i leiesegmentet. Hun ser også nye trender i kjøpemarkedet.

– Det er flere førstegangskjøperne enn før, og det er tydelig at mange tenker på bobil som en trygg og fleksibel ferieform denne sommeren, sier Kleppan.

Bransjesjef for camping i NHO Reiseliv, Jarle Buseth, forsikrer om at campingplassene oppfyller strenge krav til hygiene og smittevern. Foto: NHO

Jarle Buseth, bransjesjef for Camping i NHO Reiseliv, er overbevist om at vi vil se en oppblomstring av norske bobilister i årene som kommer, og at brukerne av bobil vil bli stadig yngre.

– Det har allerede begynt å komme en del bobiler på veien, og flere vil det bli etter hvert som landet åpnes opp mer for fritidsreiser. Mange yngre vil nok oppdage denne ferieformen i år.

Gjennomsnittlig alder på dem som eier bobil i dag er rundt 60 år. Ved inngangen til 2019 var det registrert 49.690 bobiler i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Ved inngangen til 2009 var tallet 24. 811. Antall bobiler er dermed doblet på ti år.

Ole Petter Thomasrud og Charlotta Svensson prøvesitter sin nye bobil, med baby William August på fanget. Foto: Dan P. Neegaard
De minste bobilene kan veie opp til 3,5 tonn og kan kjøres med førerkort klasse B. De siste årene har bobilene blitt flottere og mer luksuriøse. Foto: Dan P. Neegaard

Lurt å leie før eie

Svensson og Thomasrud fikk smaken på bobiltilværelsen for noen år tilbake da de fikk låne en bobil av et familiemedlem. De gjorde seg noen nyttige erfaringer. Men da var de bare to. Utfordringen nå blir å se hvordan sønnen takler bobillivet.

– Det som er så fint, er at man kan stoppe hvor man vil for en strekk. Vi behøver ikke å kjøre mer enn to-tre timer av gangen, forklarer Svensson.

Bobilen gir stor frihet til å reise hvor man vil, når man vil, uten å måtte planlegge for mye. For å gjøre livet på veien mer forutsigbart, har de lastet ned bobilappen. Den viser vei til nærmeste tømmestasjon, bensinstasjon, verksted, bobilparkeringer og campingplasser.

Hunden Max er oppvokst i campingvogn. Nå gjenstår det å se om sønnen William August tilpasser seg bobillivet. Foto: Privat
Sønnen William August (8 mnd.) er klar for sitt første bobileventyr. Foto: Privat

Campingplasser åpner igjen

Flere campingplasser i Norge holder nå åpent, men mange har fremdeles stengte sanitæranlegg, opplyser Buseth i NHO Reiseliv. Her er det forskjellige regler fra kommune til kommune.

– Campingplassene vil nok få noen utfordringer i år med tanke på avstand, lekeplasser og sanitære anlegg. Men fordelen med nyere bobiler og campingvogner, er at de fleste har bad og WC i sine egne enheter.

Det jobbes med en nasjonal veileder, slik at det kan bli enklere for campingplasser å holde gode og sikre smitteverntiltak, forteller Buseth.

Første helgeturen i den nye bobilen gikk til Stavern, deretter videre til Tjøme. Foto: Privat

Norgesferie med bobil

Paret fra Holmestrand har satt av hele sommeren til å utforske mer av Norge.

– Stryn, Olden, Geiranger, Nordkapp!

Men først går turen sørover mot Stavern over helgen. Der parkerer de bilen foran en hvit sandstrand. Jomfruturen må feires med bobler. Sprudlende vin helles i plastglass, mens hunden Max og sønnen William August dupper av i bilen.

I fremtiden drømmer de om å kjøre bobilen nedover Europa og besøke Tour de France. Men akkurat nå er sola som går ned i Stavern mer enn nok.

Campingmøbler og markise gjør det enkelt å nyte frokosten ute. Foto: Privat

Tips til nye bobilister ved kjøp eller leie

  • Hva slags førerkort du har, bestemmer hvor tung bobil du kan kjøre. Går du over grensen på 3500 kg i tillatt totalvekt, må du ha førerkort klasse C1 for lett lastebil.

  • Be om dokumentasjon på at det er utført en årlig fuktighetskontroll. Fukt i bobilen kan for eksempel vise seg som bølgete gulv.

  • Før du kjøper bobil, må du sette deg inn i sikkerhetsutstyret til kjøretøyet. Vær like opptatt av kjøreegenskaper som du er av interiør.

  • I en bobil har vi ofte med mange gjenstander som kan bli livsfarlige i en kollisjon. Alt i bilen må festes godt fast under kjøring, også barn. Ta bort bordet hvis du har passasjerer bak.

  • Vær bevisst din egen kjørestil. Når du kjører bobil, er det ekstra viktig at du har full konsentrasjon om kjøringen.

Kilder: Trygg Trafikk, Finn.no

Her er «Knausen» parkert på en sandstrand utenfor Stavern. Overnatting på steder hvor det i utgangspunktet ikke er tilrettelagt for bobiler blir stadig mer utbredt. Foto: Privat