KRONIKK: Ordene i tittelen tilhører NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg og ble uttalt om forventningene til å starte studier ved universitetet.

I midten av august opplever vi mange forventningsfulle og spente ungdommer som starter på det studieløpet Stoltenberg omtaler. Hos oss i Nord universitet starter knapt 5000 nye studenter på en av våre åtte studiesteder fra Stokmarknes i nord til Stjørdal i sør. De aller fleste ved vårt hovedcampus i Bodø. Det betyr mange nye ansikter og mange nye mulige venner og kolleger.

Vi vet at mange av dem som starter på sine studieløp ved Nord universitet har en annen bakgrunn enn mange tidligere studenter. De har som elever i videregående levd i pandemi-tiden med de spesielle utfordringer det har gitt både i forhold til utdanningen og det sosiale fellesskapet. Det setter ekstra store krav til alle våre dyktige medarbeidere i Nord, vitenskapelige som administrative medarbeidere. Og vi jobber målbevisst for å kunne gi studentene en god og trygg start på studietiden.

Til de nye studentene vil jeg si: «Gratulerer med et godt valg av både utdanning og institusjon».

Vi vet at de som har vært studenter hos oss gjør det godt i arbeidslivet. Våre siste undersøkelser blant de som har studert ved Nord viser at 9 av 10 har fått jobb innen et halvt år etter at studiet er avsluttet. Undersøkelsene viser også at studentene har hatt god nytte av den kunnskap de har fått med seg fra universitet. Totalt sett viser dette at studiene på Nord er relevante og gir nyttig kompetanse til samfunnet og til arbeidslivet - både i privat og offentlig sektor.

Studentfrivilligheten

Ved Nord universitet er over 500 studenter aktive som faddere. Frivilligheten blant studentene lever godt. I samfunnet ellers er det mye diskusjon om at frivilligheten og dugnadsånden er vanskelig å mobilisere. Jeg vil virkelig bukke og neie for våre studenter som stiller opp som faddere, og som får erfaring med frivillighet på den måten. Vi andre som er rundt studentene i vertsbyene og i universitetet, må også gjøre det vi kan for å hjelpe de nye studentene og fadderne. Det er ikke alltid det kreves så mye for å føle seg litt mer velkommen på en ny plass.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa, mens han var utenriksminister, at universitetet er ikke bare et sted for faglig læring, det er også en arena for å knytte vennskap, oppdage nye interesser og utvide horisonten. Mange studenter opplever dette, ikke minst gjennom frivilligheten i studietiden hvor de knytter nye vennskapsbånd som ofte varer hele livet.

Internasjonalisering

I år kan vi også ønske internasjonale studenter velkommen til Nord universitet. Dessverre har våre myndigheter begrenset mulighetene for internasjonale studenter fordi det er innført studiepenger for ungdom fra land utenfor EU/EØS-området. Det er en svært dårlig løsning for universitetene og det gjør at mange lokalsamfunn går glipp av dyktige ungdommer fra andre kulturer i arbeidslivet.

Et viktig bidrag i å bli et mer internasjonalt universitet har vi fått som medlem i universitetsalliansen SEA-EU. Gjennom EU-finansiering bygger vi universitetsallianse med åtte andre universitet i EU. De andre universitetene er, som Nord, alle plassert nær kysten og har høy kompetanse innen marine og maritime fagområder. Dette vil alle som nå starter studiene på Nord få merke etter hvert som vårt samarbeid utvikles. Noe av målet er å få til mer mobilitet for studenter og ansatte mellom de ni universitetene.

Samisk

Nord universitet har et nasjonalt ansvar for høyere utdanning innen sør- og lulesamisk språk og kultur. Det er en oppgave vi er stolte over å ha, og som vi jobber godt med. Vi har bygget gode forskningsmiljø, som sammen med internasjonale partnere adresserer problemstillinger som er ønsket av våre samiske kollegaer og samfunn. Vår juvel er vår lærerutdanning i både sørsamisk og lulesamisk. Den 1. august startet lederen av Senter for samiske- og urfolksstudioer, Tove Mentsen Ness, på sin nye jobb. Senteret blir ekstra viktig når vi nå skal jobbe med tiltakene etter Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Skape noe unikt – din egen fremtid

Tilbake til sitatet fra Jens Stoltenberg: «Universitetet er et sted hvor du kan utfordre deg selv, tenke kritisk og forme din egen fremtid. Benytt muligheten til å skape noe unikt.»  Han oppfordrer studenter til å utfordre seg selv, teste ut sine evner, bidra til å skape noe helt unikt. Det kan være i form av at man bedre ser hva som er viktig for en selv, muligvis at man etablerer sin egen bedrift etter studiene. Eller det kan være at man får prøvd ut nye egenskaper, får nye perspektiver, slik at utdannelsen gir et annet karriereløp enn det man først hadde tenkt.

Skal livet som student bli så bra som du håper og forventer, avhenger mye av deg og det du selv bidrar med i undervisningssituasjonen og i studentmiljøet. Det finnes ingen oppskrift på hvordan du skal gjøre det, men et godt råd kan være at du følger våre verdier om respekt, åpenhet, nærhet og kreativitet. Det vil være gode grunnpilarer i ditt nye studentliv.

Så kan det være smart å lytte til tidligere statsminister Erna Solberg: «Studietiden er en fantastisk tid for personlig vekst og utforskning av nye muligheter. Grip sjansen til å lære og utvikle deg selv».

Lykke til med studiene!

Foto: Karoline OA Pettersen

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.