«Skal det bli nødvendig å gi næringslivet i Verdal et grunnkurs i humor?»

«Er det virkelig sant?» Slik lød responsen til de fleste som hadde fått høre om dette. Reaksjonen man hadde hørt rykter om var så langt ute at man slet med å tro at det medførte riktighet.

Rap-artisten Bergiton, som med sangen «Verdal, jævla Verdal» har skapt slike reaksjoner. Rap-artisten Bergiton, som med sangen «Verdal, jævla Verdal» har skapt slike reaksjoner. Foto: STIG JAKOBSEN

Da brevet Steinkjer24 hadde bedt om innsyn i ble oversendt oss, viste det seg imidlertid å være pinligere enn noen forestilling vi på forhånd hadde gjort oss.

Alle har vi en venn som skjønner vitsen lenge etter alle andre. I Verdal har man nettopp fått dokumentert hvem i kommunen som der har denne rollen. For dem som ikke kjenner historien, handler den altså dypest sett om en sånn venn.

For rundt ett år siden hengte Verdal Næringsforum opp en plakat, rett innenfor kommunegrensa til Steinkjer, med påskriften. «Hold ut! Du er snart i Verdal». Alle så ut til å humre over freidigheten, og ingen tok det for annet enn det det var – et morsomt sleivspark.

Når det ett år seinere kommer et sleivspark tilbake, i form av noe så usedvanlig som en sterkt ironisk, kommunalpolitisk rap-sang med tittelen «Verdal, jævla Verdal», burde det ikke være vanskelig å skjønne at reaksjonen burde være tilsvarende.

Utspillet kom fra en hip-hop-artist som kaller seg Bergiton, som er oppvokst på Grünerløkka og snakker kav østlending, noe som i og for seg gjorde humoren enda snodigere.

Bergiton passet også på å komme med stikk til noen av Steinkjers pinligheter, der han i videoen opptrådde i en t-skjorte med Steinkjers smått komiske slagord «Åpen, lys og glad» trykket på. I intervjuet med Steinkjer24 skryter han også av «byens yrende uteliv», noe som nok gir mange lokalboende krusninger i munnviken.

I intervjuet som fulgte opp singelen, ble det gjort enda tydeligere den humoristiske intensjonen, da Bergiton forlanger en «uforbeholden unnskyldning på Torget fra Verdal Næringsforum», for den sårende plakaten.

I min bok kunne det knapt være klarere at intensjonen var å lage humor av noe superlokalt. Det var likevel ikke alle som kom til samme konklusjon,

I et brev signert styreleder i Verdal Næringsforum, Stein Roger Sundland, har Steinkjer næringsselskap blitt kontaktet om sangen.

«Som du kanskje har fått med deg, så foregår det en stygg netthets mot Verdal, Verdal kommune, Verdal Næringsforum, Industrinavet, bedrifter i Verdal og ikke minst vår ordfører Pål Sverre Fikse, i et facebookinnlegg av Edvard Iversen. Iversen er ifølge FB ansatt i Lindseth Reklame», står det i henvendelsen.

Eposten har både Steinkjers og Verdals ordfører på kopi.

«Mitt ønske er at Steinkjer mobiliserer mot denne netthetsen gjennom å imøtegå budskapet som Iversen bringer på bane. Det vil være beste medisin at Steinkjer selv tar avstand og viser at de ikke støtter innlegget. Vårt felles arbeid er for viktig til at Iversen skal klare å så splid med slike utspill».

Vi venter fortsatt på at det skjulte kameraet skal dukke opp, etterfulgt av et høyt «Kødda!»-rop, men nei. Eposten er helt seriøst ment.

Av alle absurde krenkehysteri-utspill, tror jeg dette er det dummeste. Skal det være nødvendig å fremover merke utspill fra komikere, slik at de med lavest ferdigheter innen ironi ikke blir støtt?

«Kommentarene og delingene viser at folk oppfatter innlegget som humor, men Iversens svar til enkelte kommentarer viser at han ikke gjør dette for humoren sin skyld», skriver Sundland videre.

Hvilke kommentarer, lurer jeg da på? At han «forlangte en uforbeholden unnskyldning på Torget»? Harseleringen i det oppfølgende intervjuet med Bergiton levner ingen som helst tvil om at utspillet var ment på tøys.

At de fleste som leste artikkelen tolket dette som en fleip, kan jo være fordi det nettopp var det det var. Prosjektet rett og slett drypper av ironi, og det har også alle som har kommentert dette forstått, som Sundland selv påpeker. Hvordan Verdal Næringsforum har kommet til en annen konklusjon om budskapet, er et mysterium.

Nei, det var ingen som forsøkte å hetse verken Verdal eller Verdal Næringsforum. Det føles nesten surrealistisk at man skal være nødt til å forklare dette. Bergiton har ikke gjort noe galt overhodet, dette er bare humørløshet i n’te potens fra Sundland.

Hvis det virkelig er slike problemer med å tolke åpenbare, klokkeklare budskap, burde man sporenstreks sende Verdal Næringsforum på grunnkurs i humor. Dette, for at de i fremtiden i alle fall skal skjønne det overtydelige – slik at denne typen pinligheter ikke inntreffer igjen.

Bare ring, neste gang du er usikker på om noe er humor, Sundland. Eller bruk Jeopardy-varianten med å spørre publikum. De hadde faktisk skjønt greia.

Det er imidlertid et mørkere aspekt ved det Verdal Næringsforum har foretatt seg. Henvendelsen ble distribuert til to ordførere og Steinkjers øverste næringslivsorgan, hvor det ble ytret ønske om en reaksjon fra dem, mot Bergiton.

Dette minner styggelig om maktmisbruk, hvor man bruker sin posisjon for å forsøke å tvinge en humorist til taushet. Og dette for en vits man ikke likte eller skjønte.

Overreaksjonen er så spinnvill at man skulle tro det var et diktatorregime man hadde med å gjøre. Dette er ikke bare pinlig, det er også bøllete og nærmest truende oppførsel.

For å ha det avklart: jeg har ingenting imot verken Verdal eller verdalinger. Faktisk er flere av mine næreste venner derfra. Det jeg reagerer på er humørløshet fra næringslivstopper som selv startet den uhøytidelige sleivsparkdialogen.

Det er ikke Bergiton som har dratt dere ned i søla, Verdal Næringsforum. Det sørget dere helt fint for selv.

Det kan godt hende denne lederkommentaren avstedkommer henvendelser til både ordfører og konsernsjefer i Polaris Media om uvøren oppførsel fra min side. Heldigvis har både Anne Berit Lein og Per Axel Koch høyt utviklet humoristisk sans, så jeg tipper det går helt fint.