Ordfører Anne Berit Lein (Sp) holdt 17. mai taler på Lysheim grendehus og Steinkjer skole. Dette er manuset til talen hun holdt.

Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!

Hurra for 17. mai. I dag kan vi glede oss over at vi lever i et fritt land, vi feirer nasjonaldagen, grunnlovsdagen, med barnetog og flagg, og ikke militærparader foran et undertrykt folk!

Å kunne feire 17. mai med barnetog i hele dette flotte langstrakte landet vårt er så flott, ja det er rett og slett STORT, jeg får gåsehud og tårer i øynene over hvor vakkert det er og hvor mye det betyr.

Barnetoget på 17. mai er en av de flotteste tradisjonene Norge har. Vi feirer fred, frihet og demokrati, det finnes ikke noe finere enn det. Vi feirer at Norge fikk vår egen grunnlov, loven over alle lover i Norge.

Ja, for i 1814, fra 12. april og fram til 17. mai var 112 valgte representanter, alle menn, samlet på Eidsvoll for å lage Norges grunnlov. Grunnloven ble enstemmig vedtatt 16. mai 1814. Dagen etter, 17. mai, ble Grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. Samme dag ble prins Christian Fredrik valgt til norsk konge.

Tre av de 112 mennene kom fra Steinkjer. Alle fra Beitstad, heilt fantastisk. Det var Sivert Bratberg, Daniel Skevik og Hans Christian Ulrik Midelfart. De ble i tillegg de tre som kom lengst nordfra. De enda lenger nordfra rakk rett og slett ikke å komme nedover.

Vi fikk da vår egen grunnlov tufta på kjærligheten til landet vårt, og bygd på verdier som frihet, selvstendighet, rettferdighet, ytringsfrihet og demokrati.

Dette er fantastiske norske verdier som det er viktig at vi tenker over hva betyr for hver og en av oss.

Med krigen som herjer i vårt kjære naboland Ukraina, kjenner vi virkelig på betydningen av nasjonaldagen og 17. mai. Fred, selvstendighet og frihet er dessverre ingen selvfølge. Kanskje var vi i ferd med å ta det forgitt.

Parolen etter frigjøringsdagen 8. mai 1945 var «Vi skal aldri glemme». Med krigen i Ukraina ble det plutselig en brutal og nær virkelighet.  Kanskje kjenner vi nå på at feiringen av 17. mai, freden og friheten ble viktigere enn på mange år. Og vi kjenner på en dyp respekt og takknemmelighet for alle som kjempet og også ga alt, og måtte bøte med sine liv, for den freden vi fikk i 1945 og i dag har i vårt kjære Norge.

Og ikke minst kjenner vi på dyp respekt for alle de, og også våre, som hver dag nå kjemper for eller bidrar til at det skal bli fred og frihet i Ukraina og i resten av verden. Vi står skulder til skulder med dere alle, og skal gjøre det vi kan. – ikke minst skal vi stille opp med åpne armer, omsorg og hjertevarme når tilflyttere fra Ukraina og fra mange andre urolige land kommer til Norge. Nå er det vår tur å hjelpe.

Vi har alle et ansvar for å bære verdiene i grunnloven videre. Fra generasjon til generasjon, i det nære og til det store. I Norge, i Steinkjer, i hvert lokalsamfunn, på hver skole, i idrettslaget osv. Vi har alle et ansvar, - for å se, bry oss, lytte, og si i fra, ikke akseptere mobbing eller hatefulle ytringer.

Vi har alle et ansvar for å sikre at det er trygt for liten og stor, sikre rettferdighet og sikre medbestemmelse, for å snakke fint til kvarainner, både ansikt til ansikt og på nett.

Jeg vil rope hurra for dere elevene ved Steinkjer barneskole som har tatt tak i dette selv. De har funnet ut, og satt ord på hvordan de vil at det skal være på Steinkjer barneskole. Det er så bra, så fikk de også utmerkelse fra Nobel Fredssenter. Så vel fortjent, bygd på verdiene i grunnloven! – selv bærer jeg hver dag deres armbånd «si HEI og vær GREI». Nydelig.

Vi må ilag utvikle gode og trygge møteplasser. Alle vi foreldre har et særlig ansvar, jeg mener vi trenger sterkere foreldrenettverk rundt alle klasser, på alle nivå. La oss virkelig gjøre noe med det i Steinkjer. Det fortjener barna og ungdommene våre.

For meg er det viktig å høre barnestemmene, elevstemmene, ungdomsstemmene, ja, vi ønsker at alle skal kunne delta i og utvikle samfunnet vårt, det er viktig i klasserommet, på skolen og i idrettslaget. Våre bolystgrupper i hele kommunen er gull for videre utvikling av Steinkjer. Vi ønsker at alle skal være med å utvikle fellesskapet, delta i samfunnsdebatten, det styrker demokratiet vårt. Vi utvikler framtida best ilag, tuftet på verdiene i grunnloven, fra små møteplasser og samfunn, til de store. Med hjerte for landet, kommunen og alle lokalsamfunn.

I heile dag skal vi feire 17. mai, vi har pyntet oss, vi flagge og roper høyt hurra, vi skal spise is, leike og kose oss sammen, her på Lysheim grendehus, i heile Steinkjer og i heile Norge.

La oss være takknemlige for det vi har. Ta vare på landet vårt og verdiene våre. Ta vare på hverandre.

Det er fantastisk å kunne feire 17. mai!

Gratulerer med dagen!

Hipp hipp - HURRA HURRA HURRA!

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.