Det vil si, det blir for bøndene sin regning når tilskuddene stopper fra flere hold. Som vi alle vet er det i protokollen fra fjorårets jordbruksforhandlinger tydelig at NLR må ha én nasjonal organisasjon for lovlig å få utbetalt tilskudd. Dette er og presisert fra partene i jordbruksforhandlingene i vår. Én organisasjon, som skal kunne rådgi alle bønder, landet over med like vilkår. Det er naturlig for en jordbruksavtale at den skal bidra til det beste for alle som ønsker å benytte seg av denne tjenesten, uavhengig av hvor gården ligger.

Med unntak av Innlandet som ikke har tatt en avgjørelse vil regionene landet over ikke følge den retningen NLR Trøndelag sitt styre innstiller på. 8/10 regioner har stemt frem prosjekt Omega som fremtiden for et samlet og nasjonalt NLR.  Årsmøtet fredag 28. april vil uansett utfall bli en merkedag for landbruksrådgivning i fylket. Har vi som medlemmer og utsendingene til en av landets store landbruksregioner fått den informasjonen som trengs for å ta en riktig beslutning? Ordskiftet i kretsmøtet på Steinkjer 16. februar ga ikke et inntrykk av det. Det ga heller ikke et inntrykk av at medlemmene fulgte styret og daglig leder sin innstilling. Den informasjonen vi fikk var omtrent utelukkende om Trøndelag sin foretrukne regionmodell, mens det lille som ble sagt fra talerstolen (på spørsmål fra salen) om den nasjonale modellen var i negative ordelag. Kostnaden med regionmodellen Alpha ble og etterspurt, og svart opp med at den var ubetydelig og i hovedsak gjort på dugnad. Det synes vi er vanskelig å finne troverdighet i. Alle utgifter, betalte eller i form av dugnad har en kostnad for oss medlemmer. På spørsmål i etterkant av møtet ble vi lovt å få informasjon fra NLR sentralt om prosjekt Omega, noe som ikke ble fulgt opp. Direkte henvendelser til NLR Trøndelag med spørsmål om informasjon fra sentralt hold ble trenert og ikke svart opp, tross mange anledninger. Hvem kan ta en best mulig avgjørelse når informasjonen er styrt og bare en del av grunnlaget gjort kjent?

Vi møter mange trønderske bønder som kjenner på en usikkerhet på dette området. Det er all grunn til at ansatte også kjenner på det samme. For NLR er rådgiverne grunnlaget for eksistensen. De bor allerede over hele landet, og vil fortsette med det om de får visshet om en fortsatt trygg arbeidsplass. Hvor postkassen til organisasjonen vår står, er i dagens samfunn ikke avgjørende. Det er helt tydelige føringer i det nasjonale Omega-prosjektet for å opprettholde lokal og regional forankring. Samtidig, vi har allerede store samvirkeorganisasjoner som er bygd opp på samme vis som Omega har lagt opp til. Det har vist seg å fungere, er det da grunn til så stor bekymring?

Vi har enda ikke møtt medlemmer av NLR Trøndelag som støtter vårt styre sin innstilling om å si nei til sammenslåing. Det må kunne sies å være et tydelig tegn som er viktig å formidle. Vi kjenner oss derfor ikke helt igjen i sakene Trønder-Avisa fronter 16. og 23 april og ville her tilføre våre synspunkt som vi mener bidrar med informasjon til saken.

Når det gjelder oppløsning er vedtektene mye lik for regionene, delvis ordrett samme innhold. Siden 8/10 regioner allerede har vedtatt å bli en del av en nasjonal rådgivningsorganisasjon kan vi ikke se at det skulle være noe som gir andre forutsetninger i Trøndelag. Vi håper og ber om at utsendingene som skal avgjøre fremtiden for NLR Trøndelag på egen hånd har tilegnet seg kunnskap om regionmodell og nasjonal modell og hva deres stemme vil bety. Dere er ansvarlige med deres stemme for at alle vi andre medlemmene i landet får et best mulig tilbud i fremtiden. Som en samvirkeorganisasjon er vi nødt til å løfte blikket ut av egen hage og se hva som er til det beste for norsk landbruk som helhet. Så få bønder som vi er igjen, bør vi bruke tid og energi på å bygge laget i stedet for å motvirke det. Godt årsmøte!

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.