Den brutale beretningen om hva som skal ha skjedd, hørte jeg allerede rett etter jeg brått våkna i seks-syv-tiden på morgenen første påskedag.

Ikke mange minuttene etter påkjørselen fikk vår journalist varsel om hendelsen i sentrum. Hun hadde blitt ferdig med jobben hun skulle ut på den natta, og befant seg i umiddelbar nærhet.

Den gripende fortellingen hun nå kommer med er noe utradisjonell i form og fortelling. Dette er et grep vi har tatt fordi det er slik historien blir best fortalt.

  • Les historien:

Denne journalisten var ikke den eneste fra oss som kom nær på det som skjedde. Som mediefolk er vi sjeldent før nødetatene. Det gir oss en god beskyttelse mot de verste inntrykkene, de vi uansett vanskelig kan formidle. Denne gangen kom vi tidlig og tett på. Våre folk måtte ivareta skrekkslagne folk på stedet. Deretter kunne de melde nyhetene om det som skjedde.

Som med de fleste andre, så har denne hendelsen preget Steinkjer24 denne uka. Vi er en liten redaksjon, og det har gjort sterkt inntrykk å høre opplevelsene fra det. For oss har det vært fint å snakke om det. Den viktigste medisin når man opplever dramatiske hendelser er å fortelle om det – igjen og igjen.

Dette er også viktig for oss som samfunn. Det er viktig at det fortelles om hva som skjedde. Det er viktig med innsikt. Selv om det kan være brutalt å lese om det, må det fortelles om. Det er ved å snakke om det vi kommer oss best mulig videre fra det.

Som journalister har vi også andre viktige grunner for å ligge på saken fremover.

Det er viktig å få best mulig svar på om det er noe vi som samfunn kunne gjort for å forhindre dette. Hvorfor kunne en som både har vist evne og vilje til å gjøre handlinger som dette, gjøre det igjen? Hvordan kunne en som samfunnet har fulgt opp så tett, få til noe som dette? Finnes det noe vi kan lære?

Som redaktør har jeg også i denne saken ment at politiet i større grad burde vært tilgjengelig for å svare på spørsmål om etterforskningen. Kommunikasjonen har i startfasen vært for lukket og for rigid.

Det er et paradoks at når vi har en slik sak som treffer befolkningen så bredt, så er politiet mer tilbakeholden enn til vanlig. Dette var en sak som medførte nasjonal bevæpning. Dessuten har vi med en siktet som har en historikk hos politiet. Da er det totalt sett store grunner for at allmennheten skal ha anledning til å se politiet mest mulig i kortene. I denne saken burde og bør politiet være langt mer åpne enn det vi kan forvente til vanlig.

Med siktede i varetekt, er det eksempelvis vanskelig å forstå hvorfor hensynet etterforskningen veier tyngre enn hensynet til åpenhet. Siktede har erkjent å ha kjørt bilen. Kapasitet bør heller ikke være en forklaring med et nytt sammenslått politidistrikt med 1200 ansatte.

Åpenhet er viktig fordi det skaper trygghet og tillit, gitt at det ikke finnes noe folket faktisk bør være redd for. Når noe treffer så voldsomt har befolkningen behov for å få raske svar. Da unngår vi unødvendige spekulasjoner, men det er også viktig for rettsikkerheten til alle involverte parter.

Dette var også bakgrunnen for at Trøndelag tingrett i fengslingsmøtet mandag denne uka ga pressen medhold i å få unntak fra det lovpålagte referatforbudet som det normalt er på slike møter. Det skjedde til tross for politiets protest. Ved å bruke offentlighetsloven fikk også pressen tilgang til politiets logg. Det er spesielt at det er nettopp lov og rett som må til for at pressen kan få innsyn i politiets arbeid i denne saken.

Og når vi snakker om viktigheten om å snakke om historien og åpenhet, må også vi i Steinkjer24 erkjenne å ha gjort feil. Vi skrev at siktede hadde kjørt 70 meter på fortauet for påkjørselen. Dette stemmer ikke. Feilen var fullt og utelukkende min egen. Jeg hadde blitt fortalt noe annet, men forsto det feil. Kontrollspørsmålet som kunne oppklart misforståelsen var også for dårlig.

I ettertid har en av de andre som ble påkjørt sagt høyt ifra om dette. Det er bra, for på den måten sikrer vi oss at den rette historien som blir fortalt.

Det er den historien som er det er viktig å fortelle og snakke om – igjen og igjen.

__________________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.