Gunnar så dagens lys 26. april 1939 på Hongset i Sømna, hvor hans foreldre Hanna og Arild Lyng drev handel. Derfra gikk ferden via Bolga i Meløy og Kjeldebotn i Ballangen til Steinkjer hvor foreldrene overtok Køhler-butikken i 1952. Gunnar fikk ta sin tørn både bak disken og ved blant annet. å sykle rundt på Nordsihaugen og selge varer fra sykkelkurven. Han gjorde også noen kroner på å samle kongler til frøinnsamling. En ung kremmer.

Her er Gunnar Lyng bak disken sammen med foreldrene Hanna og Arild.

På Handelsskolen møtte han den jevngamle verdalingen Liv, som gikk i samme klasse. Det skulle bli et livslangt bekjentskap. 9. juli 1960 sa de ja til hverandre i Stiklestad kirke, et ekteskap som førte til fire barn og stor etterslekt.

Gunnar Lyng som fersk kjøpmann.

Tanken om å etablere egen handel begynte å modnes. Etter å ha fristet tilværelsen som kompaniassistent i Garden, sjåførlærer hos Bustadmo, lærer i praktisk butikkarbeid ved Handelsskolen, og omreisende jordbærselger, ble han i 1966 engasjert til å drive Sunndal Supermarked. 27. april 1967 åpnet han sitt eget Steinkjer Matsenter, den første private selvbetjeningsbutikken i Steinkjer, hvor han også fikk prøve seg som fiskehandler. Samme året startet både Gunnar Lyng og Nils Nordbotten med søndagsåpent.

Hvorfor ikke starte en lokal butikkjede? Første skritt var Mathjørnet med et eget Delikatessehjørne. Lavprishallen ble åpnet 1.11.1972 som distriktets første lavprisbutikk. Lavpris ble også innført i de to andre butikkene i 1974. Året etter overtok han Lerkehaug kolonial. Utenfor Steinkjer var Gunnar involvert i Kongsberg Dagligvare. På hjemmebane havnet kan i kommunestyret for Høyre i perioden 1976-83.

Slik var Lyng-butikkene plassert inn på bykartet.

I 1980-årene kom nye tider og ideer. Gunnar Lyng og Per Sakshaug var kjent gjennom fotballen, og nå fant de hverandre også innen handel. Etter noe kniving med Nordbotten fikk de etablere seg på Sørsileiret med kjøpesenteret som etter en navnekonkurranse ble hetende Zebra. Åpning 1. juli 1981. Selv drev han Zebra Super. Mathjørnet og Lerkehaug kolonial ble avviklet. I stedet etablerte Gunnar butikken Valhallen i Søndre Egge som Coop overtok i 1992, og han drev Kvamsenget dagligvare 1983 til 1986. Lavprishallen var med til 1990 da Lyng etablerte RIMI-butikk i Skeidar-bygget. På 90-tallet etablerte Sakshaug / Lyng Sjøsiden Kjøpesenter i Mosjøen, som ble avhendet etter noen år. Det ble også noen få år med butikkdrift i Nordbotten-gården.

Gunnar Lyng og Per Sakshaug utenfor det gamle Zebra-senteret.

Dampsaga bydel skulle etableres og Sakshaug / Lyng i Zebra Eiendom var hovedaksjonærer i det nyoppretta selskapet Skippergata A/S, med Gunnar som formann. Kommunen fikk etablert Dampsaga Utbyggingsselskap A/S hvor Gunnar ble daglig leder og hadde et nært samarbeid med formannen Johan Solheim. Her kom det boligblokker, forretningsbygg og p-hus, for ikke å glemme Dampsaga Kulturhus og Dampsaga Bad. I 1994 var det klart for å gå videre med boligbygging på Dampsagaområdet. Elveterrassen ble en realitet med Zebra Eiendom som byggherre og Gunnar Lyng som byggeleder. Han og kona Liv flyttet selv fra Eggelia til en av leilighetene her.

På eiendomsfronten har Gunnar vært aktiv. Selskapet Lyngs Butikker A/S ble etablert i 1976, og heter Lyng Invest AS fra 2001. Selskapet har operert gjennom Zebra Eiendom A/S, det senere Zara Eiendom A/S med sitt 50% eierskap. I 1986 investerte de i Guldbergaunet Camping som et ledd i å utvikle Guldbergaunet Fritidsområde, men trakk seg ut litt senere. Sandegården på Nordsia ble overtatt, renovert og solgt videre. Boland / Skeidar-bygget ble kjøpt ifm involvering i møbelhandel, og senere solgt til Stian Ekornes. Wistbygget på Sørsileiret ble kjøpt. Tingvold Park Hotell ble kjøpt i 1993 og bygd ut, og videre ble leilighetsbygget Tingvold Terrasse oppført. På Sørsia er det investert i flere bygårder i Kongens gate, hvor Sentrum Mat, senere RIMI, nå SPAR-butikk er å finne i nr 27. Erik Sakshaug overtok for mange år siden sin far Pers rolle i samarbeidet med Lyng.

Gunnar Lyng var mange år styreleder i Steinkjer Fotballklubb.

Fotballen har betydd mye for Gunnar. Etter å ha spilt på Steinkjers smågutte-, gutte- og juniorlag la han skoene på hylla en tid, men gjorde comeback på Egge og deretter Steinkjer oldboys. Han kunne se tilbake på flere kretsmesterskap. Gunnar var formann i SFK på den tiden Arsenal, Tottenham, Blackburn og Leeds gjestet Guldbergaunet, første halvdel av 1990-årene. Sakshaug / Lyng var sterkt involvert i etableringen av kunstgressbanen. Gunnar ble på slutten av sin formannstid tildelt æresmedlemskap i SFK.

I et tilbakeblikk ved 50-årsjubileet sa Gunnar at det hadde vært svært mye jobbing, mange utfordringer, svært store oppgaver og spennende opplevelser. Svært mange ansatte har bidratt og noen er hedret med gullklokke.

Kona Liv ble etter hvert kontordame i firmaet, og alle barna deltok. Det samme gjorde hans foreldre Hanna og Arild. Anne Berit og Marthe valgte andre yrker. Bente ble daglig leder av RIMI Sentrum, nå Spar og eier både Spar Sentrum og Dampsaga. Stein Arild startet i Sentrumsbutikken i 1988, og fikk ansvaret for Ica Super på Dampsaga i 1995. Han er nå daglig leder og eiendomsforvalter i firmaet.

Gunnar Lyng har satt spor etter seg, og de vil være synlige i lang tid.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.