Høringsuttalelsen er utarbeidet etter et møte med representanter fra bygda sine lag og organisasjoner.

Historien vår

I Sparbu har vi lange historiske linjer som både har formet oss selv og utviklingen av Norge. Utgravingene på både Dalem og Skei forteller oss om et aktivt høvdingemiljø. I 2021 markerte vi at det var 1000 år siden Olve ble drept på Mære av Olav Haraldsson.

Mære har vært et maktsenter, og er det også i dag gjennom utviklingen på Mære landbruksskole og NIBIO sin etablering på Tuv.

I mars 2022 var det 2.558 innbyggere i Mære skolekrets (SSB). Vi har ambisjoner om å befeste vår posisjon som et vekstkraftig senter sør i Steinkjer kommune, og sentralt geografisk plassert på Innherred med både E6 og jernbane gjennom bygda.

Vekstkraft og attraktivitet

Bygda trenger flere byggeklare, attraktive boligtomter. Det eneste prosjektet som nå er under bygging, er i Sparbu sentrum.

Vi trenger et større mangfold i boligtilbudet, tilpasset både vår aldrende befolkning og unge som ønsker å etablere seg her. Arealdelen til kommuneplanen må snarest synliggjøre løsninger på dette behovet.

Sparbu har et aktivt landbruksmiljø, men vi ser også at mange hus på landbrukseiendommer står tomme. Bygda inviterer grunneiere, Steinkjer kommune, Steinkjer næringsselskap og Husbanken med på et innovativt utviklingsprosjekt for å se på mulighetene for å gjøre om hus på gårdstun til attraktive boformer eller annen næringsvirksomhet. Vi kjenner til et slikt utviklingsprosjekt i Vegårshei, men vi bør også se internasjonalt for å hente inspirasjon til prosjektet. Vi håper dette initiativet kan gå inn i kommunens videre arbeid for økt vekstkraft.

Steinkjer kommune la ned skolen på Lysheim i år 2000. Få unge i etableringsfasen har bosatt seg på Lysheim etter den tid. Fritidstilbud ble nedlagt, og ungenes aktivitet er flyttet med til nye skoler, enten på Mære eller Henning. Vi ser at Lysheimgrenda har blitt helt annerledes, og Steinkjer kommune må sette inn ressurser i arbeidet med å øke bostedsattraktiviteten. Vi er kjent med at Steinkjer tomteselskap har ledige boligtomter på Lysheim, men det må være med en kommunal interesse for at tomtene skal bli bebygd. Steinkjer kommune må ha egne boligstrategiske tiltak i lokalsamfunnene våre.

Med ny E6 frem til Mærekrysset vil mye av Sparbu bli endret. Vi ber om at Steinkjer kommune tar initiativ til en egen områdeplan for dagens Sparbu sentrum. Vi har også store forventninger til at kommunen er aktiv for å koordinere planene til Nye Veier og Bane nord.

Oppvekstmiljø

Bygda er begeistret over å ha fått ny skole og barnehage. Sammen med aktivitetsparken og Mære samfunnshus og idrettshall er det areal som er i bruk store deler av døgnet. Skolen er for oss navet i bygda, og slik ønsker vi det skal være i alle bygder. Skolestrukturen må derfor ligge fast for hele Steinkjer kommune de neste 5 årene.

Skolene har store muligheter gjennom å åpne seg mer mot bygda sine ressurser. Undervisningen skal lærerne få ta seg av planleggingen av, men vi har muligheter til å bidra i en mer praktisk skolehverdag. Bygda vil også bidra for å skape tilhørighet og trivsel. Forskning viser at tilhørigheten til et sted formes i ung alder. Vi tror at dagens samarbeidsforum på skolen må utvides til å også å omfatte representanter fra bygda sine frivillige.

Et afrikansk uttrykk sier at det skal en hel landsby til for å oppdra et barn. I Sparbu ønsker vi å ta et større ansvar for å bidra til et godt oppvekstmiljø. Vi mener at det også vil bidra til færre utenforskap. Utenforskap er et av kommunens største utfordringer.

Bygda har mange grendehus. Etter byggingen av ny skole fikk Mære samfunnshus og idrettshall frigjort areal til andre formål. Dette kan bli et hus hvor innbyggere i alle generasjoner finner sammen. Etablering av en frivillighetssentral kan bidra i dette arbeidet. Det forutsetter at Steinkjer kommune også setter av penger til å støtte opp om frivillighetssentralene sitt arbeid, utover den støtten som kommer fra staten.

Eldreomsorgen

I Sparbu har vi to viktige eldreinstitusjoner – Hamrum og Betania.

Hamrum ble i sin tid etablert etter iherdig jobbing av damer som var tilknyttet Mære sanitet. Utallige dugnadstimer ble nedlagt i byggefasen, og utallige dugnadstimer legges ned i dag for at beboerne skal ha aktivitetsmuligheter og trivselstilbud.

Vi mener at det må satses på Hamrum fremover. Innbyggere fra Henning og Sparbu sogner til Hamrum bosenter, og statistikken viser at vi vil ha mange eldre i de nærmeste årene. Derfor ber vi om at følgende utredes videre for Sparbu distrikt:

  • HDO med 32 plasser

  • Utvidelse av tilbudet i bofelleskapet

  • Utprøving av konsept med trygghetsboliger

  • Egen base for hjemmesykepleien

Hamrum har HDO i dag og vi er godt fornøyde med tilbudet. Istedenfor å lage et stort sentralisert HDO tilbud i Steinkjer, mener vi det bør satses i noen lokalsamfunn der grunnlaget er til stede. Det mener vi det er for Henning og Sparbu. For at de eldre skal kunne bo hjemme lengst mulig må det likevel på plass en del basisbehov som transport til aktivitet, hjemmesykepleie og hjelp til daglige behov der pårørende ikke er i nærheten.

Betania, Sparbu, har alltid vært der og gitt et godt og trygt tilbud ved ulike pleiebehov. For bygda vår har det vært en god arbeidsplass for mange av våre innbyggere. Vi som bor i Sparbu er opptatt av at det er aktivitet i husene på Betania. Hvis Steinkjer kommune sier opp avtalen med Betania, ber vi om at kommunen gjennom Steinkjer næringsselskap bidrar i utvikling av alternativ virksomhet.

Eiendomsforvaltning

I Sparbu har vi tradisjon for å arbeide dugnad for å få realisert våre mål. Vi ønsker at Steinkjer kommune, via Steinkjerbygg KF, ser på hvilke av dagens oppgaver som kan løses med frivillige. Målet vårt er å kostnadseffektivisere eiendomsforvaltningen, slik at skole, barnehage og Hamrum bosenter kan spare kostnader.

Bolystarbeid og samskaping

Med bruk av bolystmetodikken har vi løst mange behov i bygda, og pr dato er ca 15 ulike arbeidsgrupper i arbeid. Vi ser frem til at Steinkjer kommune i samarbeid med lokalsamfunnene finner ut av hvordan samskaping skal være gjennomføringsmåten for å nå målene i kommuneplanens samfunnsdel. Fra Sparbu er vi motivert til å bidra i det videre utviklingsarbeidet som må være basert på tillit mellom politikk, administrasjon og lokalbefolkningen.

Vekststrategien handler ikke bare om næringsutvikling. Den handler i høyeste grad om å se enkeltindividene og gi oss trua på at vi er til nytte for noen.

___________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.