Dette er talen russepresident Maja Nordgård Gausen holdt på Torget i Steinkjer 17. mai.

Kjære alle sammen, og ikke minst kjære alle medruss. Gratulerer så mye med dagen!

17. mai er en dag som skal minne oss på hvor heldige vi er som har vår egen grunnlov. For 209 år siden fikk Norge en grunnlov som la grunnlaget for det landet vi har i dag; et land som er fylt med muligheter, håp, og sjansen til å være oss selv. Det er en grunnlov som gjør at vi har et trygt land å bo i, og som gjør at vi kan stå her i dag og feire at vi snart er ferdige med en 12- og 13-års lang skolegang.

Hvis noen hadde stilt meg et spørsmål for litt over tre år siden, om hvordan jeg så for meg at årene på videregående skulle bli, hadde nok ikke svaret mitt stemt med realiteten.

Det har vært tre år fylt med glede, latter og nye vennskap, men det har også vært tre år fylt med frustrasjon og spørsmål. Det har vært langt fra normalen! Først gikk vi igjennom to år med covid 19-restriksjoner, og deretter et tredje år som startet med en langvarig streik som rammet flere av oss som elever. Til tross for usikkerheten rundt skolehverdagen, har årets russekull klart å knytte tette bånd, og det har blitt skapt mange nye vennskap.

  • Talen kan du også se 21 minutter ute i denne sendingen:

I år har vi i russestyrene på Steinkjer videregående skole og Mære landbruksskole prøvd å gjøre ting litt annerledes, og målet har vært å tilrettelegge en russetid for alle avgangselever. Dette gjennom blant annet en todelt russecamp som har vært åpen for avgangselever over og under 18 år.

Starten på årets russetid ble ikke helt som forventet, med et bortblåst telt og ødelagt camp etter dag to, og frastjelt lyd-anlegg etter dag tre. Etter begge disse hendelsene var campen oppe og gikk igjen etter kort tid. Her fortjener Ronny Aunan som stilte med et stort og solid telt en ekstra takk, og Even Norum fra Trøndelag lyd og lys som hjalp oss med nye høyttalere.

Campen har blitt brukt, noe som ikke hadde vært mulig uten god hjelp fra mange av dere foreldre. Mange dugnadstimer er lagt ned, både av russ og foreldre. Så tusen takk. Jeg vil også trekke fram et godt samarbeid med skolen, kommune og politi i forkant og underveis i russetiden

Et godt samarbeid for å kunne skape et felleskap er viktig, og det føler jeg at russen 2023 har lyktes med. Russ fra Steinkjer videregående skole og Mære landbruksskole har vært samlet på camp og ellers i bybildet. Russen har vært samlet på tvers av skolene, klasser og vennegjenger. Nye vennskap og artige minner i lag har blitt skapt. Vi har flira mye, gjennomført campgames og ikke minst vist en stor omsorg og ivaretakelse for hverandre. Det er artig å lese innlegg fra foreldre på vår felles Facebook-side etter endte campvakter. Der har det vært ord om hyggelige, blide og inkluderende ungdommer gått igjen!

Jeg er stolt av å være en del av Steinkjerrussen 2023!

Vi har vært å så heldige å få sponset mat flere kvelder, og vi har sett hvordan dette har bidratt til økt felleskap. Campen har vært fullsatt med mye over hundre russ disse kveldene. Så neste års russ, vet at Pizzabakeren blant annet ønsker å sponse til også neste års russekull. Mat og lek er samlende, det har vi fått bevis på.

Vi leser i kommentarfeltene i avisan at russ engasjerer befolkningen! Det har faktisk vært ganske morsomt å lese alle kommentarene som står. Konklusjonen er vel at de aller fleste har forståelse for at det er liv i russen og at vi stort sett er greie ungdommer.  Vi er jo bare en gjeng med gladlakser.

Men nå blir det endelig stille. Det er hele 350 dager til at russen 2024 starter feiringen. Til alle dere som har fått nattesøvnen forstyrret, nå kan dere sove godt. Foreldre, dere kan nå slippe de bekymringene som det å ha russ i hus fører med seg.

Tusen takk igjen alle medruss for en helt fantastisk russetid. Jeg håper alle vil se tilbake på denne russetiden som fin og minnerik.  Nå venter eksamener på flere av oss, før vi etter hvert drar hver vår vei. Noen skal nok i militæret, noen skal bli eller fortsette som lærlinger, noen skal kanskje jobbe og ta et friår, og noen skal ut å studere. Uansett hvor veien går, ønsker jeg alle lykke til videre på livets ferd. Fortsett og ta godt vare på dere selv og hverandre.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.