DEBATT: Onsdag ble kravet fra bondeorganisasjonene lagt fram. Kravet er på 11,5 milliarder kroner, og 2,4 milliarder kroner av dette er kompensasjon for kostnadsøkninger. Bondelaget omtaler dette oppgjøret som historisk, fordi jordbruket opplever en kostnadsvekst uten sidestykke. – Skal bøndene fortsette å produsere mat, trenger vi et kraftig inntektsløft, sier leder Bjørn Gimming i Bondelaget. Det er rimelig at storsamfunnet gir et ekstraordinært løft til bøndene – så spørs det om dette kravet er realistisk.

Krisen blant mange bønder er helt reell, for prisutviklingen på gjødsel og andre innsatsvarer er skrekkelig. Men 11,5 milliarder kroner er langt over halvparten av dagens totale støtte til jordbruket. Dersom dette blir resultatet, vil støtten til jordbruket nærme seg 30 milliarder kroner her i landet. Landbruket må passe seg så de ikke tar en så stor del av kaka at de mister oppslutning blant folk flest. Her på Innherred har bøndene jevnt over stor støtte. Men det er ikke nødvendigvis den samme, sterke oppslutningen i andre deler av landet.

Uansett hva som blir fasit på sluttsummen, vil årets oppgjør bli rekordstort, og dermed svært viktig. Den innretningen som velges , vil prege landbruket i mange år framover. Det er stor folkelig støtte til å støtte norske bønder, fordi folk støtter målet om matvaresikkerhet, bevaring av kulturlandskap og miljø. Men går pengene til de som skal ha dem? Svenn Arne Lie er blant den som mener at hele innretningen på støtten rammer skjevt for bonden. Han peker i sin bok En nasjon av kjøtthuer på at bonden sitter igjen med en stadig mindre andel av pengene, mens næringsmiddelindustri og dagligvarebransje sitter igjen med stadig mer. Ifølge Lie «er det dels et resultat av politiske valg, men også av maktforhold i matvarekjeden.» Hvis Lie har rett i sin analyse, vil en stor del av årets oppgjør i praksis være en skjult subsidiering av næringsmiddelindustrien og butikkjedene, som sikres billige råvarer. Det er ingen tvil om at det er mindre folkelig støtte til å gi skattepenger til denne bransjen enn til bøndene.

Dersom jordbruket skal ha sterk støtte, trenger bransjen en systemdebatt på hvordan de store pengene i jordbruksoppgjøret fordeles. Kritikere som Svenn Arne Lie er en viktig stemme som det bør lyttes til.

Dette innlegget var opprinnelig en lederkommentar i avisa Innherred.

___________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.