Det er straks valg, og valgkampen henger over oss dag og natt. Og det er ikke uten grunn det heter valgKAMP, for her er det skikkelig kamp, nesten på nevene løs, av og til. Noe er spill for galleriet, noe er blodig alvor.

Så, hvis man tenker seg at hvert parti skal ut i valg-krigen: hvem vil hvert parti skyte? Og hvilken musikk ville de hatt i ørepluggene mens skytinga pågikk? Her får du en kjapp samling av mulige mål for skudd, lauskrutt, piler eller rett og slett dolking i ryggen fra hvert parti, alt til toner av ulike mer eller mindre musikalske dansesteg.

Høyre: ville skutt med mitraljøse på alle som vil ha mer offentlig og mindre privat sektor i norsk økonomi. Midt i mitraljøseblinken er de bitre, sure fattiglusene som vil ha mer formueskatt og slikt tøys og tull.

I Høyre er man rik, fordi man fortjener det, eller i alle fall tjente foreldrene dine opp en formue som du siden har fortjent. Du fortjener derfor alle dine eiendommer og hus (øverst i bydelen), alle hytter, biler, båter, PT, personlige leger og å være fremst i private helsesystemer (aldri kø), og selvklart reise i luksusklassen på det største og mest forurensende flyet til Tibet, Maldivene eller noe annet eksklusivt, så snart grenseåpningene tillater det. Til mitraljøsens muntre smell hører Høyre-kvinnen og -mannen gjerne på Vikingarnas «Till mitt eget Blue Hawaii».

Arbeiderpartiet: Vil skyte med muskedunder på alle som vil ha mindre offentlig og mer privat sektor i norsk næringsliv. Med en armé som samles «på Valen» skal arbeiderpartiet pepre, litt vilkårlig og tilfeldig, slik det er når man skyter med muskedunder, på folk med blazer, slips og med korrekt konservativt bokmål. I Arbeiderpartiet skal krigerne stå arm i arm med hverandre, mens de altså peprer litt hist og pist, mens de synger unisont på The Beatles’ «Yellow Submarine».

Frp: vil stille landssvikere som enten ikke er kristne, har hvit hud, elsker grisekjøtt, grisefest, griserier og griseblader, eller som sutrer over fake-news-«miljøkrise» opp på rad og rekke, og skyte dem før lunsj (selvsagt en lunsj med øl og grisekjøtt til, mens man husker på å synge for maten først, så klart, med knepte hender), for siden å fly mest mulig uten grunn, rundt hele jorda, og helst slippe mindreårige asyl-snyltere ut av flyet. I 3000 fots høyde.

Det får være måte på å bli båret på gullstol! Vi kan sannelig ikke berge hele verden alene! Og klimaendringer har vi da hatt før. Seinest skikkelig for 10.000 år siden. Hvor var MDG, da, lzm? Alt dette er filosofiske betraktninger hos Frp – både før og etter skytinga, og siden på jorda-rundt-flyet. Til denne herlige flyturen spilles så klart Sputniks «Lukk opp din hjertedøøør» liflig koordinert med utsparking av de mindreårige asyl-snylterne.

Sp: vil skyte ulven. Og bjørnen. Og gaupa. Og jerven. Men mest av alt ulven. Eller, i Sp sier de ikke «skyte», de sier «ta ut». Hvilket vil si å hente dyreungene ut av hiet der de ennå ligger blinde og hjelpeløse for så å skyte dem. Samt skyte alle de voksne rovdyrene. Ja, i det hele tatt skyte rovdyr. Der en ulv måtte ferdes, finner du i hvert fall tre skytterlag fra Sp, bevæpna med digre walkietalkier, geværer og hagler, samt en og annen med en god, gammeldags høygaffel – for å markere tilhørigheta til bonden.

Sp stiller seg gjerne opp i en åker, i mariusgenser eller noe annet tradisjonelt, skaut på hodet og arbeidsoverall, og er klar til å skyte den satans ulvejævelen som måtte nærme seg Bæ, bæ lille lam, eller potetåkeren (alle i Sp vet at ulven tar mer enn tusen dekar nypotet hvert år). Disse trauste rovdyrhaterne spiller «Jeg gikk en tur på stien», mens de valser rundt med skytevåpen og walkietalkier i skauen, og brenner våpnene av til hvert «ko-ko» i sangen.

MDG: vil skyte alle som vil skyte ulven, bjørnen, gaupa og jerven, og alle som kjører dieselbil, bensinbil, som flyr, som jobber i Nordsjøen, eller de som ikke har egen sau de kan klippe (med sauesaks), tove ulla, veve den til egne gensere farget av sauebæsj, eget tiss og tyttebær. MDG vil skyte plastbegre, asfalt, piloter, viskelær og fleecejakker. Og de vil skyte alt dette med hjemmelagde pil og buer. De har blomster i håret og spiller en god, gammeldags Lillebjørn Nilsen-låt, «Barn av Regnbuen», mens de vandrer rundt i kløende ullbukser, tygger entusiastisk på selvdyrka mose og lav, og drikker seg fulle på løvetannvin.

Rødt: vil skyte alle kapitalister. Og alle som har en formue på over hundreogfemti kroner er noen «jæææævla kapitalister». Alt galt i verden er kapitalistenes skyld. Rødt vil derfor skyte alle som bor i enebolig, alle som ikke tar bussen til jobb, alle som ikke elsker enhver innvandrer, samt alle som syns at penger er gøy og at det er morsomt å være rik. Rødt kommer i kordfløyelsbukser fra nittensyttifem og har kun a-endelser i substantiv og verb.

Uansett. Mens de hiver Molotov-cocktails inn på FrPs landsmøte, og ellers skyter med skarpt på alle andre kapitalister – i alle fall dasker dem bestemt i bakhodet med et sammenrullet «Klassekampa» – spiller de «Anachy in the UK» med Sex Pistols. På full måkkings.

Venstre: vil ikke skyte så mange. I alle fall ikke alene. De er enige om at turer i skog og mark er fint, men så er det fint å ha litt privatisering også – i norsk næringsliv. Og skole er viktig. Og de eldre. Og alle. Så de ender med å skyte seg sjøl i foten, mens de fomler med avtrekkeren og nynner litt trist på Marvin Gayes gamle slager «Whats Going On?»

KrF: vil ikke skyte noen, for det ville ikke Jesus ha gjort. Men de vil gjerne se at kvinner skal være hjemme, at menn skal være ute, og at Darwin egentlig kan steines, post mortem, siden han alt er død. KrF vil gjerne at barna på skolen skal ha kristendom som fag, og ikke slike utvanna vederstyggeligheter med evolusjon og filosofi. Huttetu, sier KrF da, og synger så høyt og skingrende de kan på «Ingen er så trygg i fare», mens de faller som steiner på enhver meningsmåling.

SV: Ønsker å skyte alt som er urettferdig. Og det er det sannelig mange ting som er. SV må derfor bevæpne seg til tennene med alt som er miljøvennlig og grønt. Det går mye i sprettert, stein, ris og treklubber. Hvis SV får nyss om at en arbeidsgiver i privat sektor utnytter arbeidsinnvandrere, kvinner eller skoleelever, kommer de settende med spretterten sin, samt ropert og bannere med «Selvbestemt abort» på, truer arbeidsgiveren med dagsbøter og andre livsfarligheter, mens de veiver med bannerne og slår floke i islendergenserne sine. De er alltid entusiastiske og synger gjerne i kanon «We are the World», mens de svaier, holder rundt hverandre, og alle som en har hennafarga hår og Palestina-sjal. Og Fjellreven-sekk på ryggen.

Så, da er det bare å være klar for at spurv vil bli skutt med kanoner, og at valget tross alt er ditt og mitt.