Prosessen er nå i gang i Steinkjer kommune med mål om å finne balanse i et budsjett som er kommet ut av kontroll.

Hvordan kommunen har kommet dit, er for de fleste av oss uforståelig. Denne gangen er det skole og helse som skal rammes igjen. Bosetting i bygdene framstilles som svært kostnadskrevende. Vi har en kostnadskrevende struktur i Steinkjer kommune, ifølge kommunedirektøren.

Den virksomheten i bygdene som er landbruk, entreprenørvirksomhet, snekker- og byggevirksomhet og handel for å nevne noen, gir arbeidsplasser i sentrum, som Nortura, Felleskjøpet, Eik Senter o.l.

At vi i bygdene i tillegg krever noe av de offentlige tjenestetilbudene innen helse og skole oppleves tungt for administrasjon og sentrale politikere.

Svaret på utfordringene ligger i sentralisering, store enheter med syke eldre og store skoler med en transporttid på 60 minutter hver vei. Til opplysning bor ikke alle barna ved E6.

Næringslivet i bygdene verdsettes lite. Hva hadde inntektene i kommunen vært uten skatteinntekter fra bygdene?

Vi skal i alle fall ikke kunne kreve noen offentlige tjenester. Jeg er ikke spåkone, men jeg tror at kommunaldirektøren og politikerne vil møte en motstand de helst ville vært foruten. Å dra fram Masterplanen, som politikerne slaktet under behandlingen av planen, er vel ikke det klokeste direktøren gjør.

Tilliten til og politikerne er lav. Vi opplever prioriteringer som reiser med store summer og som flagges ut med stor stolthet. Mens de lovpålagte oppgaver skal reduseres, eller fjernes.

Åpen, lys og glad er vårt motto. Tiden er inne for å fjerne dette. Åpen er i iallfall ikke politikerne. De holder sine meninger tett til brystet, først i kommunestyresalen når saken skal bestemmes ser vi hva de mener. Hvor er den åpne debatt med de vi har valgt inn? Glede finner ikke kommunen utover i bygdene. Der er det bekymring og angst som er dominerende. Både blant de unge og barnefamiliene og de eldste av oss.

De møtene som administrasjonen vil holde for å høre våre meninger, er vi spente på. Men vi tror ikke disse møtene vil gi noen forandringer, eller at de blir lyttet til. Tilliten er lav. Tillit er noe en opparbeider seg, ikke noe en får i kraft av stillingen en innehar.

Innlegget ble først publisert i Trønderdebatt.

______________________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.