Venstrepolitikeren Karl M. Buchholdt fra Levanger utfordrer Senterpartiets eierskap i Trønder-Avisa-konsernet.

– Er det ingen som stiller spørsmål ved om det kan fortsette, spør han i et avisinnlegg som ble publisert denne uka.

Buchholdt beskriver her et aviseierskap som av de fleste oppfattes som gammeldags og utgått på dato. Utfordringen fra nestlederen i Trøndelag Venstre oppfattes nok som ømtålig og ubekvemt. Så langt er det ingen som har tatt utfordringen og svart opp spørsmålene. Det overrasker ikke meg om de blir stående ubesvart.

Fra partiavis til uavhengighet

Da jeg begynte ved Namdal Arbeiderblads lokalkontor i Rørvik for 40 år siden var flertallet av norske aviser nært knyttet til politiske partier. Den tradisjonen gikk tilbake til 1880-årene og framover da partiene ble etablert. De knyttet til seg eller startet meningsbærende aviser, som ble sett på som viktige verktøy i kampen om politisk innflytelse.

Gjennom 80- og 90-tallet ble den tydelige partitilknytningen avviklet. Adresseavisen ønsket ikke å bli gjenkjent som en høyreavis. A-pressens bånd til Arbeiderpartiet ble gradvis svekket. Det samme skjedde i avisene som hadde tilknytning til andre partier, også i Trønder-Avisa.

Avisa i Steinkjer soknet både til Senterpartiet og Venstre. Fram til 1996 skrev Sp-redaktøren ledere tirsdag, torsdag og lørdag, mens Venstre-redaktøren regjerte på lederplass de andre ukedagene. Denne ordningen ble avviklet i 1996, da den tidligere rådmannen i Steinkjer, Hans Brattås ble ansatt som sjefredaktør i byens avis.

Må være Sp-medlem

Partiene var også inne på eiersiden i mange aviser, fordi mange av dem ble startet opp med det formål å spre de politiske ideene. Som eksempel ble Namdal Arbeiderblad, som endret navn til Namdalsavisa på 90-tallet, etablert med lokale partilag og fagforeninger som andelseiere.

I Trønder-Avisa har de to eierselskapene AS Nord-Trøndelag og LL Inntrøndelagen nær tilknytning til Senterpartiet og Venstre. Her har det vært et vedtektsbestemt krav om partimedlemskap for å sitte med aksjer eller andeler i de to selskapene.

Som Buchholdt skriver i sitt innlegg ble dette avviklet i Venstre-selskapet for en del år siden. AS Nord-Trøndelag stiller fortsatt krav til sine aksjonærer om at de skal være medlemmer av Senterpartiet om de skal få stemmerett eller ha verv i selskapet.

Tidligere måtte du også være Sp-medlem for å eie aksjen. Den bestemmelsen, som nå er opphevet, har ført til litt spesielle enkeltepisoder. På 90-tallet var jeg i befatning med en aksjonær som hadde fått et svært godt bud fra en lokal investor. Han søkte selskapet om å selge aksjen for vel 50.000 kroner til vedkommende. Søknaden ble avslått, men aksjonæren fikk melding tilbake om at en sentral Sp-politiker i Steinkjer var interessert i å kjøpe. Prisen som da ble tilbudt var på 800 kroner.

Tilbudet til aksjonæren fra Namdalen på 90-tallet overgår langt det som i ettertid er betalt dem som av ulike grunner ville selge seg ut av AS Nord-Trøndelag. Aviskonsernet Amedia betalte i 2021 nesten 44.000 kroner per aksje, da de fikk innpass i det Sp-dominerte eierselskapet. Denne verdsettingen betyr at selskapet som helhet har en verdig på vel 80 millioner kroner.

Buchholdt oppspill til debatter viktig og interessant. Det fortjener bedre enn å ties ihjel.

Åpner for Amedia-overtakelse

A-media eier dag 15 prosent av aksjene. De øvrige er spredt på nesten 250 enkeltaksjonærer, i hovedsak Sp-medlemmer eller arvinger av dem, fordelt over hele et gamle Nord-Trøndelag. Også Trøndelag Senterparti er nå på eiersiden, med en liten aksjepost.

Etter at A-media ble eier i november i fjor ble også avisselskapets vedtekter endret. Det er funnet fram til formuleringer som også framover skal sikre Senterpartiets posisjon. Men som også har gitt dem en åpning for hvordan de skal komme seg ut, hvis de får et ønske om det.

La meg sitere noen av dem:

  • Selskapets aksjer kan bare eies av fysiske personer, med unntak for Senterpartiet og Amedia AS eller et selskap i samme konsern som Amedia AS.

  • Bare Senterpartiet, Amedia og aksjeeiere som er og har vært medlem av Senterpartiet i de to forutgående kalenderår før enhver generalforsamling, har stemmerett i generalforsamlingen.

  • Kun personer som deler Senterpartiets verdisyn, er medlem av Senterpartiet og er aksjeeier i selskapet på valgtidspunktet kan velges som medlem eller varamedlem i representantskap og styre. Dette gjelder ikke representantskapsmedlemmet utpekt av Amedia etter disse vedtektene.

  • Styret består av tre medlemmer med tre varamedlemmer. Disse velges av generalforsamlingen. Amedias medlem i representantskapet, har rett til å møte som observatør i styret, med tale- og forslagsrett.

  • Eksisterende aksjeeiere har ikke forkjøpsrett ved eierskifte til selskapets aksjer.

Den siste formuleringen om forkjøpsrett er interessant å merk seg. Den gir, slik jeg forstår den, en åpning for at Amedia eller «et hvilket som helst selskap i samme konsern som Amedia AS» kan overta selskapet AS Nord-Trøndelag dersom dagens eiere ønsker dette.

Karl M. Buchholdt beskriver et aviseierskap som av de fleste oppfattes som gammeldags og utgått på dato Foto: Anders Vinje

Starter en viktig debatt

Formuleringene åpner også for at de 244 enkeltaksjonærene kan selge sine aksjer til Amedia, såfremt at styret ikke finner saklig grunn for å nekte dem det.

AS Nord-Trøndelag er gjennom de nye vedtektene rigget for enten 1) gi Senterpartiet den samme innflytelsen som de i dag har i forhold til Trønder-Avisa, eller 2) at eierselskapet på et gitt tidspunkt kan bli overtatt av landets største lokalaviskonsern.

Karl M. Buchholdt vet nok hva han rører ved når han blant annet stiller følgende spørsmål rundt eierskapet i Trønder-Avisa: «Er det bra for avisa at sjefredaktøren rapporterer til ein styreleiar og styremedlemmer frå eit politisk parti?»

Mange norske aviser ble startet av politiske partier. Det er ingen tvil om at det er viktig hvem som eier mediene, og det er påfallende liten debatt om dette. Det skyldes naturlig nok at det kan være krevende for mange medier å skrive om sine egne eiere.

Men, selv om dette kan være vanskelig, er det viktig at mediene stiller disse spørsmålene, og setter dem under debatt. Derfor er Buchholdt oppspill til debatt viktig og interessant. Det fortjener bedre enn å ties ihjel.

Kolbjørn Almlid, tidligere framtredende Sp-politiker, er styreleder både i Trønder-Avisa AS og i eierselskapet AS Nord-Trøndelag. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen

For ordens skyld: Mediehuset Innherred og Steinkjer24 har aviskonsernet Polaris Media som sin hovedeier. Polaris Media er også på eiersiden i Trønder-Avisa. For tiden er Polaris også i en rettstvist med LL Inntrøndelagen om deres eierandel på 38 prosent i TA-konsernet. Frostating lagmannsrett har gitt Polaris medhold i at de har rett til å erverve disse aksjene.