Det var et av sitatene som ble poengtert utenfor Stortingssalen torsdag.

– Det er ingen utdanningskrav for å være statsråd, det eneste kravet som stilles er at statsministeren og velgerne har tillit til den jobben du gjør. Det er det det handler om for oss, sier Venstre-leder Guri Melby til VG.

Ingvild Kjerkol får skryt for jobben hun gjør som helseminister, men blir innhentet av en masteroppgave hun skrev i 2021, skriver redaktør Linn K. Yttervik. Foto: Marcus Isachsen

Torsdag kom det fram at nemnda for studentsaker enstemmig har vedtatt at Ingvild Kjerkol har jukset i sin masteroppgave. TV 2 og NRK opplyser at nemnda fratar helseministeren hennes mastergrad i helseledelse fra 2021.

En statsråd er tatt for fusk. Kan hun da fortsette som helseminister? Det er det store spørsmålet alle stiller seg etter at bomba sprakk.

Da det tidligere i vinter ble kjent at det var flere tilfeller av plagiering i Kjerkols masteroppgave, ble ballen kastet over til klagenemnda ved Nord universitet. Det var nå opp til dem å avgjøre om masteroppgaven holdt vann eller ikke. Nå har de ifølge TV2 og NRK falt ned på at oppgaven er underkjent. Og ballen har trillet tilbake til Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre.

Torsdag ettermiddag har ikke Kjerkol rukket å områ seg eller kommentere saken i pressen. Så ingen vet om det er en ydmyk statsråd som vil legge seg flat, eller om det er en offensiv statsråd som klager saken videre.

Men på et eller annet tidspunkt må både Ingvild og Jonas si noe.

Ingvild Kjerkol får skryt fra lokale AP-politikere, for jobben hun gjør som helseminisnter. Men hun blir innhentet av en masteroppgave hun skrev i 2021.

Det er vanskelig å se for seg at Kjerkol skal komme seg ut av denne knipen. Selv om det ikke er umulig. Det er ikke sikkert det er feilene i seg selv som gjør at hun må gå av. Men hvordan andre studenter har blitt behandlet. Og hvordan tillitsforholdet mellom Kjerkol og velgerne er. Det blir også pekt på hvor mye støy dette vil virvle opp mens Kjerkol skal drive valgkamp.

Det er ingen tvil om dette er en skikkelig knipe for regjeringa. Det er alvorlig å bli anklaget for fusk. Ikke minst når flere studenter har fått harde straffer for liknende forhold. For selv om det er Jonas Gahr Støre som til syvende og sist skal avgjøre om Ingvild Kjerkol har tillit eller ikke, kan han ikke unngå å ta hensyn til om hun har tillit fra folket hun skal lede. Og reaksjonene i dag lar ikke vente på seg. Opposisjonen er tydelig. Det er også studentene. De finner ikke saken tillitsvekkende. Og det er et stort problem for Jonas - og Ingvild.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.