Da vi startet jakten på Steinkjers hverdagshelt i fjor kom våre lesere med 63 forslag på totalt 32 kandidater.

På denne lista er det mange navn som har gjort en innsats langt utover det vi kan forvente. De har stått på dag og natt for å gjøre en forskjell for andre.

På denne lista hadde vi blant annet:

Jeg blir litt satt ut bare av å tenke over jobben disse fire kandidatene har gjort.

Men på lista over forslag i år var det en helt spesiell historie. Dette handler om en kamp om liv og død. Det handler om tapperhet i en situasjon der de fleste av oss ville gidd opp.

Det er vanskelig å forestille seg hvordan disse lange og uutholdelige minuttene var.

Men da Jan Tore falt om gjorde Emil og Bjørn Gunnar det riktige.

Emil Persgård (t.v.) og Bjørn Gunner Solnes (t.h.) gjorde en enorm innsats da de reddet livet til Jan Tore Solnes (i midten). Foto: LEIF ARNE HOLME

De viste handlekraft, tilstedeværelse og utholdenhet. 40 minutter med hjerte- og lungeredning og fire runder med hjertestarter måtte til for å få liv i Jan Tore.

Dette fortjener anerkjennelse.

Samtidig bidro noen skjulte helter i kulissene. På AMK-sentralen kunne de med hjelp av ny teknologi gi avgjørende instrukser. Gjennom å bruke kameraet på mobilen kunne de bistå. Når ambulansene kom til stedet var det lagt til rette for at ambulansearbeiderne kunne berge Jan Tore.

Dette forteller om et helsevesen som er helt i front, og det er utvilsomt viktig å anerkjenne deres innsats i dette.

Så er det en ting som de to prisvinnerne også fortjener skryt for.

De har valgt å fortelle om denne historien. Det kan være med på å redde liv. Det kan gi tro og håp for andre om de skulle havne i en lignende situasjon. Historier om håp i desperate situasjoner trenger vi mer av.

Her leser sjefredaktør Lorns Bjerkan opp talen til prisvinnerne, som inneholder det samme som denne kommentaren. Foto: LEIF ARNE HOLME

For min egen del gir det meg en påminnelse om at jeg bør forfriske mine førstehjelpskunnskaper. Det tror jeg at det også er mange andre som kjenner på.

Det viktigste her er likevel at hver og en av oss kan finne inspirasjon i denne historien om at vi kan handle når det virkelig gjelder.

Derfor er jeg glad for at vi kunne gi denne prisen til Emil og Bjørn Gunnar som Steinkjers hverdagshelter i 2023, som er stemt frem av Steinkjer24s lesere.

Dette har de virkelig fortjent.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.