I en by med tre aviser skulle man tro at det var en levende og engasjerende debatt, men den offentlige samtalen i Steinkjer trenger flere stemmer som utfordrer oss.

Jeg savner å høre mer fra flere unge, flere kvinner, flere som på ulike måter bidrar til større mangfold og ikke minst flere «vanlige folk». Jeg kunne gjerne hørt mer fra folk i kulturlivet, organisasjonslivet og ikke minst fra næringslivet.

Er det sånn at det ikke finnes flere stemmer?

Det nekter jeg å tro, så da er spørsmålet: Hvorfor hører vi så lite fra dem?

En viktig forklaring er at de som har prøvd, i liten grad føler de blir hørt, tror jeg. Steinkjer består av en ganske etablert maktelite som alltid til syvende og sist bestemmer. Du kan rope høyt, men er du ikke en del av det gode, etablerte laget, så kan veien være lang for å medvirke. Det er ganske satt hva som er rett og galt. Forandring fryder ikke.

I lang tid har nok mange stemmer i Steinkjer erfart at det er vanskelig å slippe til i den offentlige debatten. Det kan også være så enkelt at ingen har stilt spørsmål når de kan ha noe viktig å bidra med. Det er ofte vanskelig å ta ordet, men det er ikke like vanskelig å svare om noen stiller spørsmål. Derfor er det bra at Steinkjer nå har fått et større mediemangfold, selv om vi helt sikkert kan bli mye bedre.

Jeg tror dessverre også en forklaring er at for få alternative stemmer møtes med motargumenter. Ironisk nok savner debatten ofte også de etablerte stemmene. Stillheten gjør at debattene dør, men ikke utfordringene.

På den politiske arenaen opplever vi ofte at det kun er noen få stemmer på ytterfløyene som tar debatten. Dette er dyktige folk, men det hadde nok blitt en bedre debatt om flere partier hadde meldt seg på. Ytterfløyene har kanskje ikke den beste alternative løsningen. For oss som følger politikken fra sidelinja, får man ikke alltid inntrykk av at det faktisk sitter åtte partier i kommunestyret. I perioder kan det virke som to-tre partier.

Noe vi dessverre også har fått erfare er at viktige beslutninger tas på bakrommet før de har kommet til politisk behandling. Et stygt eksempel på dette var behandlingen av årets kommunebudsjett. Her samlet opposisjonspartier, som etter mitt skjønn skal være med å sikre åpen debatt, seg med posisjonen før politisk behandling. Hadde noen kommet med gode argumenter de ukene forslaget til budsjett ble behandlet i det åpne rom, hadde det hatt lite å si. Enigheten var spikret.

Noe annet jeg har fått gjengitt fra personer som har prøvd å ta debatten politisk, er at de føler de utsettes for hersketeknikker. Det er alltid noen som vet bedre enn deg.

Steinkjer24 har også erfart at personer som har fortalt om kritikkverdige forhold i saker hos oss i etterkant sier at de har fått tydelig beskjed om at de ikke må være kritisk i det offentlig rom. De skal snakke Steinkjer opp, ikke kaste lys over realiteter. Dette er personer som burde fått en klapp på skuldra for å modig fortelle om ulike forhold.

Som kritiker kan du dessverre ofte bli stemplet som surmaga, selv om kritikken både kan være saklig og berettiget. Dette forsterker seg når det kun er noen få som gang på gang tar debatten. Da blir disse gjerne satt i en bås de ikke hører til i.

Som redaktør i Steinkjer så lurer jeg hva vi kan gjøre med dette? Hvordan kan vi få flere stemmer og meninger frem? Steinkjer er mer mangfoldig enn debatten er i dag.

Steinkjer står overfor mange krevende utfordringer i tiden fremover. Jeg er helt sikker på at disse utfordringene løses bedre med en bredere og mer levende debatt. Skal man ha tillit til beslutningene, må det forankres hos hele folket.

Så til slutt vil jeg hylle dere som modig forteller om kritikkverdige forhold, som gang på gang taler makta i mot og som utfordrer etablerte meninger.

Dere er fantastiske, selv om jeg antagelig er helt uenige med noen av dere.

__________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.