BEITOSTØLEN: - Må det være på TV også? Spurte Heidi Weng.

Hun skjønte at det ikke var noen vei utenom, men likte det ikke.

Det var dagen før sesongåpningen i langrenn. Som alltid samles løpere, ledere og pressefolk på Beitostølen for å prate om det som venter. Weng var, sammen med Therese Johaug og Emil Iversen, blant de tre største stjernene.

Derfor slapp hun å ta runden rundt til hver eneste tilreisende journalist, men kunne ta plass foran ti-tjue pressefolk og et TV-kamera. Hun fortalte at en slik setting var som et mareritt.

Skistjerne: Heidi Weng pratet til pressen dagen før sesongåpningen på Beitostølen. Hun likte seg ikke i denne settingen. Foto: RUNE PETTER NESS

Borte er profilerte utøvere som Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug. Johannes Høsflot Klæbo er fraværende. Det flommer ikke lenger over av store profiler i norsk langrenn.

Og akkurat dette faktum preger Beitostølen i disse dager.

For femten år siden, like før interessen eksploderte, var situasjonen omtrent som nå. Den årlige pressedagen foregikk i rolige former. Lite show, lite glamour.

Provoserte: Kvinnelandslaget overrasket med sin Skippagurra-dans under medietreffet på Beitostølen i 2008. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB

Så kom Petter Northug. Han briljere både i og utenfor løypa. Ett år parodierte han Oddvar Brå med stort hell. Året etter var det Nils Gunnar Lie som fikk gjennomgå. Kvinnelaget provoserte og skapte oppmerksomhet med sin Skippagurra-dans.

De bød på seg selv, overrasket, skapte nysgjerrighet og enorme forventninger til hva som skulle skje. De så ikke mørkt på om det sto et TV-kamera i salen.

I stormform: Petter Northug parodierte Nils Gunnar Lie på Beitostølen i 2009. Til høyre sitter Morten Aa Djupvik, Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeseth. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

Med Northug i front vokste mediedagen på Beitostølen til en stor happening. Norsk langrenn ble som fluepapir på mektige sponsorer og forretningsmenn.

Toppunktet ble muligens nådd for ti år siden, rundt ski-VM i Oslo. Skiforbundets storslåtte åpningsshow før sesongåpningen, med forventninger om at utøverne skulle foreta nye oppsiktsvekkende sprell, varte noen år til.

Etter hvert svarte ikke showet til forventningene.

Nå er alt dette historie, og det tror jeg ikke handler kun om pandemirestriksjonene.

Møtte pressen: Løpere og ledere i norsk langrenn pratet med landets medier dagen før sesongåpningen på Beitostølen. Foto: RUNE PETTER NESS

Etter en femten år lang fest er norsk langrenn tilbake til normalen, enkelt sagt slik det var før Petter Northugs gjennombrudd. Landets største rockestjerne er ikke lenger skiløper. Marit Bjørgen, tidenes beste og muligens best likte langrennsløper, har oppsummert karrieren sin i bokform og er ferdig med sin satsing på OL og VM.

Hverdagen er tilbake, og den kan bli utfordrende.

Vi har vært gjennom en høst der skisporten i Norge har fått kjørt seg hardt. Først den langvarige krangelen mellom hoppsjef Clas Brede Bråthen og forbundstoppene. Vinterens store høydepunkt er det omstridte OL i Beijing. De siste ukene har det vært et langvarig, sterkt og betimelig fokus på vekt og spiseproblematikk i norsk langrenn.

Det snakkes om en syk skisport.

Det er mye elendighet, utenfra ser det i hvert fall slik ut.

Tilbake i skimiljøet: Petter Northug ved siden av skilandslagets mediesjef Gro Eide på Beitostølen torsdag ettermiddag. Foto: RUNE PETTER NESS

Omdømmet til skisporten er skadet. Sannsynligvis bidrar alt negativt fokus til å dempe attraktiviteten for sponsorer.

En annen og til nå ukjent utfordring nasjonalsporten vil måtte stri med kommende sesong, er at langrenn i stor grad vil bli sendt på andre kanaler enn NRK. Hvor stort blir fallet i antall TV-seere og hvordan vil dette igjen påvirke markedsverdien?

Møtte presis: Klokka ved veggen gikk en time for fort, men Petter Northug var på plass klokken 12.00, slik Ernst A. Lersveen hadde gitt beskjed om. I vinter skal de jobbe med langrenn for TV 2. Foto: RUNE PETTER NESS

Midt oppi dette finnes det lyspunkt. Et av dem kom traskende ut av korridoren på Bergo Hotell noen sekunder før klokken tolv torsdag formiddag.

Det var da hans nærmeste medarbeider Ernst A. Lersveen hadde sagt at Petter Northug hadde med å være på plass.

Avtalen ble holdt på sekundet.

På jobb: Petter Northug på vei til skilandslagets mediedag på Beitostølen sammen med TV 2-kollega Ernst A. Lersveen. Foto: RUNE PETTER NESS

En av de mørkeste periodene for alle som er glade i norsk skisport og norske skiløpere var i augustukene i fjor, da Northug ble tatt for råkjøring, oppbevaring av kokain og etterpå innrømmet å ha et alvorlig rusproblem.

Siden har det vært stille fra mannen som var hovedårsaken til norsk langrenns femten år lange fest.

Trøndermøte: TV 2s Petter Northug og landslagsløper Anne Kjersti Kalvå på Beitostølen torsdag ettermiddag. Foto: RUNE PETTER NESS

Nå er han tilbake, heldigvis. Northug skal være både godt synlig og tilstedeværende hele kommende vinter i sin ekspertrolle i TV 2.

Ikke bare er det gledelig å se at Northug ser ut til å ha fått skikk på livet sitt, er tilbake i miljøet der han hører hjemme og har en posisjon han ser ut til å finne både utfordrende og meningsfull.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

For en profilfattig norsk langrennssport anno 2021, som uten NRK risikerer å måtte streve etter å få oppmerksomhet denne vinteren, er Northugs comeback som langrennsekspert på TV sårt tiltrengt.

Fortsatt er han blant de aller største stjernene, for eksempel når han nå er på plass på Beitostølen.

Slik blir det også når han senere i vinter skal være på plass i verdenscupen og Tour de Ski.

____________

Denne kommentaren er hentet fra Adresseavisen.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.