DEBATT: «Å ta ansvar for egen alderdom» har blitt et mantra som stadig oftere gjentas på alle samfunnsnivå. Vi finner det i stortingsmeldinger, hos politikere og hos byråkrater. I Steinkjer kommunes forslag til budsjett for 2024 er det omskrevet til at «man må i større grad enn i dag ta ansvar for egen helse».

«Å ta ansvar for egen alderdom» er en retorikk som også har fulgt oss fra regjeringshold de siste årene. For de av oss som har levd aktivt nok, har skaffet oss et tilstrekkelig sterkt sosialt nettverk, har skaffet oss en bolig med livsløpsstandard - og som gjennom tilfeldigheter og gener er så heldige å være mer eller mindre friske - er dette et budskap som kan følges opp. Men for å sitere aldersforsker og professor Bodil Hansen Blix ved Universitet i Tromsø: «… med økende alder følger det sykdom og funksjonssvikt som ikke selv det beste folkehelsearbeid og all verdens planlegging kan gjøre noe med. Og da er det samfunnet som skal ta ansvar. Det er det som gjør oss til et samfunn.»

Drep meg herre konge, men ikke med tall (lett omskrevet fra Snorre Sturlason) - men noen tall er nødvendige for å forstå hva vi har foran oss:

  • I Statistisk Sentralbyrås hovedmodell for befolkningsutviklingen i Steinkjer kommune beregnes antall innbyggere i aldersgruppa 80-89 år å øke fra i overkant av 1200 i 2023 til i vel 1900 i 2035. Tilsvarende tall for aldersgruppa 90-99 år er 280 og 437.

  • Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har på oppdrag fra Helsedirektoratet beregnet utviklingen i antall demente kommunevis. For Steinkjer sitt vedkommende hadde kommunen i 2020 om lag 600 personer med demens, mens tallet for 2030 beregnes å være om lag 780 personer. I 2040 beregnes det å være snakk om i overkant av 1.000 personer.

  • Folkehelseinstituttet anslår at 18 % av personer mellom 80 og 84 år har demens, det samme gjelder 33 prosent av personer mellom 85 og 89 år, mens tilsvarende tall for personer over 90 år er 48 prosent.

For å bruke et noe forslitt uttrykk, så trenger en ikke være rakettforsker for å skjønne at disse tallene tilsier at det i framtida vil være behov for mange flere institusjonsplasser enn det Steinkjer kommune har i dag. Alternativet vil være at en stadig økende gruppe eldre blir sittende / liggende heime og vente på neste besøk fra hjemmetjenesten.

I offentlige utredninger om den framtidige eldreomsorgen ligger det også klare meldinger til pårørende om at de også i framtida må forvente «å ta ansvar». Alle som er eller har vært pårørende til personer med økende omsorgsbehov, vet hva dette i praksis innebærer. Det finnes et utall utslitte pårørende som står tilbake etter over år å ha tatt slikt ansvar for slektninger / partner. For igjen å sitere aldersforsker og professor Bodil Hansen Blix: «Jeg skulle ønske ansvarlige myndigheter fikk møte noen av de pårørende som jeg har møtt gjennom min egen forskning.»

En tidligere statsminister sa en gang at samfunnet måles etter evnen til å ta vare på sine svakeste. Hvis Steinkjer kommunestyre velger å følge kommunedirektørens forslag til budsjett og økonomiplan, er Steinkjer kommune etter mitt syn i ferd med å falle fullstendig gjennom etter denne målestokken.

Og til politikerne som skal fatte vedtaket er det fristende å si med Björn Afzelius og Mikael Wiehe i sangen «Valet»:

Vakna upp Börja se dig omkring

Fatta mod Så du kan säg’ till dina ungar när de frågar dig

Att du var en av de som stod emot

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.