Oppdrettsnæringen går med milliardoverskudd samtidig som de gjør storstilte permitteringer av ansatte. Det lukter ikke godt.

Oppdrettsbransjen møtte fredag finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å få dialog om den nye skatten som er pålagt næringa. De første nyhetsmeldingene fra oslopressen tyder på at regjeringen justerer innretningen på skatten. Målet er å gjøre skatten mer forutsigbart for selskapene. Dette virker som et klokt grep. Man kan spørre om ikke regjeringen burde ha forankret skattepakken bedre før den ble offentliggjort, slik at man slapp støyen vi har sett i høst.

Selv om regjeringen muligens har vært litt klumsete ved innføringen av skatten, fortjener de honnør: Dette er en riktig skatt. Til og med eks-leder Siv Jensen i Frp mener skatten er en god ide, ifølge TV-intervju med henne torsdag kveld. Der understreket hun at hun uttalte seg som økonom, og ikke partipolitiker. Fra et økonom-faglig ståsted er det nemlig ingen tvil om at oppdrettsnæringen bør betale mer skatt enn andre bransjer. De bruker fellesskapets ressurser på å skape superprofitt. Laksebaronene er søkkrike. Det er fint å bli rik, men blir du rik på bruk av fellesskapets ressurser, er det rimelig med litt ekstra skatt.

Hvis regjeringen mener alvor med å stramme inn offentlige budsjetter, bør de også se på oppdrettsnæringens permitteringsregler, skriver redaktør i Innherred, Espen Leirset.

Oppdrettsnæringa har fått en stor knekk i omdømmet sitt som følge av denne saken. Enkelte har truet med utflagging, noe som med all sannsynlighet er en desperat trussel. For norske fjorder er attraktive for oppdrettsbransjen - av flere grunner. De har også fått svært gode rammebetingelser av myndighetene. Mens andre bedrifter må betale lønn de første 15 dagene i permitteringstida, tar Nav regningen fra dag én for permitterte ansatte i fiskeri- og sjømatnæringen, ifølge Dagens Næringsliv. Begrunnelsen for denne særordningen er at tilgangen på fisk er uforutsigbar på grunn av sesongmessige variasjoner.

Men det virker ganske spesielt at bedrifter med milliardresultater og superprofitt ikke har kapasitet til å beholde sine ansatte i rolige perioder. Tar ikke her Nav en urimelig stor del av oppdretts-bedriftenes lønnskostnader? Hvis regjeringen mener alvor med å stramme inn offentlige budsjetter, bør de også se på oppdrettsnæringens permitteringsregler.

Dette innlegget ble først publisert i Innherred.

_________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.