Det er pressens oppgave å beskytte de aller mest sårbare i samfunnet mot forsømmelser på offentlige institusjoner.

Dette er Steinkjer24s motivasjon til å omtale avvikene på Steinkjers sykehjem.

Sakene handler om en rekke avvik som går på bemanning, tvang og tabber med medisinering.

Det handler om pasienter – vår aller mest sårbare. Det mest ekstreme handler om pasienter som har vært gjennom grusomme smerter helt unødvendig, som er sviktet og som er utsatt for ulovlig tvang. Vold skal ikke brukes for å klippe negler. En pasient skal ikke ligge i smerter over flere vakter for at hen ikke har fått hjelp med et kateter. Flere av avvikene har medført eller kunne medført alvorlige konsekvenser.

La det være klinkende klart: Det er avvik som er blitt omtalt. Tillitsvalgte på Steinkjer sykehjem har gjort et stort poeng ut av at avvikene ikke forteller hele historien. Dette er faktisk det ordet avvik betyr – at dette er hendelser som bryter med et hovedmønster.

Ser man på hvor mange avvik det totalt sett er snakk om, så er det åpenbart at hovedmønsteret er at de aller fleste pasienter ikke utsettes for svikt, kanskje får de også veldig god omsorg. Jeg har i alle fall troen på at det er mange dyktige folk på våre sykehjem.

Likevel må det stilles spørsmål når vi svikter noen få. Det er jobben vår. Media kan ikke lage solskinnshistorier når det er noe som svikter gang på gang.

Mange av avvikene kunne i seg selv vært enkeltstående nyheter. Å systematisere avvik, slik vi har gjort i forkant av omtalen, handler om å få større kunnskap om disse avvikene. Det handler om å belyse konsekvensene av politiske prioriteringer, ikke om å gå etter de ansatte på sykehjemmene.

Ansatte og administrasjonen forteller om lav grunnbemanning og at dagene er krevende. Det henger ikke sammen. Dette er et resultat av politiske prioriteringer. Da er det viktig at innbyggerne i Steinkjer får innsikt i konsekvensene av politiske valg.

For det er nemlig slik at det hadde vært fullt mulig å sette inn kontrollmekanismer – les folk – for å unngå mange av disse avvikene. Det er for lettvint av oss som innbyggere, politikere og ledelse å slå seg til ro med at mennesker gjør feil, derfor skjer avvik. Vi må være mer utålmodige enn det.

Når de ansatte likevel opplever medieomtalen som en belastning, skal vi som redaksjon naturlig nok reflektere rundt det. Det er opprørende å høre at ansatte skal ha fått gjennomgå i sosiale medier for det politisk ledelse, men også vi som samfunn, til syvende og sist har ansvaret for.

Men det ville ikke vært noe alternativ å ikke omtale avvikene når vi er blitt gjort kjent med dem. Det ville vært et avvik fra vårt samfunnsoppdrag som jeg ikke kan stå inne for.

I hovedutvalg for helse og omsorg forrige uke skjedde det en del ting som må kommenteres:

– Jeg synes ikke det er greit at det som kommer fram ikke er kunnskapsbasert. I stedet for klikksaker, burde man kanskje sette seg inn i virksomheten, sa utvalgsleder og Sp-politiker Lillian Hatling.

Kommunens administrative ledelse ga uttrykk for at det er mye om avvikene som ikke har kommet frem i medieomtalen. De var representert i møtet av sektorleder for sykehjem Marthe Solnes Persgård (som også er kommunestyrerepresentant for Sp) og enhetsleder Bente Westvik Volden ved Steinkjer sykehjem.

Førstnevnte kunne jo samtidig opplyst hvordan administrasjonen selv har valgt å ikke opplyse sakene. Hun fikk selv tilsendt alle faktiske opplysninger Steinkjer24 har omtalt i våre saker i en e-post 19. desember, altså over tre uker før vår første sak ble publisert. I denne e-posten fremgikk det også konteksten for hvordan avvikene blir presentert.

Det ble da tydeliggjort at vi ville ha intervju med kommunen, slik at de kunne kommentere alle våre opplysninger og samtidig imøtegå funnene.

Helsesjef Anita Ulstad ble satt til å komme med svar. Tillitsvalgte henviste også til Ulstad. Helsesjefen avviste først å stille til intervju. Videre kom hun med en skriftlig uttalelse som ikke gjorde noen noe særlig klokere. Dette svaret og at de ikke stilte til intervju opplevde vi som så problematisk at vi tråkket på bremsen. Vi ville vite mer om avvikene. Vi ville høre mer om hele historien. Derfor utsatte vi publisering i flere uker. Det var viktig for oss å innhente motargumenter, se hvordan avvikene er fulgt opp og kontrollere opplysningene. Balanse er viktig. Dette poengterte vi til kommunens ledelse. Her oppfordrer jeg alle mediekritikere om å be kommunen om innsyn i vår korrespondanse. Sette seg inn i det de snakker om.

Da vi endelig fikk intervju, fikk vi likevel ikke mye til svar. Helsesjefen mente «det er vanskelig å gå inn i hver enkeltsak og kommentere disse, da enkelte av sakene er tilbake til 2018».

Mange av sakene var da bare noen måneder gamle. I et godt avvikssystem, som helseetaten påberoper seg å ha, bør jo dette uansett ikke være så vanskelig å hoste opp.

Likevel måtte vi til slutt publisere saker med mange ubesvarte spørsmål. Noe som ble viktig da var vurderingene til NTNU-forsker Wenche Malmedal, som vi har gjengitt i våre saker. Malmedal er ekspert på overgrep og forsømmelser i sykehjem. Hun var tydelig på at en rekke forhold var kritikkverdig.

Samtidig er det noe uklart for meg hva de administrative lederne mener ikke kom frem i medieomtalen, som de la frem på møtet i hovedutvalget forrige uke. Mye av det de gjorde store poenger av der står jo i våre saker. Det ble sagt at man erkjenner at disse avvikene har skjedd.

Noe annet som befestet seg etter møtet i hovedutvalget var følgende uttalelse fra sektorleder Marthe Solnes Persgård:

– Jeg er bekymret for at folk blir redd for å bli gammel.

Dette gikk på at folk skulle frykte å bli gammel som følge av medieomtale av avvikene. Også flere av politikerne kom med uttalelser der de stilte spørsmål ved at media kastet lys over avvikene.

Mener de da at dette ikke skal fortelles? At vi ikke skal snakke om det problematiske på våre sykehjem? At det skal holdes skjult? At det skal pakkes inn? At media ikke skal se politikerne i korta? At pressen skal omtale sykehjem som kosehjem?

I så fall er det grunn til å slå full alarm om det å bli gammel i Steinkjer.

______________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.