– «Jeg følger deg på insta!». Det er det mange som sier.

Politibetjent Hanne Rom Havaas blir ofte gjenkjent når hun er på jobb i uniform i Lyngdal.

På Instagram har hun 173.000 følgere. De følger henne på grunn av hjemmet hennes, og det er lite ved kontoen hennes som tilsier at hun er politibetjent til vanlig. Det er heller ikke noe hun fronter.

Men i 43-åringens hverdag er det store kontraster.

– Det hender jeg fakker tyver på dagtid og går hjem og pynter hus etterpå, ler hun.

Men fra spøk til alvor:

– Jeg er forsiktig med å blande de to tingene sammen. På Instagram er fokuset på bolig og interiør. Men mange har fått med seg at jeg jobber i politiet, og jeg får ofte spørsmål fra følgere som ønsker å velge samme karrierevei. Da er jeg opptatt av å gi gode råd og være et godt forbilde.

Hanne Rom Havaas (43) er spesielt glad i de store vinduene og lyset som slippes inn. – Alt er som jeg drømte om da vi bygde det. Jeg ville ikke endret på noe. Foto: Kjartan Bjelland

Barndomsdrøm

Første gang hun søkte seg til politihøgskolen, kom ikke Hanne Rom Havaas inn. Men andre gang gikk barndomsdrømmen i oppfyllelse.

Etter endt utdanning og noen år i Oslo, blant annet på Manglerud politistasjon, flyttet hun og mannen hjem til Lyngdal. Her har hun jobbet ved Farsund og Lyngdals lensmannskontor siden 2005.

I 2010 flyttet hun og familien inn i det 450 kvadratmeter store funkishuset i Lyngdal. Fem år senere begynte hun å eksperimentere med Instagram.

– En venninne av meg postet interiørbilder fra sitt hjem, så jeg tenkte jeg kunne forsøke det samme. Det var ikke så mange slike kontoer på det tidspunktet.

Som første mål så hun for seg 10.000 følgere. Taktikken var å gå inn på andres kontoer og kommentere – for så å håpe på at de oppdaget kontoen hennes.

– Jeg var nok en av de første som lagde meg et AS for instagramprofilen. Og plutselig begynte forespørslene å renne inn, forteller hun.

Hanne Rom Havaas’ bolig har store hvite flater og skandinavisk stil. Hun er opptatt av å innrede lyst og praktisk og deler mange tips på instagramkontoen @hanneromhavaas. Foto: Kjartan Bjelland

Kontrast

Havaas jobber turnus og har varierte arbeidsdager. Hun understreker at det er enkelt å planlegge Instagram-hobbyen til utenfor turnusen.

– Jeg har seriøse samarbeidspartnere som jeg må følge opp, og de forventer at jeg skal levere bilder hver måned. Hadde jeg fokusert på dette 100 prosent, kunne jeg fint levd av inntekten.

Hjemmekinoen ble bygget i 2015. Den er Havaas spesielt fornøyd med. Foto: Kjartan Bjelland

Men hovedfokuset i Havaas’ liv er jobben som politibetjent.

– Jeg er en av dem som trives best med det operative arbeidet ute i gaten. Jeg er veldig glad i å jobbe ute.

På lensmannskontoret har hun varierte oppgaver – både innenfor etterforskning, patruljering og utrykning. Hun har hatt vikariat som innsatsleder, blant annet på den mye omtalte Snartemo-saken.

– Det er en stor sak som har fått mye medieomtale, og det var mange inntrykk å ta innover seg.

Hovedmotivasjonen hennes er å hjelpe andre med problemene deres. I tillegg liker hun adrenalinkicket jobben gir.

– Jeg vet aldri hva arbeidsdagen bringer og liker nye utfordringer.

Positivt

Hun beskriver seg selv som et ordensmenneske som er opptatt av struktur.

– Jeg er målrettet og får ting gjort. Personligheten kommer godt med både i politijobben og på sosiale medier. Jeg legger mye vekt på etikk og moral begge steder.

Huset ligger på en høyde i Lyngdal. Foto: Kjartan Bjelland

Politikollegene har lagt merke til at Havaas har fått en av de største interiørkontoene på Instagram.

– Mange synes det er gøy og er nysgjerrige. Og så er det sikkert mye forskjellige meninger der og, men jeg får ikke høre alt, smiler hun.

Når hun er ute på oppdrag, er responsen ubetinget positiv.

– Jeg får ofte høre at mange «kjenner meg» fra før. Det er kun hyggelige kommentarer når jeg er ute på oppdrag.

Også politiet har de senere år kommet seg på Instagram. Der ble Havaas spurt om å være med i Agder sin arbeidsgruppe for å få politiet på nett.

– Der bidro jeg med mine kunnskaper om sosiale medier.

Nylig åpnet Agder sin Instagram-konto.

– Det er en egen nettpatrulje ansatt til dette, men på vårt kontor er jeg kontaktperson opp mot instagramvirksomheten til politiet.

– Alt er som jeg drømte om

I funkishuset i Lyngdal har Havaas og familien hele 450 kvm å boltre seg på.

– Den største utfordringen i starten var å få nok inventar og møbler slik at det ble koselig. Det tok ganske lang tid før jeg turte å henge opp et bilde og lage hull i veggen.

Møblene har kommet til litt etter litt, og samarbeid på Instagram har bidratt en del.

– Mitt beste innredningstips er planleggingen. Vi valgte for eksempel å bruke en beslysningsarkitekt til å tegne inn lyspunkter og lamper. Det har vi aldri angret på. Og så la vi penger i det vi ikke kom til å bytte ut - slik som kjøkken, bad og lamper.

Hun er mest fornøyd med utsikten og uteområdet. De siste årene har også hjemmekino og treningsrom fått plass i huset.

– Man har forskjellige måter å koble av på. Min måte er trening og Instagram. Det er stor kontrast mellom jobbene mine, og det er fint å få brukt egenskapene mine ulike steder.

Hanne Rom Havaas og mannen Rune har brukt mye tid på planlegging og innredning av huset. Her fra en av stuene. Foto: Kjartan Bjelland